Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης | Τα βήματα έναρξης και η στρατηγική διατήρησης

Για πολλούς ανθρώπους, το να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση αποτελεί ένα όνειρο. Κάποιοι καταφέρνουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και άλλοι καταλήγουν να κάνουν κάτι άλλο.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για έναρξη επαγγέλματος / επιτηδεύματος.

Αν πρόκειται να ξεκινήσετε ατομική επιχείρηση, όλα τα βήματα στην πλειοψηφία των επαγγελμάτων μπορούν να γίνουν από εσάς – αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον άλλον να το κάνει – αλλά αν αυτός ο κάποιος είναι λογιστής δεν θα το κάνει δωρεάν (η δουλειά του είναι άλλωστε). Εγώ σαν λογιστής προτείνω στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες να αφιερώσουν 2 πρωινά από τον χρόνο τους (αν τα διαθέτουν) και να κάνουν όλες τις ενέργειες μόνοι τους για να αποφύγουν το κόστος, το πολύ πολύ να χρειαστεί να τηλεφωνήσουν 1-2 φορές σε κάποιον λογιστή για να τους καθοδηγήσει σε κάποια λεπτομέρεια.

 

Στάδιο 1 – Οι ενέργειες και τα δικαιολογητικά που μαζεύουμε πριν ξεκινήσουμε.

 

1. Φωτοαντίγραφα ταυτότητας (να έχετε τουλάχιστον 5)

2. Μισθωτήριο επαγγελματικής στέγης θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης επαγγελματικής στέγης, ή τίτλος ιδιοκτησίας.

 

Πιο αναλυτικά: Πρέπει να έχετε μία επαγγελματική έδρα. Είτε μιλάμε για ένα δωμάτιο από το διαμέρισμα των γονιών, είτε ως έδρα το σπίτι σας, είτε μισθωμένος χώρος, για να προχωρήσετε σε έναρξη απαιτείται ένα χαρτί που να περιγράφει ότι έχετε το νόμιμο δικαίωμα να ασκείτε επαγγελματική δραστηριότητα εκεί.

Α) Χώρος που ανήκει στην πλήρη κυριότητα σας ή έχετε την επικαρπία: Απλά βγάζετε 4 φωτοαντίγραφα του ΕΤΑΚ και του Ε9 σας στο οποίο να φαίνεται ο χώρος αυτός.

 

Β) Χώρος ή δωμάτιο που ανήκει στην κυριότητα ή επικαρπία γονέων και σας παραχωρείται δωρεάν. Ο γονέας ή και οι δύο αν το έχουν εξ ημισείας, πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή αστυνομία (Προσοχή να θεωρήσουν τουλάχιστον 4 τέτοιες υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες μετά να βγάλετε και 2 ακόμα φωτοτυπίες), στο οποίο να γράψουν ένα κειμενάκι ως εξής: “Δηλώνω ότι έχω στην κυριότητα μου και σε ποσοστό __% το ________ (κατάστημα/γραφείο/διαμέρισμα κτλ) επί της οδού _____ στην _____ στον ____ όροφο ___ m2 και το παραχωρώ δωρεάν (ή εναλλακτικά παραχωρώ δωρεάν ένα δωμάτιο __ m2) στον/στην γιο/κόρη μου ______ με ΑΔΤ _____ προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως επαγγελματική έδρα με αντικείμενο εργασιών __________”.

 

Γ) Διαμέρισμα στο οποίο μένετε εσείς ή οι γονείς σας που σας φιλοξενούν και το οποίο μισθώνεται από τρίτον. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρετε παρόμοια υπεύθυνη δήλωση με την περίπτωση Β αλλά πρέπει να προειδοποιήσω ότι στις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε αυτή την περίπτωση δε συναινούν – καλύτερα να βρείτε άλλο χώρο για δωρεάν παραχώρηση.

Δ) Χώρος τον οποίο μισθώνετε με μισθωτήριο επαγγελματικής στέγης. (Σε αυτή την περίπτωση συνιστώ ως απαραίτητη τη συμβουλή λογιστή πριν υπογράψετε το μισθωτήριο αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση να μπλέξετε).

Χρειάζεστε 2 πρωτότυπα θεωρημένα μισθωτήρια από τη Δ.Ο.Υ και 3 φωτοτυπίες.

 

3. Μια σφραγίδα ξύλινη ή μηχανική 4-5 γραμμών σαν το εξής παράδειγμα:

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 100 ΓΛΥΦΑΔΑ 16562

ΑΦΜ: 117129318 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΤΗΛ. 2109637689 mail: info@papad.gr

Ενδεικτικά αναφέρω ότι μια ξύλινη σφραγίδα 5 γραμμών κοστίζει περίπου 10-12€. (Αυτό το βήμα δεν είναι υποχρεωτικό για την αρχή και συνήθως το αναλαμβάνει ο λογιστής – αν θα έχετε). Το τηλέφωνο και το mail είναι προαιρετικά να φαίνονται στην σφραγίδα ενώ αρκετοί προσθέτουν και μια εμπορική επωνυμία είτε ως πρώτη είτε ως δεύτερη γραμμή.

4. Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείτε να αγοράσετε από ένα βιβλιοπωλείο ένα μπλοκάκι Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ζητείστε τριπλότυπο αυτογραφικό) και αν πρόκειται να τηρείται το βιβλίο σας ο ίδιος μόνο με μια απλή υπόδειξη λογιστή για το πώς θα το ενημερώνετε μπορείτε να αγοράσετε επίσης ένα βιβλίο Εσόδων Εξόδων Ελεύθερου επαγγελματία (Αυτό το βήμα επίσης δεν είναι υποχρεωτικό για την αρχή και συνήθως το αναλαμβάνει ο λογιστής)

 

5. Δύο υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/86 θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής τους. Στην πρώτη θα γράψετε “Πρώτη φορά θεωρώ βιβλία και στοιχεία και ουδέποτε στο παρελθόν είχα οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα ούτε και συμμετείχα σε οποιαδήποτε εταιρεία” και στη δεύτερη “Έχω ατομική επιχείρηση στη οδό ____ και δεν απασχολώ προσωπικό”.

κάντε κλικ για τη συνέχεια…

6. Βρείτε τον κωδικό δραστηριότητας που θα δηλώσετε στη Δ.Ο.Υ.

Αυτό αν και θα χρειαστεί σίγουρα μόνο στο στάδιο που θα κάνετε έναρξη στη Δ.Ο.Υ, θα το συνιστούσα να το ξέρετε ή να έχετε εκτυπωμένα 4-5 ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας) ώστε να τους δείξετε και στο επιμελητήριο και στον Ο.Α.Ε.Ε αν χρειαστεί. Προτείνω να κατεβάσετε ένα ελεύθερο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών που θα το βρείτε εδώhttp://www.gsis.gr/e_kad.html, να το εγκαταστήσετε βάζετε μόνο το ΑΦΜ σας στην αρχή και με το search του να βρείτε τους κατάλληλους κωδικούς για τη δραστηριότητά σας (Και αυτό το βήμα μπορεί να γίνει από τον λογιστή σας).

Στάδιο 2 – Προεγγραφή στο αρμόδιο Επιμελητήριο.

Το 90% των επαγγελματιών για να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ πρέπει να έχουν προεγγραφή από το αρμόδιο επιμελητήριο και μετά την έναρξη στη Δ.Ο.Υ να εγγραφούν και να πάρουν αποδεικτικό εγγραφής για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων. Σε πιο επιμελητήριο ανήκετε εξαρτάται από το αντικείμενο δραστηριότητας (αν έχετε αμφιβολία το ρωτάτε τηλεφωνικά), ενδεικτικά αναφέρω τα 3 σημαντικότερα στην Αθήνα. Υπάρχει συνήθως ένα μικρό κόστος προεγγραφής (συνήθως της τάξεως των 4-8 €).

Επαγγελματικό επιμελητήριο

Η αίτηση εγγραφής στο μητρώο του  Επαγγελματικού Επιμελητηρίου γίνεται στα επιμέρους υποκαταστήματά του. Θα πρέπει να είσαστε εκεί πριν ανοίξει (8π.μ) διαφορετικά θα καθυστερήσετε πάρα πολύ ή μπορεί και να μην εξυπηρετηθείτε καθόλου.

Μπορείτε να δείτε τη διεύθυνση, τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά εγγραφής εδώ:

http://www.eea.gr/eggrafa.html

Εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο

Η αίτηση εγγραφής στο μητρώο του ΕΒΕΑ γίνεται στα επιμέρους υποκαταστήματα του ΕΒΕΑ, τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε από εδώ:http://www.acci.gr/acci/Contact/tabid/831/language/el-GR/Default.aspx

Μπορείτε να δείτε τα δικαιολογητικά εγγραφής εδώ:http://www.acci.gr/acci/business_information/InstructionsforfillingRegistrationStatement/tabid/522/language/el-GR/Default.aspx

Βιοτεχνικό επιμελητήριο

Η αίτηση προεγγραφής μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά από εδώ: http://www.acsmi.gr/ eΥπηρεσίες/eΕπιμελητήριο/ΠροεγγραφήΕπιχειρήσεων/tabid/883/Default.aspx αλλά θα σας προειδοποιήσω ότι καθυστερεί αρκετά (τουλάχιστον μια εβδομάδα) και αν πάτε εκεί θα εξυπηρετηθείτε επιτόπου (επίσης όπως και με το επαγγελματικό επιμελητήριο ξεκινήστε τη μέρα σας με αυτό διαφορετικά θα καθυστερήσετε). Τα δικαιολογητικά προεγγραφής και εγγραφής επιτόπου στην υπηρεσία ποικίλουν ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, οπότε θα σας προτρέψω να τους τηλεφωνήσετε.

Στάδιο 3 – Προεγγραφή στον Ο.Α.Ε.Ε

Για την προεγγραφή σας στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά (απευθύνεστε στο τμήμα εγγραφών). Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για τα περισσότερα επαγγέλματα πλην ειδικών περιπτώσεων:

1. Αν έχετε ασφαλιστεί στο παρελθόν σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο (ΙΚΑ) απαιτείται βεβαίωση απογραφής ασφαλισμένου ή πρώτη καρτέλα ενσήμων. Επίσης επίσημη αναγγελία αποχώρησης θεωρημένη από τον ΟΑΕΔ από προηγούμενο εργοδότη αν ήσασταν μισθωτός. (Σημείωση: Αν δηλώσετε ότι δεν είχατε ασφαλιστεί ποτέ στο παρελθόν πουθενά αλλού προσπερνάτε αρκετή γραφειοκρατία και την πιθανή υποχρέωση να πάτε στον προηγούμενο εργοδότη σας καθώς και στο ΙΚΑ της περιοχής σας για να σας βγάλει αυτή τη βεβαίωση).

2. Μισθωτήριο / Τίτλος Ιδιοκτησίας / Υ/Δ δωρεάν παραχώρησης – απλό φωτοαντίγραφο για τα δύο πρώτα, πρωτότυπο για το τρίτο.

3. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (για τα περισσότερα επαγγέλματα δεν απαιτείται).

4. Δύο φωτοαντίγραφα ταυτότητας

Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε για να την έχετε έτοιμη καθώς και τα δικαιολογητικά όπως τα γράφει η ίδια η αίτηση του Ο.Α.Ε.Ε.

http://users.hol.gr/~aggkolon/TEBE/eggrafhtebe.doc

5. Αντίγραφό βεβαίωσης απογραφής ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ ή μια εκτύπωση από εδώ (αν δεν έχετε ασφαλιστεί ποτέ στο παρελθόν δεν μπορεί να σας εκδώσει ΑΜΚΑ ηλεκτρονικά.

http://www.amka.gr/AMKAGR/

6. Ποσό εγγραφής 111,10 €.

Στάδιο 4 – Έναρξη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Μεταβαίνετε στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ με τα εξής δικαιολογητικά:

1. Έντυπο Μ2 συμπληρωμένο το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ, αν δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τις οδηγίες θα πρέπει να συμβουλευτείτε λογιστή. Στους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας θα βάλετε τους ΚΑΔ που έχετε ήδη βρει παραπάνω.

2. Βεβαίωση προεγγραφής από τον Ο.Α.Ε.Ε.

3. Βεβαίωση προεγγραφής από το Επιμελητήριο.

4. Φωτοτυπία ταυτότητας.

5. Μισθωτήριο / Τίτλος Ιδιοκτησίας / Υ/Δ δωρεάν παραχώρησης – απλό φωτοαντίγραφο για τα δύο πρώτα, πρωτότυπο για το τρίτο.

Σε περίπτωση στην οποία επαγγελματική έδρα και κατοικία δεν συμπίπτουν μπορεί να ζητηθεί αυτοψία από τη Δ.Ο.Υ (ορίζεται ένας ελεγκτής ο οποίος θα έρθει να επιβεβαιώσει ότι ο επαγγελματικός χώρος είναι κενός, ότι δεν συντρέχει λόγος υπεραξίας – όπως έγραψα και παραπάνω, σε περίπτωση έναρξης επιτηδεύματος σε μισθωμένο χώρο λογικά θα χρειαστείτε τη συνδρομή λογιστή πριν καν μισθώσετε το χώρο γιατί σε αυτό το στάδιο εδώ μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως).

Στάδιο 5 – Εγγραφή στο επιμελητήριο

Συνήθως απαιτείται μόνο ένα απλό φωτοαντίγραφο της έναρξης στη Δ.Ο.Υ και ένα χρηματικό ποσό (διαφέρει ανάλογα με το επιμελητήριο) για την έκδοση βεβαίωσης για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων. Επιβεβαιώστε το όμως τη στιγμή της προεγγραφής.

Στάδιο 6 – Εγγραφή στον Ο.Α.Ε.Ε

Απαιτείται μόνο ένα απλό φωτοαντίγραφο της έναρξης στη Δ.Ο.Υ για την έκδοση βεβαίωσης για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων. (Περνάτε από τα τμήματα εγγραφών, μηχανογράφησης, πρωτοκόλλου). Επιβεβαιώστε το όμως τη στιγμή της προεγγραφής.

Στάδιο 7 – Θεώρηση Βιβλίων και Στοιχείων στη Δ.Ο.Υ

Να σημειώσω ότι καλό θα είναι να τηλεφωνήσετε στο τμήμα Κ.Β.Σ (κώδικα βιβλίων και στοιχείων) της αρμόδιας Δ.Ο.Υ πριν μεταβείτε εκεί γιατί σε κάποιες Δ.Ο.Υ οι εργαζόμενοι δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι και καλό θα ήταν να τους πάτε εκεί τα δικαιολογητικά που ζητούν ακριβώς (ναι δεν ισχύουν τα ίδια δικαιολογητικά σε όλες τις Δ.Ο.Υ). Τα ακόλουθα είναι αυτά που ισχύουν για τους περισσότερους επαγγελματίες στη συντριπτική πλειοψηφία των Δ.Ο.Υ.

1. Έντυπο Β1 συμπληρωμένο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ και η συμπλήρωσή του είναι σχετικά απλή, αν σας ξεφύγει κάτι θα σας το επισημάνουν εκεί. Στα βιβλία θα συμπληρώσετε το βιβλίο σας και στα στοιχεία το/τα μπλοκάκια που θα θεωρήσετε. http://www.gsis.gr/on_line_ypiresies/polites/e-entipa_files/entypa/entypa_pdf/B1.pdf

2. Τις δύο υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν απασχολείτε προσωπικό και ότι δεν είχατε ατομική επιχείρηση στο παρελθόν.

3. Βεβαίωση για θεώρηση από το επιμελητήριο.

4. Βεβαίωση για θεώρηση από τον Ο.Α.Ε.Ε.

5. Ένα φωτοαντίγραφο της έναρξης εργασιών.

6. Το βιβλίο εσόδων εξόδων και το/τα μπλοκάκια (τα οποία θα πρέπει να είναι σφραγισμένα και αριθμημένα πρίν πάτε στη Δ.Ο.Υ.)

Αν το επάγγελμα σας απαιτεί ταμειακή μηχανή τότε χρειάζεστε και λογιστή για να συμπληρώσει τα έντυπα Β1 και Β2.

Αν δράσετε μεθοδικά, μπορείτε να κάνετε έναρξη και να είστε έτοιμοι να κόψετε αποδείξεις/τιμολόγια μέσα σε 2-3 πρωινά. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί ( όλες οι παραπάνω υπηρεσίες ανοίγουν στις 8 ) και θα σας βγει σε καλό.

Καλό ξεκίνημα και καλές δουλειές και αν χρειαστείτε συνδρομή λογιστή σε οποιοδήποτε στάδιο, καλέστε μας