Κρυπτονομίσματα

Κρυπτονομίσματα Ψηφιακά αληθινά χρήματα

Τι

Περιεχόμενα [show]

Αδιαμφισβήτητα είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που μπορώ να κάνω ότι και με το παραστατικό (fiat) χρήμα (αυτό που έχω στις τσέπες μου τώρα). Να αγοράσω, να αποθηκεύσω, να επενδύσω. Για να αντιληφθώ καλύτερα την έννοια του ψηφιακού νομίσματος, το σκέφτομαι σαν έναν μεγάλο αριθμό που έχει μαγική δύναμη και κάποιοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν σε € για να το αποκτήσουν. Όπως έχει πει εξάλλου και ο Νάιαλ Φέργκιουσον στο βιβλίο του Η εξέλιξη του χρήματος:

Το χρήμα δεν είναι μέταλλο.
Είναι χαραγμένη εμπιστοσύνη.

Το ίδιο ισχύει και για τα κρυπτονομίσματα. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι σταδιακά το αγοράζουν και συναλλάσσονται με αυτό, τόσο πιο αναγνωρίσιμο γίνεται σαν μέσο ανταλλαγής. Έτσι όσο περισσότεροι άνθρωποι και επιχειρήσεις αρχίσουν να το εμπιστεύονται, τόσο θα το δέχονται ως μέσο πληρωμής. Ωστόσο, όπως και σε κάθε επενδυτική δραστηριότητα, υπάρχουν κίνδυνοι.

Το πρώτο και μοναδικό ψηφιακό νόμισμα ήταν το Bitcoin (BTC)που όπως όλα διακρίνονται από μια συντομογραφία τριών γραμμάτων και γεννήθηκε το 2008 από έναν μυστηριώδη άνθρωπο που δημοσίευσε μια εργασία του. Πραγματικά αξίζει να τον ψάξεις, λέγεται Satoshi Nakamoto και δεν ξέρουμε τίποτα για την ταυτότητά του. Και όμως κατόρθωσε να αλλάξει τον κόσμο. Στο άρθρο του έθετε τις βάσεις για τις p2p συναλλαγές χωρίς μεσάζοντες όπως είναι οι τράπεζες. Επίσης μιλούσε για το ηλεκτρονικό χρήμα με αξιοποίηση της παρούσας τεχνολογίας όπως η ηλεκτρονική κρυπτογράφηση.

Blockchain

Το Bitcoin χρησιμοποιεί την Blockchain τεχνολογία (κρυπτογράφησης) όπου είναι μια τεράστια βάση δεδομένων στον υπολογιστή όσων δημιουργούν (miners) κρυπτονομίσματα (mining) που μπορεί να είναι ο καθένας μας. Έτσι ο αποστολέας ενός bitcoin στέλνει μια εντολή στο blockchain των miners και αφού καταγραφεί η συναλλαγή εκεί την λαμβάνει ο παραλήπτης. Στους υπολογιστές των miners γίνονται διάφοροι μαθηματικοί υπολογισμοί για να λύσουν ένα παζλ. Μπορώ ανά πάσα στιγμή να παρακολουθήσω όλες τις συναλλαγές και το δακτυλικό αποτύπωμα (hash) κάθε block.

Κάποτε ήταν οικονομικό από άποψη ρεύματος να κάνεις mining, ξόδευες στο ρεύμα 100€ για να δημιουργήσεις Bitcoins αξίας 200€. Σήμερα ούτε που να το σκεφτείς να κάνεις mining, όχι επειδή ακρίβυνε το ρεύμα (που δεν ακρίβυνε), αλλά επειδή αυξήθηκε κατά πάρα πολύ η αξία του ενός BTC. Η πρώτη συναλλαγή ήταν αυτή που με 1 BTC κάποιος αγόρασε μια πίτσα (αληθινό γεγονός) ενώ σήμερα με 1 (BTC) αγοράζεις ένα πολύ μικρό διαμερισματάκι. Μπορώ πλέον μόνο να το αγοράσω μέσα από διάφορες πλατφόρμες όπου τους στέλνω τα ευρώ μου και τα μετατρέπουν στο κρυπτονόμισμα που θέλω.

Άλλα χαρακτηριστικά των crypto θα βρούμε στο γεγονός ότι είναι περιορισμένα σαν αριθμό. Έτσι που κάποια στιγμή θα οδηγηθούν σε έλλειψη, όπως συμβαίνει και με τον χρυσό. Επίσης έχουν γρήγορο διακανονισμό, δηλαδή μια εργασία μπορεί να πάρει μια ώρα. Συγκριτικά με τις δύο μέρες που θα έπαιρνε η ίδια διαδικασία με τις τράπεζες. Τέλος δίνεται οι δυνατότητες να αναπτυχθούν διάφορες εφαρμογές πάνω στη τεχνολογία του blockchain.

Είδη crypto | Crypto Vs Token

Σήμερα, εκτός απο το Bitcoin, υπάρχουν κι άλλα πάνω απο 2000 είδη κρυπτονομισμάτων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εταιρείες, διαφορετικά project, διαφορετικούς χρήστες. Κατά το παρελθόν όμως έσβησαν γύρω στα 800, που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία αξία. Ωστόσο υπάρχουν τρεις βασικές κατηγοριοποιήσεις που είναι πολύ σημαντικές για να καταλάβουμε βαθύτερα θέματα.

 1. Κρυπτονομίσματα (Cryptocurrencies ή payment tokens). Τα έχουμε για πληρωμές (payment tokens) πχ CRO (BTC, ETH)
 2. Ασφάλειες (security tokens). Αντιπροσωπεύουν πίστωση ή χρέος όπως μια μερισματική απόδοση σε μελλοντικά κέρδη μιας εταιρείας
 3. Χρησιμότητας (utility tokens). Αξιοποιούνται για είσοδο σε μια εφαρμογή ή υπηρεσία που είναι βασισμένη στο Blockchain

Γιατί

Είναι τόσο επαναστατικό γιατί είναι πλήρως αυτόνομο και ανώνυμο και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπου υπάρχει ίντερνετ, χωρίς χρεώσεις. Το κρυπτονόμισμα είναι ένα μέσο μακροπρόθεσμης επένδυσης. Έχει χρηματιστηριακό δείκτη που δείχνει πόσο ανεβαίνει ή κατεβαίνει η αξία του. Σήμερα ο δείκτης είναι στις 8000€. Σε μια βδομάδα μπορεί να πάει στις 16.000€ και ξαφνικά να έχω τα διπλάσια χρήματα χωρίς να κάνω τίποτα. Μπορεί όμως να πάει και στις 4000€ άρα να έχω τα μισά χρήματα χωρίς να έχω κάνει κάτι λάθος. Έχει επομένως μεγάλη μεταβλητότητα (volatility), που αν τα παρακολουθείς διαρκώς θα νιώθεις ότι είσαι σε τρενάκι τρόμου και κάνεις μια τρελή κούρσα. Αυτό το ρίσκο και η αγωνία είναι όμως που με πληρώνει.

Με τα χρόνια που θα το εμπιστεύονται περισσότεροι, ο δείκτης θα σταθεροποιηθεί και σίγουρα θα είναι υψηλός. Άρα αγοράζω τώρα που είναι χαμηλός, τα βάζω σε ένα ασφαλές ηλεκτρονικό πορτοφόλι και τα ξεχνάω εκεί. Αν πιστεύω στην ιδέα, χρηματοδοτώ επιπλέον αυτό το πορτοφόλι με το ίδιο ή και με άλλα κρυπτονομίσματα. Σε δέκα χρόνια ίσως δω τα 100ευρώ που επένδυσα σήμερα σε κρυπτονομίσματα να είναι 1000ευρώ. Αν δε θέλω να κάθομαι απλά αυτά τα δέκα χρόνια, μπορώ να επενδύω, δηλαδή να αγοράζω φθηνά κάποια κρυπτονομίσματα και να τα πουλώ ακριβά όταν ανεβαίνει η τιμή τους, αυξάνοντας έτσι το κεφάλαιό μου.

Tokens

Πολλές crypto εταιρείες δίνουν με εύκολο τρόπο utility tokens μέσα απο τις εφαρμογές τους και είναι πιθανό όταν βγάλουν το δικό τους κρυπτονόμισμα να μπορέσω να ανταλλάξω τα πχ 10.000 utility tokens που θα έχω μαζέψει με 10 crypto. Θα μένει μόνο να δω ποια θα είναι η αξία του για να καταλάβω αν άξιζε τον κόπο. Όπως και να χει όμως η διαδικασία παραγωγής των utility tokens είναι πολύ απλή, πχ να μπαίνεις μια φορά την ημέρα σε μι εφαρμογή και να πατάς ενα κουμπί και να ξαναβγαίνεις. Υπάρχουν πολλά project με utility tokens.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ασφαλή. Η τεχνολογία blockchaing λειτουργεί άριστα από το 2008. Ωστόσο ο χρήστης πρέπει να είναι προσεκτικός στο πού στέλνει τα κρυπτονομίσματά του. Αν τα στείλει στο πορτοφόλι (wallet) λάθος παραλήπτη τότε θα χαθούν για πάντα. Επίσης αν στείλει ένα συγκεκριμένο είδος κρυπτονομίσματα πχ CRO σε ένα πορτοφόλι που δέχεται μόνο BTC δηλαδή σε ένα BTC wallet, τότε επίσης θα χαθούν για πάντα. Πάντως ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να φυλάξει τα κρυπτονομίσματά του εκτός από το ηλεκτρονικό wallet του και σε ένα φυσικό που μοιάζει με στικάκι (hard wallet) αλλά και πάλι ενέχει ο κίνδυνος να το χάσει ή να καταστραφεί. Ένα φανταστικό hard wallet είναι το Trezor.

Τι να προσέξω;

Ωστόσο θέλει προσοχή και στις εταιρείες απάτες που παίρνουν τα λεφτά σου και εξαφανίζονται. Μιλάμε για ηλεκτρονικό έγκλημα και το έχεις ακούσει να παίρνει διάφορες μορφές. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι θέλει προσοχή στις νέες εταιρείες crypto που εμφανίζονται και παρουσιάζονται πολλά υποσχόμενες. Αν μου ζητάνε να επενδύσω στο ICO τους (Initial Coin Offering) δηλαδή ο τρόπος που η εταιρεία θα βρει γρήγορα χρήματα για να φτιάξει το crypto της και θα με ανταμείψει με γρήγορο και υψηλό ROI (Return Of Investment) δηλαδή να αποσβέσω γρήγορα το κεφάλαιό μου, τότε κάνει μπαμ ότι πρόκειται για απάτη. Όμως δεν είναι όλες έτσι γιατί όντως αυτή είναι η διαδικασία που συνηθίζεται όταν μια εταιρεία έχει μια ιδέα να υλοποιήσει αλλά της λείπει το κεφάλαιο. Έπειτα με βάζει στο Whitelist (λίστα με τους πρώτους ICO αγοραστές) της. Ωστόσο θα πρέπει να έχω διαβάσει ήδη το Whitepaper (Business plan ή επιχειρηματικό σχέδιο ή όραμα) της και να δω το Roadmap της. Οπότε τι κάνω;

Ψάχνω για να δω ποιοι βρίσκονται πίσω απο αυτή την εταιρεία και ποιο είναι το project της, δηλαδή η ιδέα που θέλει να εφαρμόσει στον κόσμο. Συνήθως απο πίσω μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι που έχουν προσφέρει ήδη απίστευτες εφευρέσεις όπως ο δημιουργός του VOIP, o δημιουργός της PayPal, ο δημιουργός του Facebook. Και ασφαλώς ψάχνω τις πηγές μου σε επίσημα site όπως ReutersBloombergYahoo FinanceGoogle FinanceΜικρός ΜέτοχοςΝαυτεμπορική και site που έχω ανακαλύψει με τον καιρό για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του.

To Whitepaper, όπως αναφέρθηκε, είναι το business plan της εταιρίας που έχει το συγκεκριμένο crypto. Οπότε όταν το διαβάσω πρέπει να είμαι σε θέση να αντιληφθώ κάποια βασικά πράγματα.

 • Ποια ανάγκη καλύπτει; Ποιο πρόβλημα λύνει; Γιατί υπάρχει; (πχ, ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τα κρύπτο στον πραγματικό κόσμο)
 • Πώς λύνει το πρόβλημα; (πχ, να αγοράζω καθημερινά προϊόντα άμεσα με κρύπτο)
 • Με ποιο επιχειρηματικό μοντέλο το επιτυγχάνει αυτό; Πως κερδίζει η ίδια η εταιρεία; (πχ, φτιάχνει κάποια χρεωστική κάρτα και κερδίζει από fee)

Διαφορετικότητα crypto

Η αγορά crypto είναι διαφορετική και ξεχωριστή γιατί είναι η μόνη που μπορείς να κάνεις online συναλλαγές 24/7, είναι παγκόσμια χωρίς γεωγραφικά όρια, είναι αυτόνομη και αποκεντρωμένη, μπορείς να ρευστοποιήσεις σχετικά γρήγορα, είναι αναπτυσσόμενη και έχει υψηλή μεταβλητότητα, δηλαδή η αξία της έχει τεράστια σκαμπανεβάσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το τελευταίο πότε είναι καλό και πότε είναι κακό. Είναι ωστόσο μια αγορά που διαρκώς αναπτύσσεται και προσελκύει το ενδιαφέρον ερευνητών, επενδυτών, startup επιχειρήσεων και άλλων. Όπως και να χει, τα κρυπτονομίσματα είναι μια αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με μεγάλη διασπορά που την έχω προσθέσει στο επενδυτικό μου χαρτοφυλάκιο.

Πώς

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποκτήσω κρυπτονομίσματα είναι να τα αγοράσω απο ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Είναι εύκολο γιατί ανοίγω απλά έναν λογαριασμό με KYC (know your customer) διαδικασία (ταυτότητα, selfi) και με τα ευρώ μου αγοράζω το είδος crypto που επιθυμώ. Επίσης υπάρχει και η διαδικασία AML (Anti-Money Laundering) που αφορά το ξέπλυμα χρήματος.

Ένας άλλος τρόπος είναι να αξιοποιήσω ένα κρύπτο ΑΤΜ. Στην Ελλάδα υπάρχουν σε πολλές πόλεις διάσπαρτα.


Πλατφόρμα Crypto.com


Πλατφόρμα Celcius


Πλατφόρμα switchere

https://switchere.com/?r=uam7khhqjhub

Πλατφόρμα NiceHash


Πλατφόρμα Computta


Πλατφόρμα Coinbase


Πλατφόρμα Coinmama


Πλεονεκτήματα

 • Είναι αποκεντρωμένο από τράπεζες και κράτη
 • Υπάρχει όριο στην ποσότητα του κάθε κρυπτονομίσματος που κυκλοφορεί
 • Διαφάνεια συναλλαγών μέσω του Blockchain
 • Είναι μόνο ψηφιακό, δεν υπάρχει σε φυσική μορφή
 • Μόνο εσύ έχεις τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων σου (όχι capital controls ή οτιδήποτε)
 • Μπορείς να στείλεις σε όποιον θέλεις κρυπτονομίσματα
 • Έχει μεγάλες διακυμάνσεις άρα μπορείς να αγοράζεις φθηνά και να πουλάς ακριβά
 • Μακροπρόθεσμα θα έχει μεγάλη αξία
 • Έχεις Μέντορα

Μειονεκτήματα

 • Υψηλές διακυμάνσεις στην αξία του εξαιτίας της μεταβλητότητας (volatility) των κρυπτονομισμάτων
 • Κίνδυνος hacking του ηλεκτρονικού σου πορτοφολιού
 • Κίνδυνος χρεωκοπίας της εταιρίας που φυλάς τα κρυπτονομίσματά σου
 • Υπάρχουν μικρές χρεώσεις για κάθε συναλλαγή από/σε ευρώ και κρυπτονόμισμα

Συμβουλή

Αγοράζω τα κρυπτονομίσματά μου όσο μπορώ σε χαμηλή τιμή από ένα ασφαλές ανταλλακτήριο (exhange) που έχει μαζί και ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπως είναι η Crypto.com (links) ή η Coinbase. Μέσα από την εφαρμογή επιλέγω ένα μικρό μέρος των κρυπτονομισμάτων μου να το πουλήσω για να αγοράσω νέου τύπου κρυπτονομίσματα. Μετά από λίγο καιρό μετατρέπω λίγα κρυπτονομίσματα σε ευρώ και τα βλέπω στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Έτσι έχω μάθει πως δουλεύει κυκλικά όλο το σύστημα, τι χρεώσεις υπάρχουν και έχω εξοικειωθεί για το μέλλον. Δεν πανικοβάλλομαι με τις αυξομειώσεις του χρηματιστηριακού δείκτη, ούτως ή άλλως έχω επενδύσει γιατί πιστεύω στο κρυπτονόμισμα, πιστεύω ότι μετά από πολλά χρόνια θα έχει μεγάλη αξία, έχω επενδύσει ποσό που δε με νοιάζει αν το χάσω.

Παρακολουθώ τις εξελίξεις μέσα από αυτά τα link ή κατεβάζω τις εφαρμογές τους στο κινητό σε ορισμένο φάκελο:

Στρατηγική

Έχω δύο ηλεκτρονικά πορτοφόλια σε δύο αξιόπιστες πλατφόρμες που η φύλαξή τους εκεί μου προσφέρει ασφάλεια και έσοδα. Αγοράζω κι άλλα κρυπτονομίσματα όταν η τιμή είναι χαμηλή. Προσέχω τις χρεώσεις αυτής της συναλλαγής. Ψάχνω πληροφορίες για ένα νέο κρυπτονόμισμα και αν πιστεύω ότι θα ανέβει αγοράζω τώρα που είναι χαμηλή η τιμή του. Δεν πουλάω ή αποσύρω ποτέ κρυπτονομίσματα από το πορτοφόλι μου, αυτό θέλω διαρκώς να αυξάνεται γιατί πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουν πολλαπλάσια αξία. Έτσι κάνω μια μακροχρόνια επένδυση. Αν θέλω να κερδοσκοπήσω, μπορώ ένα μέρος να το συναλλάσσομαι καθημερινά, όπου αγοράζω φθηνά και πουλώ ακριβά.

Κρυπτονομίσματα

Ανάλυση

Περιεχόμενα [show]

Ακούω συχνά να λένε ότι το Bitcoin έπεσε ή ανέβηκε ή ότι ακόμη ότι είναι σταθερό. Πάντα ρωτώ σε σχέση με τί; Έπεσε σε σχέση με χθες, έπεσε φέτος, έπεσε από πέρυσι ίδια εποχή; Σχεδόν πάντα η απάντηση είναι πως ανέβηκε σε σχέση με παλαιότερα και μάλιστα κατά πολύ. Ως αισιόδοξο άτομο και ως μύστης των crypto επιλέγω αυτή την επιλογή. Ωστόσο καλό είναι να μπορώ να συγκρίνω το αγαπημένο μου crypto με την υψηλότερη τιμή που πέτυχε ποτέ. Αυτό το πετυχαίνω βλέποντας το All Time High.

Αυτή τη στιγμή τα δύο πρώτα κρύπτο και το αγαπημένο μου CRO βρίσκονται στη θέση:

 

Bitcoin (BTC)
24.149,63 EUR (0,16%)
26.069,50 USD
RANK

1

 

Ethereum (ETH)
1.528,47 EUR (0,03%)
1.649,98 USD
RANK

2

 

Cronos (CRO)
0,047449 EUR (0,14%)
0,051221 USD
RANK

36

Αν θέλω να δω όλα τα κρυπτονομίσματα που υπάρχουν, να δω τη θέση τους στον παγκόσμιο πίνακα, το ύψος της κεφαλαιοποίησης που έχουν, το whitepaper τους, το ύψος της κερδοφορίας που έχουν από την ημέρα της δημιουργίας τους και άλλες πολλές πληροφορίες γύρω από αυτά, μπαίνω στο CoinMarketCap. Επίσης μπορώ να δω και παρόμοιες σελίδες όπως το CoinPaprika ή το Messari.


Όλες οι πλατφόρμες θέλουν μια σε βάθος ανάλυση για να μάθω τυχόν κόστη συναλλαγών και μετατροπών από ένα crypto σε άλλο, λειτουργία πλατφόρμας, εργαλεία πλατφόρμας, ευκολία πλοήγησης.


Crypto.com | Η Εταιρεία

H πλατφόρμα της crypto.com ιδρύθηκε το 2016 στο Μονακό και αποτελείται από πολλά αξιόλογα μέλη, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Τσαμάδος. Το δυνατό της domain name αγοράστηκε για πολλά εκατομμύρια από έναν καθηγητή πανεπιστημίου που είχε προλάβει και το είχε αγοράσει για λίγα δολάρια το 1993. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί τρόποι να βγάλω χρήματα.

Η πλατφόρμα λειτουργεί στο full στην εφαρμογή (app) για κινητά ενώ στο site της μπορώ να βρω πολλές πληροφορίες και αρκετές από τις λειτουργίες. Η εγγραφή είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία (μερικές ώρες), χρειάζομαι ταυτότητα, email, κινητό.

Cronos (CRO)
0,047449 EUR (0,14%)
RANK

36
MARKET CAP

€1,20 B EUR
VOLUME

€4,07 M EUR

Στην πλατφόρμα της crypto.com μπορώ να κάνω αγοραπωλησία πολλών ειδών crypto (buy & sell), μου δίνει χρεωστική κάρτα (VISA) όπου μπορώ να πληρώσω με κρυπτονομίσματα (pay), μου δίνει πίσω 1-5% CRO που είναι το δικό της κρυπτονόμισμα (payment token) όταν κάνω αγορές μέσω της χρεωστικής της (Cashback), να κερδίζω επιτόκιο για τα crypto CRO που είναι τo δικό της utility token ή και σε άλλα crypto που διατηρώ σε αυτή (Earn), να επενδύω τα crypto μου, να δανείζομαι € με ενέχυρο crypto (credit) και να λαμβάνω πληρωμές σε crypto, έχω πορτοφόλι με κρυπτονομίσματα (crypto wallet), έχω πορτοφόλι με ευρώ (fiat wallet), να μεταφέρω crypto (transfer). Όλα σε ένα! Η ιδανική πλατφόρμα που κάνει προσιτά και περισσότερο λειτουργικά τα crypto που έχω στην κατοχή μου.Εγκατάσταση Crypto.com στο κινητό μου βήμα – βήμα (Βίντεο)


Είναι ασφαλής η Crypto.com;

Τα CRO είναι κρυπτονομίσματα της ίδιας εταιρείας crypto.com και δίνει πολλά οφέλη στον κάτοχό της. Η crypto.com φαίνεται να έχει επενδύσει πολύ στην ασφάλεια της πλατφόρμα της. Διαθέτει ένα ξεχωριστό φυλάκιο για τα κρυπτονομίσματα που είναι offline ώστε να μην μπορεί κανείς να τα χακάρει (Cold Storage). Συνεργάζεται με την Ledger που είναι παγκόσμια ηγέτιδα εταιρεία στην ασφάλεια και στις λύσεις υποδομής για τα κρυπτονομίσματα και τις εφαρμογές blockchain. Η crypto.com φυλά σε cold storage πάνω απο 260 εκατομμύρια $. Για τις καθημερινές συναλλαγές των πελατών της διατηρεί ικανοποιητική ποσότητα crypto σε hot wallet.

To φυσικό χρήμα (fiat) των πελατών της το διατηρεί σε ασφαλείς τραπεζικούς λογαριασμούς που καλύπτονται με inscurance και παραμένει στην κυριότητα των πελατών της όπου δε μπορεί να το αγγίξει η crypto.com ή οι πιστωτές της. Επίσης διαθέτει network και web firewall (τοίχος προστασίας) και κρυπτογράφηση (encryption) σε όλες τις κινήσεις. Επίσης ελέγχει (screen) όλες τις καταθέσεις, αναλήψεις και λοιπές συναλλαγές. Στο app (εφαρμογή κινητού) είναι δυνατή η ενεργοποίηση του Two-Factor Authentication (2FA) όπου μόνο ο κάτοχος του κινητού μπορεί να εκτελέσει τις εντολές και υποστήριξη πελατών 24/7 (όλη μέρα, κάθε μέρα). Τέλος διαθέτει πολλά πιστοποιητικά ασφαλείας απο μεγάλους οργανισμούς και πιστοποιήσεις λειτουργίας τύπου ISO.

Το όραμα της εταιρείας είναι να

επιταχύνει την μετάβαση του πλανήτη στα cryptocurrencies

και αυτό το επιτυγχάνει μέσα από ένα πολύ user friendly app.


Κεντρικό Μενού

Όμορφο, λιτό, συγκεντρωτικό κεντρικό μενού με όλες τις βασικές λειτουργίες σε μια οθόνη. Αγοράζω (Buy) κρυπτονομίσματα πουλώ (Sell), πληρώνω με crypto (Pay), καταθέτω € στο wallet μου για να μετατρέψω σε crypto (Transfer).

Διαδικασία αγοράς CRO

Εύκολη προσθήκη χρεωστικών καρτών για να αγοράσω το δικό της crypto CRO προκειμένου να το κάνω stake, δηλαδή να το κλειδώσω στο λογαριασμό μου για έξι μήνες ώστε να λάβω υψηλό ετήσιο επιτόκιο 8%. Εκτός από χρεωστική κάρτα μπορώ να κάνω την διαδικασία με crypto wallet και fiat wallet όπως βλέπω στην κορυφή της σελίδας. Επίσης μπορώ να αξιοποιήσω ψηφιακές τράπεζες όπως είναι η N26, η Revolut, η Skrill, η iCard, η Monese, η viva.gr, η Curve, η Transferwise και άλλες. Στην ουσία είναι σαν να της δανείζω χρήματα ώστε να κάνει με αυτά τα λεφτά τις επενδύσεις της προκειμένου να αναπτυχθεί σαν εταιρεία.

Η αμοιβή μου για αυτό το δάνειο είναι το επιτόκιο, το οποίο είναι αρκετά υψηλό. Αυτό το επιτόκιο μου δίνεται σε αξία CRO το οποίο μπορώ να διαχειριστώ όπως θέλω. Προσωπικά το αφήνω στο wallet και μαζί με επόμενες καταθέσεις CRO που θα κάνω, όταν φτάσω τα 50CRO, θα τα κάνω πάλι stake. Δεν μπορώ να κάνω stake λιγότερα από 50CRO. Αυτή τη διαδικασία δεν την βρίσκω σε άλλες μεγάλες πλατφόρμες. Η θέση των δύο crypto στα top 100 crypto δείχνουν τη δύναμη της crypto.com ανάμεσα στα χιλιάδες που κυκλοφορούν.

Διαδικασία πώλησης CRO

Εύκολη διαδικασία πώλησης CRO και αγοράς άλλου crypto. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και με fiat wallet όπως φαίνεται στην κορυφή της σελίδας.

Διαδικασία πληρωμής με CRO

Καινοτόμος διαδικασία που με φέρνει πιο κοντά σαν απλό άνθρωπο στην αξιοποίηση των crypto είναι αυτή των καθημερινών μου πληρωμών στο σούπερ μάρκετ ή στην καφετέρια ή οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιώ της τραπεζικές χρεωστικές κάρτες, είναι η πληρωμή με την Crypto Card. H πληρωμή μπορεί να γίνει μέσα από την εφαρμογή ή από την φυσική Crypto Card που έρχεται σε μια φανταστική συσκευασία.

Χρεωστική VISA CRO Card

Πώς όμως καταφέρνω να πληρώσω με κρυπτονομίσματα στην καφετέρια της γειτονιάς που απλά δε ξέρει ότι υπάρχουν; Η απάντηση είναι απλή. Όταν πληρώνω με την CRO Visa Card στο παρασκήνιο γίνονται πολλές ενέργειες κι έτσι ενώ φαίνεται ότι πληρώνω με crypto στην πραγματικότητα πληρώνω με fiat (παραστατικό χρήμα, €). Εδώ είναι η μαγεία της εφαρμογής. Σε κάθε συναλλαγή λοιπόν η εφαρμογή ανταλλάσσει στο παρασκήνιο τα crypto με € σε αστραπιαίες ταχύτητες και δίνει τις κατάλληλες εντολές για επιτυχή συναλλαγή. Και μάλιστα αυτό το κάνει με όλα τα είδη crypto που έχω στο crypto wallet μου Ο έμπορος πληρώνει την κανονική προμήθεια που θα πλήρωνε με μια συμβατική χρεωστική.


Ενεργοποίηση κάρτας crypto.com


Διαδικασία κατάθεσης κάποιου crypto

Μπορώ πλέον εύκολα και δωρεάν να μεταφέρω τα crypto που είχα στα wallet άλλων εταιρειών και κάθονταν χωρίς να μου αποφέρουν κάποιο εισόδημα (επιτόκιο) στo Crypto wallet της crypto.com.

Παρακολούθηση wallet | monitoring

Αναλυτική παρακολούθηση (monitoring) του wallet μου μέσα απο σχεδιαγράμματα (charts). Βλέπω πως έχει κινηθεί το χρηματιστήριο των crypto τις τελευταίες οκτώ ώρες (8Η), σήμερα (1D), την τελευταία εβδομάδα (1W), τον τελευταίο μήνα (1M), το τελευταίο τρίμηνο (3Μ), το τελευταίο εξάμηνο (1Μ) και έχω μια καλή εικόνα. Αυτό είναι βασικό για να έχω μια εικόνα του πότε είναι καλό να αγοράζω (χαμηλή τιμή) και να πουλάω (υψηλή τιμή) crypto.

Τα CRO που έχω κάνει stake θα είναι διαθέσιμα (unstake) για συναλλαγές σε 169 ημέρες. Όπως βλέπω στο τέλος της οθόνης μου και σίγουρα αυτά και άλλα που θα έχω επενδύσει θα τα κλειδώσω πάλι. Το επιτόκιο παρότι είναι ετήσιο, η crypto.com μου το δίνει κάθε εβδομάδα γι αυτό τώρα στο CRO wallet μου (πορτοφόλι) έχω 50CRO Stake που είναι κλειδωμένα και 0,01CRO από επιτόκιο μιας εβδομάδας. Το επιτόκιο όταν κάνω stake CRO είναι 16% έναντι του 3% στα άλλα crypto. Πολύ μεγάλη ανταπόδοση μου δίνει η εταιρεία δείχνοντάς της την εμπιστοσύνη μου.Επιτόκιο για crypto | Stake

Όφελος επιτοκίων

Το επιτόκιο, όταν κάνω stake LTC (Litecoin) ή άλλο crypto (κρυπτονόμισμα) είναι 3%. Βέβαια τα άλλα crypto μπορώ να τα κάνω stake και σε λιγότερο διάστημα (3 month term ή 3μηνο ή 90 ημέρες) από 6 μήνες που μου επιτρέπει ως μίνιμουμ να κάνω τα CRO μου. Τα δικά μου θα γίνουν unstake σε 79 ημέρες όπως βλέπω στο κέντρο της εικόνας.

Κάθε εβδομάδα μου γίνεται κατάθεση το κέρδος του επιτοκίου μου από το πρώτο crypto earn deposit

Έπειτα από τρεις μήνες γίνεται επιστροφή όλου του κεφαλαίου που δέσμευσα για earn

Παρατηρώ πως μετά το τρίμηνο stake έχω earn περίπου 0,50€.

Άρα ανακεφαλαιώνω και λέω πως:

Αγόρασα 1,73LTC αξίας 61,83€

Κέρδος 0,52€ με σημερινή τιμή από 3μηνο stake με 3% επιτόκιο. Χαμηλό αλλά τίμιο.

Κέρδος 8,48€ από το hodl του LTC. Αυτό (1,73LTC) που κάποτε μου κόστισε 61,83€ τώρα έχει αξία 70,06€. Ίσως και τύχη καθότι θα μπορούσε να έχει χάσει την αξία του.

Άρα για επένδυση 61,83€ έχω κέρδος 9€, όφελος 14,56% σε τρεις μήνες. Καθόλου άσχημα.

Σημείωση: οι αποδόσεις του χθες δεν υπόσχονται τις αποδόσεις του αύριο.

Επιτόκιο 16% για 3μηνο CRO stake

Η εταιρεία μου δίνει μεγάλη ανταμοιβή για να κάνω HODL (δεν έκανα αναγραμματισμό, ψάξε να δεις τι είναι) τα CRO μου και να μην τα πουλήσω. Έτσι την βοηθώ να ισχυροποιήσει το νόμισμά της απέναντι στα εκατοντάδες άλλα crypto.

 

Επιτόκιο 4% για 3μηνο CRO stake

Επιτόκιο γύρω στο 4% για 3μηνο άλλου crypto stake

Όροι και προϋποθέσεις για να κάνω stake


Μελέτη χρηματιστηρίου crypto

Το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων δουλεύει 24/7 και μπορώ να το παρακολουθώ ανά πάσα στιγμή. Έχω δυνατότητα να ορίσω και alerts ώστε να με ειδοποιεί αν κάποιο κρύπτο ανέβηκε ή κατέβηκε από ένα όριο που του έχω θέσει.

Μπορώ κάθε στιγμή να βλέπω (track) τη αξία έχει τώρα το crypto μου καθώς και τη θέση κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη. Εδώ το CRO της crypto.com κατέχει την 21η θέση. Σημειώνει άνοδο 2,19% σήμερα και το δεύτερο crypto το CRO της crypto.com κατέχει την 58η θέση σημειώνοντας και αυτό άνοδο 4,98%. Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τα crypto μου αλλά δε ξεχνώ πως τα crypto γενικά έχουν μεγάλη μεταβλητότητα (volatility) και αύριο μπορεί να είναι στο -15% κάτι που δε πρέπει να με πανικοβάλει γιατί τον άλλο μήνα μπορεί να πάει στο +30%. Έχει ενδιαφέρον να τα παρακολουθώ.

Fiat wallet

Στο fiat wallet μου μπορώ να έχω € για ότι συναλλαγή επιθυμώ.

Δάνειο € με crypto

Έχω την δυνατότητα να πάρω δάνειο σε € βάζοντας ενέχυρο τα crypto μου πληρώνοντας επιτόκιο (APR) 8% χωρίς πρόστιμα καθηστερήσεων (late fees).


Χρεωστική κάρτα με κρυπτονομίσματα

Χρεωστική κάρτα

Η χρεωστική κάρτα έρχεται στο σπίτι μου αφού έχω κάνει stake 50CRO και μου δίνει διάφορα προνόμια όπως 2% cashback. Ανάλογα το ύψος των CRO που κάνω stake, άρα και του κεφαλαίου που θα επενδύσω στην crypto.com μου δίνει και αντίστοιχα προνόμια

Όπως για όλες τις πλατφόρμες υπάρχει επίσημη σελίδα της crypto.com στο facebook αλλά και ελληνική κοινότητα Crypto.com Greek Community.Celcius Network | Η Εταιρεία

Η πλατφόρμα Celcius Network είναι ένα πορτοφόλι (wallet) κρυπτονομισμάτων (crypto) όπου εκεί μπορώ να φυλάξω, να αγοράσω και να πουλήσω τα κρυπτονομίσματα μου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μου δίνει επιτόκιο για τα κρυπτονομίσματα που διατηρώ εκεί, όπως και η Crypto.com. Το επιτόκιο δίδεται σε πολλά κρυπτονομίσματα. Η εταιρία δημιουργήθηκε το 2017 και είναι Etherium based platform. Σήμερα υπάρχουν εκεί επενδεδυμένα πάνω από 300 εκατομμύρια € και οι επενδυτές είναι πάνω από 80 χιλιάδες από όλες τις χώρες του κόσμου. Ο ιδρυτής της είναι ο Alex Mashinsky που δε μασίνσκει τίποτα (ναι, ο Τσικολάτας έκανε λογοπαίγνιο με το επώνυμο άλλου). Είναι ο τύπος που μας έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε κλήσεις από το ίντερνετ, είναι δηλαδή αυτός που ανακάλυψε το VOIP (voice over internet protocol) και έχει άλλες 35 πατέντες.

Ένα από τα ατού του Celcius είναι ότι για να λαμβάνεις επιτόκιο δε χρειάζεται κάποιο ελάχιστο όριο κατάθεσης. Ούτε να αγοράσεις κάποιο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, σε αντίθεση με την Crypto.com. Επίσης η εταιρεία εκδίδει το δικό της κρυπτονόμισμα Celcius (CEL) με το ίδιο όνομα και κατέχει θέση στην πρώτη εκατοντάδα όλων των crypto. H Celcius έχει μια τρομερή ατακάρα που μου άρεσε πολύ:

“Ο κόσμος έχει ανάγκη το τραπεζικό σύστημα (banking) αλλά όχι τις τράπεζες (banks)”

Ένα πολύ inspiring βίντεο μπορώ να δω εδώ:

Διαδικασία εγγραφής

Η πλατφόρμα είναι μόνο για κινητά τηλέφωνα με ένα απλό user friendly περιβάλλον και στο site μπορώ να βρω διάφορες πληροφορίες. Η δημιουργία προφίλ είναι εύκολη υπόθεση, email, ταυτότητα, λογαριασμό ρεύματος, τραπεζικό λογαριασμό. Μου πήρε μόλις μισή ώρα, κάτι που στις άλλες πλατφόρμες το verification του KNC (know your customer) διαρκεί περίπου τρεις μέρες. Δέχεται διάφορα κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, OmiseGO, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Zcash, Stellar, Dash, TrueUSD, Gemini Dollar, Paxos, USD Coin, MakerDAO (DAI).

Το παθητικό εισόδημα έρχεται χωρίς να χρειαστεί να κάνω κάτι. Ωστόσο αν επιλέξω το CEL mode το επιτόκιο είναι υψηλότερο, σαν ανταμοιβή για την υποστήριξη, όπως και στην Crypto.com. Το κάθε κρυπτονόμισμα έχει διαφορετικό επιτόκιο και παρότι είναι ετήσιο, ο πελάτης το λαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση. Το επιτόκιο κυμαίνεται απο 2-3% στα γνωστά και δυνατά κρυπτονομίσματα. Φτάνει στα 4-8% για τα λιγότερα γνωστά και ισχυρά και μπορώ πάντα να το βλέπω εδώ.Μια καινοτομία είναι ότι το Celcius έχει ένα P2P (peer to peer, άτομο σε άτομο) σύστημα που επιτρέπει τον δανεισμό σε κρυπτονομίσματα και διέπεται απο διάφορους κανόνες.

Με την εγγραφή μου έβαλε 1 CEL = 0,07$ στο πορτοφόλι μου και συνεχίζω με αγορά κι άλλων κρυπτονομισμάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.

Κεντρικό menu

CEL wallet

Σημαντική προειδοποίηση που ισχύει πάντα και παντού σε όλα τα wallets

Βασικό Menu

Αγορά crypto με κάρτα, μια εύκολη διαδικασία

Eπιβεβαίωση αγοράς crypto

Αγορά κρυπτονομισμάτων

Όταν θέλω να αγοράσω (buy) ένα crypto, μπορώ να το κάνω με την χρεωστική μου κάρτα ή με τραπεζικό λογαριασμό. Η διαδικασία είναι εύκολη αλλά με αφήνει να αγοράσω μόνο συγκεκριμένα stable coin όπως είναι το BTC ή το ETH. Έπειτα μπορώ να το μετατρέψω σε CEL, αν θέλω να στηρίξω αυτό το crypto, κάτι που όμως γίνεται σε όλες τις πλατφόρμες και γρήγορα εξοικειώνομαι με αυτή τη διαδικασία.

Επίσης σαν ανταλλακτήριο crypto προτείνει την Switceo που δεν την βρήκα πολύ user friendly και γι αυτό προτίμησα την Coinbase.

Προτροπή για buy CEL στο Switcheo

Προκειμένου να ενισχύσει τη αγορά του δικού της crypto CEL, έχει εισάγει ένα έξυπνο σκεπτικό. Μου λέει πως μπορείς να έχεις στην Celcius όποιο crypto θέλεις και όση ποσότητα θέλεις από αυτά. Ωστόσο αν έχεις μεγαλύτερη ποσότητα σε CEL τότε σε θεωρώ καλό πελάτη μου (loyal) και σε ανταμείβω κατάλληλα.

Aριθμοδείκτης απόδοσης CEL

Τρεις κατηγορίες Loyal πελάτη: Platinum, Gold, Silver

Ασφαλώς ξεκινάμε όλοι σαν Platinum πελάτες αφού με την εγγραφή μάς κάνει κατάθεση 1 CEL στο CEL wallet μας.

Άλλες πλατφόρμες που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες με την Crypto.com και την Celcius Network είναι η Uquid, Cryptopay, Wirex, Nexo, Crypterium.

Όπως για όλες τις πλατφόρμες υπάρχει επίσημη σελίδα της Celcius Network στο facebook αλλά και ελληνική κοινότητα Celcius Network Greek CommunityΤα βασικότερα κρυπτονομίσματα

Όπως έχω αναφέρει, υπάρχουν πάνω από 2000 είδη κρυπτονομισμάτων. Το καθένα κρύβει ένα project μέσα του ή αντιπροσωπεύει μια ιδέα. Οι περισσότερες ιδέες είναι πραγματικά εκπληκτικές. Όμως στο τέλος θα επιβιώσουν αυτές που θα αλλάξουν τον κόσμο. Πάμε να δούμε τα βασικότερα από αυτά.

Ethereum (ETH)

To ΕΤΗ είναι ένα blockchain όπως το BTC αλλά πιο βελτιωμένο. Δημιουργήθηκε το 2013 από Ρωσσοκαναδό προγραμματιστή και εκτός από κρυπτονόμισμα αποτελεί να είναι ένα καινοτόμο οικοσύστημα (ecosystem). Ο σκοπός του είναι να τρέχει αποκεντρωμένες εφαρμογές που χτίζονται σε προγράμματα που ονομάζονται Έξυπνα Συμβόλαια (Smart Contracts) και είναι open-source όπου ο καθένας μπορεί να πάρει τον βασικό κορμό και να χτίσει πάνω σε αυτό το δικό του πρόγραμμα όπως γίνεται με τα android apps. Τα smart contracts είναι αυτά που δημιουργούν τα token. Στο Ethereum αυτά ονομάζονται ERC-20 και καθορίζουν τα ελάχιστα στάνταρντ που ένα σετ λειτουργιών έξυπνων συμβολαίων πρέπει να έχει (6 βασικά και 3 προαιρετικά) όπως όνομα, σύμβολο. Έχει δική του γλώσσα προγραμματισμού (Solidity και Vyber). Υπάρχουν πάνω από 2000 apps χτισμένα στο οικοσύστημα του ΕΤΗ και περιλαμβάνουν παιχνίδια, στοίχημα, ταυτοποίηση, χρηματοπιστωτικά συστήματα. Για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα διαλειτουργικότητας οι προγραμματιστές έφτιαξαν το Ethereum 2.0. Επιπλέον το ETH χρησιμοποιείται για αγορά ICO.

Litecoin (LTC)

Αποτελεί κλώνο (fork) του BTC και κάνει γρηγορότερες και οικονομικότερες συναλλαγές από το BTC. Δημιουργήθηκε το 2011 από πρώην υπάλληλο της Google. Εισήγαγε πρώτο τον αλγόριθμο Scrypt για το mining του. Πολλοί χαρακτηρίζουν το BTC ως ψηφιακό χρυσό και το LTC ως ψηφιακό ασήμι.

XRP (XRP)

Γνωστό και ως το νόμισμα των τραπεζών από την εταιρεία Ripple, αυτό το κρυπτονόμισμα δεν χρειάζεται τον χρόνο και την ενέργεια mining αλλά χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό σαν επικυρωτή όπου οι έμπιστοι επικυρωτές συμφωνούν για το ποιες συναλλαγές έγιναν και σε ποια σειρά. Για παράδειγμα αν μια ελληνική τράπεζα θέλει να στείλει 100€ σε μια αμερικάνικη τράπεζα που δέχεται $, τότε αντί να μετατραπούν τα € απευθείας σε $, η ελληνική τράπεζα μετατρέπει τα € σε XRP (μέσω του καθολικού της XRP που λέγεται XRP Ledger) και η αμερικάνικη τράπεζα μετατρέπει τα XRP σε $. Έτσι το καθολικό του XRP αποτελεί το βασικό πρωτόκολλο και το XRP αποτελεί την ρευστότητα (liquidity pool) για να γίνουν οι συναλλαγές. Αυτό που θέλει να αλλάξει είναι το SWIFT των τραπεζών, το παλιό σύστημα των τραπεζών.

EOS (EOS)

Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ETH και γι αυτό ονομάζεται και δολοφόνος του Ethereum, όπου προσφέρει δωρεάν και γρήγορες συναλλαγές. Για παράδειγμα αν για τη δημιουργία ενός block, το BTC θέλει 10 λεπτά και κάποιο μικρό κόστος και το για το ίδιο block το ETH θέλει 15 δευτερόλεπτα και ένα μικρό κόστος, τότε to EOS θέλει για το ίδιο block μόνο μισό δευτερόλεπτο και είναι δωρεάν. Χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες και στηρίζεται στο EOSIO blockchain. Το σύστημά του λειτουργεί με το να μπορεί κάθε wallet να ψηφίσει έναν μάρτυρα ως αντιπρόσωπο. Ο νικητής αντιπρόσωπος λειτουργεί σαν ένας υπερκόμβος όπου επικυρώνει τις συναλλαγές σε μεγάλη ταχύτητα. Έχουν δημιουργηθεί 21 υπερκόμβοι, κάτι που έχει οδηγήσει σε συγκέντρωση αντί για αποκέντρωση που θέλει η κοινότητα των crypto και γι αυτό έχει επικριθεί.

Crypto.com (CRO)

Είναι το βασικό κρυπτονόμισμα της εταιρείας και σχεδιάστηκε να για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο crypto project όπου θα πληρώνονται όλοι με CRO. Το crypto αξιοποιείται επίσης για stake, διακανονισμούς, πληρωμές με cashback, δωροκάρτες.


Τι να κάνω πριν αγοράσω crypto;

Αρχικά ξεκινώ με το να διαβάσω πάλι το άρθρο για το πώς να πλουτίσω. Συνειδητοποιώ καλύτερα τα λόγια που λένε διαβάζω, ψάχνω, ενημερώνομαι. Άρα αυτό που έκανα τόσο καιρό είναι να μελετώ με υπομονή τον χρηματιστηριακό δείκτη των crypto. Παρατηρούσα πως τον τελευταίο χρόνο είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα, ειδικά το τελευταίο 6μηνο δεν έχει παρουσιάσει ιδιαίτερες μεταβολές. Ξέρω όμως πως τα κρυπτονομίσματα έχουν μεγάλη μεταβλητότητα. Περιμένω πως θα γίνει ένα μπαμ. Απλά δε ξέρω προς ποια κατεύθυνση. Θα ανέβει κι άλλο ο δείκτης κάνοντας πιο πλούσιο όποιον κρατάει crypto ή θα πάει προς τα κάτω, κάνοντας πιο φτωχό όποιον κρατάει crypto εκείνη τη στιγμή αλλά δίνοντας την μοναδική ευκαιρία σε κάποιον επενδυτή να μπει στην αγορά κρυπτονομισμάτων;

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να αγοράσω crypto;

Στην εφαρμογή crypto.com έχω ένα alert, που ειδοποιεί όταν ο δείκτης πέσει κάτω από ένα όριο τιμής που έχω θέσει. Κάποια στιγμή χτυπά το alert και με ενημερώνει για την απίστευτη πτώση που κάνει η τιμή. Το περίμενα εν όψη παγκόσμιας κρίσης (κορωνοϊού κάποτε ή κάτι άλλο αύριο, πάντα κάτι συμβαίνει σε αυτό τον πλανήτη) οπότε ευκαιρία για ψώνια. Μα “να επενδύσω σε περίοδο κρίσης;” λέει μια φωνή μέσα μου. BTD (Buy The Deep), BTD, BTD (αγόρασε στη πτώση) απαντάει μια άλλη. Όπως είπε και ο κάποτε πλουσιότερος επιχειρηματίας John Rockefeller:

Ο τρόπος για να κάνεις χρήματα
είναι να αγοράσεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους.

Σημειώνω σε πρώτη φάση να πάω να κοιταχτώ σε έναν ψυχίατρο επειδή ακούω φωνές. Σε δεύτερη φάση μπαίνω αμέσως να αγοράσω γιατί η λογική μου λέει ότι τώρα είναι η ευκαιρία που περίμενα ένα χρόνο. Κρατώ την ψυχραιμία μου, μελετώ πάλι τους δείκτες, επιβεβαιώνω την ευκαιρία και ξεκινώ τις αγορές. Θυμάμαι ότι θέλω διασπορά στις αγορές μου οπότε δε θα αγοράσω crypto από μια πλατφόρμα αλλά από διάφορες. Έχω ένα χιλιάρικο που κάθεται υπομονετικά γι αυτό το σκοπό. Αγοράζω από διάφορες πλατφόρμες διάφορα crypto.

Βέβαια το να τρέχω να αγοράσω crypto κάθε φορά πέφτει η αξία τους (buy the dip) δεν μου εγγυάται κέρδη, αφού αφενός δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά ότι η πτώση αυτή είναι προσωρινή ή η αρχή μίας περισσότερο παρατεταμένης ύφεσης. Όπως έχει πει και ο μεγάλος χρηματιστής Warren Buffett:

Να φοβάσαι όταν όλος ο κόσμος είναι άπληστος
και να είσαι άπληστος όταν όλος ο κόσμος είναι φοβισμένος.

Ένα εργαλείο που με βοηθά να βλέπω τον παγκόσμιο τρόμο για τα κρυπτονομίσματα ή τη παγκόσμια απληστία είναι το Fear and Greed Index. Είναι online εργαλείο και γίνεται συχνά update η σελίδα του. Μπορώ να δω στο γραμμογράφημα του τι έχει συμβεί στο παρελθόν και τι συμβαίνει τώρα.

O δείκτης το τελευταίο εξάμηνο είναι σχεδόν σταθερός, στις 13/02 είναι στη κορυφή του εξαμήνου στα 9.400€

Παρατηρώ τεράστια πτώση του δείκτη ακριβώς στο μισό 4700€ ένα μήνα μετά στις 16/03, την μεγαλύτερη πτώση του έτους. Για κάποιους καλό σημάδι για άλλους όχι καλό.

Η ευκαιρία του έτους για αγορά κρυπτονομισμάτων. Διασπορά σε πολλές πλατφόρμες. Προσέχω τα fee, κάθε πλατφόρμα έχει διαφορετικά.

Αν θέλω να δω περισσότερα για την τεχνική ανάλυση των κρύπτο μπορώ να μελετήσω σχεδιαγράμματα στο tradingview.com.

Στρατηγική επένδυσης

Τώρα που άρχισε να ανεβαίνει ο δείκτης βλέπω πως μέσα σε 9 ημέρες το ένα χιλιάρικο της επένδυσης έγινε ενάμιση. Περιμένω να ανέβει κι άλλο (πολλές φορές το βαρέλι δεν έχει πάτο αλλά νιώθω αισιόδοξος). Βέβαια η προβλεψιμότητα δεν είναι πάντα σύμμαχός μου. Ωστόσο σε αυτή τη περίπτωση έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι παρακολουθώ τους δείκτες πολλά χρόνια τώρα. Αυτό βέβαια μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα καθώς η μεταβλητότητα του BTC είναι τεράστια.

Έχω αποκτήσει αρκετή εμπειρία σε αυτό και μπορώ να αντιληφθώ ότι είναι ήδη στον πάτο του βαρελιού ο δείκτης. Πιο κάτω δε πάει, μόνο να ανέβει μπορεί μετά τις αγορές μου. Βέβαια κάτι τέτοιο δε μπορούσα να το κάνω στο χρηματιστήριο, όπου πάντα υπάρχει και το “πιο κάτω”. Όταν φτάσω τα δύο χιλιάρικα από την επένδυσή μου στα crypto, δηλαδή διπλασιαστεί το κεφάλαιό μου, θα βρεθώ ανάμεσα σε κάποια διλήμματα

Διλήμματα

 • Θέλω να μεταφέρω όλα μου τα χρήματα από το crypto wallet στην τράπεζά μου; 
 • Μήπως να μεταφέρω το αρχικό μου κεφάλαιο 1000€ από το crypto wallet μου στην τράπεζά μου ώστε να έχω να επενδύονται τα κέρδη μου;
 • Να προσθέσω επιπλέον κεφάλαιο τώρα που ο δείκτης ανεβαίνει;
 • Μπορώ να περιμένω γιατί υπάρχει περίπτωση να τριαπλασιαστεί το αρχικό μου χιλιάρικο, μπορεί και παραπάνω και βλέπω τότε τι κάνω;
 • Να μη με νοιάξει καθόλου. Η επένδυση στα κρυπτονομίσματα είναι μακροχρόνια, αγόρασα φθηνά και θα τα κρατήσω για πάντα γιατί πιστεύω ότι σε 10 χρόνια όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με κρυπτονομίσματα οπότε πλούσιος θα είναι αυτός που τα απόκτησε νωρίς και οικονομικά.

Το τι θα επιλέξω κάθε φορά έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες στη ζωή μου. Επιπλέον παρακολουθώ και το CoinMarketCal, δηλαδή το ημερολόγιο κρυπτονομισμάτων με όλες τις μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την αξία του BTC. Επίσης μπορεί απλά να χρειάζομαι μετρητά για κάποια έκτακτα έξοδα, να έχω βρει καλύτερο τρόπο επένδυσης, να έχω πιστέψει σε μια ιδέα, να έχω απογοητευτεί από μια ιδέα. Επίσης πρέπει να μελετήσω τι συμβαίνει με το λογιστικό χειρισμό και φορολόγηση της παραγωγής και εμπορίας των κρυπτονομισμάτων.

Για την τιμή των κρυπτονομισμάτων, υπεύθυνη είναι η αγορά. Η αγορά απαρτίζεται από διάφορους ιδιώτες ή εταιρείες κατόχους των κρύπτο. Όταν κινείται μεγάλος όγκος κρύπτο, τότε μεταβάλλεται αντίστοιχα και η τιμή του BTC. Αυτή η μεγάλη διακύμανση για να επιτευχθεί χρειάζεται είτε πολλούς κατόχους κρυπτονομισμάτων που θα μεταφέρουν τα κρύπτο τους είτε πολύ λίγους που κατέχουν μεγάλο όγκο κρυπτονομισμάτων. Οπότε αντιλαμβάνομαι πως αυτός που έχει μεγάλο κρύπτο μπορεί να ρίξει ή να ανεβάσει την τιμή του BTC. Αυτό το γεγονός δείχνει πόσο εύκολα χειραγωγήσιμη είναι η αγορά.

Μια λίστα με τα ποσοστά των πλουσίων κατόχων BTC μπορώ να δω εδώ όπου θα διαπιστώσω πως μερικές μόνο χιλιάδες wallets διατηρούν το 80% των BTC που κυκλοφορούν.

Είναι γεγονός πως έμμεσα όλες οι επιχειρήσεις του κόσμου δέχονται κρυπτονομίσματα από τη στιγμή που μπορώ να πληρώσω ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με κάποια visa ή master κρυπτοκάρτα όπως αυτή της crypto.com. Ωστόσο μπορώ να δω ποιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο δέχονται άμεσα κρυπτονόμισματα απο τον χάρτη της coinmap.org.

 


Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα διαβάσω με χαρά το σχόλιό σου και θα απαντήσω άμεσα στις ερωτήσεις σου.

Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin είναι μια ψηφιακή μορφή μετρητών. Αλλά σε αντίθεση με τα νομίσματα fiat (ευρώ, δολάρια κτλ) που έχετε συνηθίσει, δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα που να το ελέγχει. Αντ ‘αυτού, το χρηματοοικονομικό σύστημα στο Bitcoin διαχειρίζεται χιλιάδες υπολογιστές που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Το Bitcoin ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που ανακοινώθηκε το 2008 (και ξεκίνησε το 2009). Παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα αποστολής και λήψης ψηφιακών χρημάτων (bitcoin ή BTC). Αυτό που το καθιστά τόσο ελκυστικό είναι ότι δεν μπορεί να λογοκριθεί, τα χρήματα δεν μπορούν να δαπανηθούν περισσότερες από μία φορές και οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε. Σκεφτείτε λίγο αυτά τρία γεγονότα έχοντας στο νου σας τα ευρώ. Capital control, κούρεμα, ένα εικοσάευρω γυρνάει σε δέκα χέρια, να μη μπορώ να πάω τράπεζα ότι ώρα θέλω, κάποιες συναλλαγές αργούν πολύ ακόμη και με τη web εφαρμογή του κινητού μου, το χρηματιστήριο να δουλεύει μόνο κάποιες ώρες και όχι 24/7/365 και άλλα πολλά.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Πού χρησιμοποιείται το Bitcoin;

Περιεχόμενα [show]

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Bitcoin για διάφορους λόγους. Πολλοί το εκτιμούν για τη φύση του, όποιος έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να το στείλει και να το λάβει ή αλλιώς να το αγοράσει και να το πουλήσει. Είναι λίγο σαν τα μετρητά στο ότι κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να το χρησιμοποιήσετε, αλλά η ψηφιακή παρουσία του σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί παγκοσμίως.

Τι κάνει το Bitcoin πολύτιμο;

Το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο, ανθεκτικό στη λογοκρισία, ασφαλές και χωρίς σύνορα. Αυτή η ποιότητα το έχει καταστήσει ελκυστικό για διάφορες χρήσεις, όπως διεθνή εμβάσματα και πληρωμές όπου άτομα δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους (όπως θα έκαναν με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα).

Πολλοί δεν ξοδεύουν τα bitcoin τους, αντίθετα επιλέγουν να τα κρατήσουν μακροπρόθεσμα (επίσης γνωστό ως hodling). Το Bitcoin έχει το παρατσούκλι του ψηφιακού χρυσού, λόγω της διαθέσιμης παροχής νομισμάτων. Μερικοί επενδυτές θεωρούν το Bitcoin ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Επειδή είναι σπάνιο και δύσκολο να παραχθεί, έχει παρομοιαστεί με πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό ή ασήμι.

Οι κάτοχοι πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την παγκόσμια διαθεσιμότητα και υψηλή ρευστότητα, το καθιστούν ιδανικό μέσο για την αποθήκευση πλούτου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πιστεύουν ότι η αξία του Bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει με την πάροδο του χρόνου.

To bitcoin σήμερα

 

Bitcoin (BTC)
24.145,09 EUR (0,14%)
26.064,60 USD
RANK

1
MARKET CAP

€470,08 B EUR
VOLUME

€5,60 B EUR

Πώς λειτουργεί το Bitcoin;

Όταν η Αλίκη κάνει μια συναλλαγή με τον Μπάμπη, δεν στέλνει χρήματα με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς. Δεν είναι σαν το ψηφιακό ισοδύναμο να του δίνει στο χέρι ευρώ. Είναι περισσότερο σαν να γράφει σε ένα φύλλο χαρτί (που όλοι μπορούν να δουν) ότι δίνει €1 στον Μπάμπη. Όταν ο Μπάμπης πηγαίνει να στείλει τα ίδια χρήματα στην Κατερίνα, μπορεί να δει ότι ο Μπάμπης κατέχει αυτά τα χρήματα, κοιτάζοντας το φύλλο.

Το φύλλο είναι ένα συγκεκριμένο είδος βάσης δεδομένων που ονομάζεται blockchainΌλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο έχουν ένα πανομοιότυπο αντίγραφο αυτού που είναι αποθηκευμένο στις συσκευές τους. Οι συμμετέχοντες συνδέονται μεταξύ τους για να συγχρονίσουν τις νέες πληροφορίες. Ας ονομάσουμε αυτό το φύλλο Γενικό Καθολικό (ledger), όπως και στα μαθήματα Λογιστικής που προτείνω να μελετήσεις.

Όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί μια πληρωμή, τη μεταδίδει απευθείας στο peer-to-peer δίκτυο. Δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα ή ίδρυμα για την επεξεργασία μεταφορών ή την έκδοση κρυπτονομισμάτων όπως συμβαίνει με τις τράπεζες που εκδίδουν € ή $. Για να προσθέσει νέες πληροφορίες, το Bitcoin blockchain χρησιμοποιεί έναν ειδικό μηχανισμό που ονομάζεται εξόρυξη (Mining). Μέσω αυτής της διαδικασίας καταγράφονται νέα μπλοκ συναλλαγών στο blockchain.

Τι είναι το blockchain;

Το blockchain είναι ένα καθολικό (βλέπε μαθήματα λογιστικής) που σε αυτό μπορούν μόνο να προστεθούν δεδομένα. Μόλις προστεθούν πληροφορίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις τροποποιήσετε ή να τις διαγράψετε. Το blockchain επιβάλλει κάποιους δείκτες από τα προηγούμενα μπλοκ να φαίνονται στα επόμενα μπλοκ.

Το blockchain είναι ότι πιο ασφαλές και καινοτόμο υπάρχει σήμερα, με άπειρες εφαρμογές.

Ο δείκτης είναι στην πραγματικότητα ένας κατακερματισμός (Hash) του προηγούμενου μπλοκ. Το hash περιλαμβάνει τη μετάδοση δεδομένων μέσω μιας μονής κατεύθυνσης για την παραγωγή ενός μοναδικού δακτυλικού αποτυπώματος (fingerprint) της εισόδου. Εάν η είσοδος τροποποιηθεί ακόμη και ελαφρώς, το δακτυλικό αποτύπωμα θα φαίνεται εντελώς διαφορετικό. Δεδομένου ότι ακολουθούμε τα μπλοκ, δεν υπάρχει τρόπος για κάποιον να επεξεργαστεί μια παλιά καταχώριση χωρίς να ακυρώσει τα μπλοκ που ακολουθούν. Μια τέτοια δομή είναι ένα από τα στοιχεία που καθιστούν το blockchain ότι πιο ασφαλές και καινοτόμο υπάρχει σήμερα, με άπειρες εφαρμογές.

Είναι νόμιμο το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι απόλυτα νόμιμο στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Σε χώρες όπου είναι νόμιμο, οι κυβερνήσεις ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη φορολογία και τη συμμόρφωση. Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει κάποια απόλυτη ρύθμιση. Μπορείς να δηλώσεις τα κέρδη σου από τα κρυπτονομίσματα όπως τα κέρδη από τα μερίσματα των μετοχών και να πληρώσει κάποια εισφορά αλληλεγγύης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τα Λογιστικά μας Γραφεία και τους λογιστές συνεργάτες μας. Το ρυθμιστικό τοπίο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ελεύθερο και πιθανότατα θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;

Κανείς δεν ξέρει! Ο δημιουργός του Bitcoin χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ταυτότητά του. Ο Satoshi θα μπορούσε να είναι ένα άτομο ή μια ομάδα προγραμματιστών οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο Satoshi δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο (whitepaper) Bitcoin καθώς και το λογισμικό. Ωστόσο, ο μυστηριώδης δημιουργός εξαφανίστηκε το 2010, έχοντας εξασφαλίσει στην κατοχή του αρκετές χιλιάδες BTC. Υπάρχουν κάποια πορτοφόλια που παρακολουθούνται και υπάρχουν εικασίες ότι ίσως κάποιο από αυτά ανήκει στον Satoshi.

H τεχνολογία blockchain έχει εφευρεθεί απο τον Satoshi;

Το Bitcoin συνδυάζει πραγματικά ορισμένες υπάρχουσες τεχνολογίες που υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό. Αυτή η ιδέα μιας αλυσίδας μπλοκ δεν γεννήθηκε με το Bitcoin αλλά μπορεί να εντοπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν οι Stuart Haber και W. Scott Stornetta πρότειναν ένα σύστημα για τη χρονική σήμανση των εγγράφων. Όπως και το blockchain του σήμερα, βασίστηκε σε κρυπτογραφικές τεχνικές για την ασφάλεια των δεδομένων και για την αποτροπή της παραβίασης.

Είναι ενδιαφέρον ότι στο whitepaper του Satoshi δεν χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος “blockchain”.

Ψηφιακά μετρητά πριν από το Bitcoin

Το Bitcoin δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια για ψηφιακά μετρητά, αλλά είναι σίγουρα η πιο επιτυχημένη. Προηγούμενα σχήματα άνοιξαν το δρόμο για την εφεύρεση του Satoshi:

DigiCash

Η DigiCash ήταν μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον κρυπτογράφο και τον επιστήμονα υπολογιστών David Chaum στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Εισήχθη ως μια λύση προσανατολισμένη στο απόρρητο για διαδικτυακές συναλλαγές, με βάση ένα έγγραφο που συνέταξε η Chaum. Το μοντέλο DigiCash ήταν ένα κεντρικό σύστημα, αλλά ήταν ωστόσο ένα ενδιαφέρον πείραμα. Η εταιρεία αργότερα χρεοκόπησε, την οποία η Chaum πιστεύει ότι οφείλεται στην καθιέρωσή της πριν από την πραγματική αποχώρηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Β-Money

Το B-money περιεγράφηκε αρχικά σε πρόταση του μηχανικού υπολογιστών Wei Dai, που δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του 1990. Αναφέρθηκε στo whitepaper του Bitcoin και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί. Η B-money πρότεινε ένα σύστημα Proof of Work (χρησιμοποιείται στην εξόρυξη Bitcoin) και τη χρήση μιας κατανεμημένης βάσης δεδομένων όπου οι χρήστες υπογράφουν συναλλαγές. Μια δεύτερη έκδοση του b-money περιέγραψε επίσης μια ιδέα παρόμοια με το staking, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε άλλα κρυπτονομίσματα. Τελικά, το b-money δεν απογειώθηκε ποτέ, καθώς δεν κατάφερε να περάσει από το προσχέδιο. Ωστόσο, το Bitcoin εμπνέεται σαφώς από τις έννοιες που παρουσίασε o Dai.

Bit Gold

Αυτή είναι η ομοιότητα μεταξύ του Bit Gold και του Bitcoin που κάποιοι πιστεύουν ότι ο δημιουργός του, επιστήμονας υπολογιστών Nick Szabo, είναι ο Satoshi Nakamoto. Στον πυρήνα του, το Bit Gold αποτελείται από ένα καθολικό (ledger) που καταγράφει σειρές δεδομένων που προέρχονται από μια λειτουργία απόδειξης εργασίας (proof of work). Όπως το b-money, ποτέ δεν αναπτύχθηκε περαιτέρω. Ωστόσο, οι ομοιότητες του Bit Gold με το Bitcoin έχουν καταστήσει τη θέση της ως «πρόδρομος του Bitcoin».

Πώς δημιουργούνται νέα bitcoin;

Το Bitcoin διαθέτει περιορισμένη προσφορά. Και όλα όπως έχουμε δει στα μαθήματα οικονομικών, είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη όλες οι διαθέσιμες μονάδες των BTC.

Πόσα bitcoin υπάρχουν;

Το πρωτόκολλο καθορίζει τη μέγιστη προσφορά Bitcoin στα 21 εκατομμύρια νομίσματα. Από το 2020, έχουν δημιουργηθεί μόλις κάτω από το 90%, αλλά θα χρειαστούν πάνω από εκατό χρόνια για να παραχθούν τα υπόλοιπα. Αυτό οφείλεται σε περιοδικά γεγονότα γνωστά ως halvings, τα οποία μειώνουν σταδιακά την ανταμοιβή εξόρυξης (mining).

Πώς λειτουργεί η εξόρυξη Bitcoin;

Με την εξόρυξη, οι συμμετέχοντες προσθέτουν μπλοκ στο blockchain. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να αφιερώσουν την υπολογιστική δύναμη στην επίλυση ενός κρυπτογραφικού παζλ. Για αυτό το σκοπό αξιοποιούνται οι κάρτες γραφικών των υπολογιστών και λιγότερο ο επεξεργαστής. Ασφαλώς πλέον υπάρχουν φορητά Mining rigs καθώς και μεγάλα εργοστάσια παραγωγής κρυπτονομισμάτων μέσω mining. Ως κίνητρο, υπάρχει μια επιβράβευση για όποιον προτείνει ένα έγκυρο μπλοκ. Mining rig μπορείτε να αγοράσετε και από Ελλάδα, ρωτήστε μας πώς.

Είναι ακριβό να δημιουργήσετε ένα μπλοκ, αλλά είναι φθηνό να ελέγξετε αν είναι έγκυρο. Εάν κάποιος προσπαθήσει να εξαπατήσει με μη έγκυρο μπλοκ, το δίκτυο το απορρίπτει αμέσως και ο ανθρακωρύχος δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσει το κόστος εξόρυξης.

Η επιβράβευση συχνά ονομάζεται block reward και αποτελείται από δύο συνιστώσες: προμήθειες (fee) που συνδέονται με τις συναλλαγές και επιβράβευση block. Η επιβράβευση block (block subsidy) είναι η μόνη πηγή «φρέσκων» bitcoin. Με κάθε εξόρυξη μπλοκ, προστίθεται ένα καθορισμένο ποσό κρυπτονομισμάτων στη συνολική προσφορά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την εξόρυξη ενός μπλοκ;

Το πρωτόκολλο προσαρμόζει τη δυσκολία της εξόρυξης έτσι ώστε να χρειαστούν περίπου δέκα λεπτά για να βρεθεί ένα νέο μπλοκ. Τα μπλοκ δεν εντοπίζονται πάντα ακριβώς δέκα λεπτά μετά το προηγούμενο. O χρόνος που απαιτείται απλώς κυμαίνεται γύρω από αυτόν τον στόχο.

Πώς να αγοράσετε Bitcoin με πιστωτική / χρεωστική κάρτα

Crypto.com, η Binance, η Celcius, η Kraken, η Coinbase, η KuCoin, η switchere και άλλες νόμιμες και αξιόπιστες πλατφόρμες σας επιτρέπουν να αγοράσετε Bitcoin. Δείτε περισσότερα στο κανάλι μου στο YouTube.

Τι μπορώ να αγοράσω με το Bitcoin;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε με το Bitcoin. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να είναι δύσκολο (αν και όχι αδύνατο) να εντοπιστούν έμποροι που δέχονται Bitcoin σε φυσικά καταστήματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε για αρχή να προγραμματίσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές στο Grandma Vasiliki Rooms To Let και να πληρώσετε με κρυπτονομίσματα. Επίσης μπορείτε να δείτε MyHomeLovital De Beaute, OCO.gr.

Για να αναφέρουμε μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε με το Bitcoin είναι:

 • Αεροπορικά εισιτήρια
 • Δωμάτια ξενοδοχείου
 • Ακίνητα
 • Φαγητο και ποτό
 • είδη ένδυσης
 • Δωροκάρτες
 • Συνδρομές στο διαδίκτυο

Πού μπορώ να ξοδέψω Bitcoin;

Μπορείτε να ξοδέψετε το Bitcoin σας σε όλο και περισσότερα μέρη! Ας δούμε μερικά από αυτά.

TravelbyBit

Εξοικονομήστε ενώ ταξιδεύετε στον κόσμο! Μπορείτε να κάνετε κράτηση πτήσεων και ξενοδοχείων με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα μέσω του TravelbyBit. Εγγραφείτε και κάντε κράτηση με crypto με έκπτωση 10% στην αγορά σας.

Spendabit

Το Spendabit είναι μια μηχανή αναζήτησης για προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε με το Bitcoin. Απλώς αναζητήστε αυτό που θέλετε να αγοράσετε και λάβετε μια λίστα εμπόρων από τους οποίους μπορείτε να το αγοράσετε με το Bitcoin.

Coinmap

Αναζητήστε όλους τους εμπόρους κρυπτονομισμάτων και ATM κρυπτονομισμάτων στην περιοχή σας. Εάν θέλετε να ξοδέψετε τα Bitcoin σας και απλά αναζητάτε μέρος για να το κάνετε, αυτό μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

Bitrefill

Μπορείτε να αγοράσετε δωροκάρτες για εκατοντάδες υπηρεσίες καθώς και κάρτες καρτοκινητών με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα εδώ. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Lightning Network για να πληρώσετε.

Τι γίνεται αν χάσω τα bitcoin μου;

Επειδή δεν υπάρχει τράπεζα, είστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ασφάλειας των κρύπτο σας. Μερικοί προτιμούν να τα αποθηκεύουν σε ανταλλακτήρια ενώ άλλοι σε wallets. Έχω διαβάσει απίστευτες ιστορίες που πολλοί είχαν αγοράσει από το 2010 πολύ φθηνά bitcoins αλλά ξέχασαν τους κωδικούς της πλατφόρμας και προσπαθούν με υπνωτισμό και άλλες μεθόδους να θυμηθούν τους κωδικούς.

Μπορώ να επαναφέρω συναλλαγές Bitcoin;

Μόλις προστεθούν δεδομένα στο blockchain, δεν είναι εύκολο να τα αφαιρέσετε (στην πράξη, είναι σχεδόν αδύνατο). Αυτό σημαίνει ότι όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή, δεν μπορεί να αναιρεθεί. Πρέπει πάντα να κάνετε διπλό και τριπλό έλεγχο ότι στέλνετε τα χρήματά σας στη σωστή διεύθυνση. Αν η διεύθυνση είναι λάθος, τα κρυπτονομίσματα θα χαθούν για πάντα στο κυβερνοχάος.

Μπορώ να βγάλω χρήματα με το Bitcoin;

Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα με το Bitcoin, αλλά μπορείτε επίσης να χάσετε χρήματα με αυτό. Συνήθως, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αγοράζουν και κρατούν (hold) Bitcoin πιστεύοντας ότι θα αυξηθεί η τιμή στο μέλλον (O tsikolatas.com είναι ένας από αυτούς). Άλλοι επιλέγουν να ανταλλάσσουν ενεργά Bitcoin έναντι άλλων κρυπτονομισμάτων για να έχουν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα κέρδη (εντάξει, κάνω και λίγο από αυτό). Και οι δύο αυτές στρατηγικές είναι επικίνδυνες, αλλά ανταμείβουν περισσότερο από τις προσεγγίσεις χαμηλού κινδύνου. Δείτε το portfolio μου.

Μερικοί επενδυτές υιοθετούν υβριδικές στρατηγικές. Διατηρούν τα bitcoin ως μακροπρόθεσμη επένδυση ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται ορισμένα (σε ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο) βραχυπρόθεσμα. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος κατανομής περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό σας. Κάθε επενδυτής έχει τη δική του στρατηγική και τη δική του ανοχή στο ρίσκο.

Αν χρειάζεσαι υποστήριξη στα πρώτα σου βήματα μπορείς να γραφτείς στην

ομάδα μας στο fb ή στο Telegram ή στο Discord.

Ο δανεισμός είναι μια όλο και πιο δημοφιλής μορφή παθητικού εισοδήματος. Δανείζοντας τα κρυπτονομίσματά σας σε κάποιον άλλο, μπορείτε να δημιουργήσετε τόκους που θα λάβετε αργότερα. Πλατφόρμες όπως το Binance Lending ή η Crypto earn σάς επιτρέπουν να το κάνετε αυτό με το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω το bitcoin μου;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

Αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σας σε πλατφόρμες

Μια λύση φύλαξης αναφέρεται στον χώρο αποθήκευσης όπου ο χρήστης δεν κρατά στην πραγματικότητα τα ίδια τα κρυπτονομίσματα, αλλά εμπιστεύεται ένα τρίτο μέρος να το κάνει (Crypto.com, Binance κτλ). Για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, θα συνδεθούν στην πλατφόρμα τρίτου μέρους. Τα ανταλλακτήρια (excanges) όπως το Binance exchange ή το Crypto exchange χρησιμοποιούν συχνά αυτό το μοντέλο, καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για συναλλαγές.

Αποθήκευση των νομισμάτων σας σε ένα bitcoin wallet

Άλλες λύσεις θέτουν τον χρήστη στον έλεγχο των κεφαλαίων τους. Για να αποθηκεύσετε χρήματα με μια τέτοια λύση, χρησιμοποιείτε κάτι που ονομάζεται πορτοφόλι (wallet). Ένα wallet δεν κρατά άμεσα τα κρύπτο σας αλλά κρατά κρυπτογραφικά κλειδιά που τα ξεκλειδώνουν στο blockchain. Έχετε δύο κύριες επιλογές σε αυτό το σημείο:

Ζεστά πορτοφόλια (hot wallets)

Ένα hot wallet είναι λογισμικό που συνδέεται με κάποιον τρόπο στο Διαδίκτυο. Γενικά, θα έχει τη μορφή μιας εφαρμογής για κινητά ή επιτραπέζιους υπολογιστές που σας επιτρέπει να στέλνετε και να λαμβάνετε εύκολα κρυπτονομίσματα. Επειδή είναι online, τα ζεστά πορτοφόλια είναι γενικά πιο βολικά για πληρωμές, αλλά είναι επίσης πιο ευάλωτα σε επιθέσεις.

Ψυχρά πορτοφόλια (cold wallets)

Τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που δεν εκτίθενται στο Διαδίκτυο είναι γνωστά ως ψυχρά πορτοφόλια. Είναι λιγότερο επιρρεπείς σε επιθέσεις επειδή δεν υπάρχει φορέας επίθεσης στο διαδίκτυο, αλλά κατά συνέπεια τείνουν να παρέχουν μια πιο απότομη εμπειρία χρήστη.

Τι είναι το Bitcoin Halving;

Ένα Bitcoin Bitcoin halving είναι απλώς ένα γεγονός που μειώνει την επιβράβευση του μπλοκ. Μόλις συμβεί ένα halving, η ανταμοιβή που δίνεται στους miners για την επικύρωση νέων μπλοκ διαιρείται με το δύο (λαμβάνουν μόνο τα μισά από αυτά που συνήθιζαν). Ωστόσο, δεν υπάρχει επίδραση στα τέλη συναλλαγής (fee).

Πώς λειτουργεί το Bitcoin halving;

Όταν ξεκίνησε το Bitcoin, οι miners λάμβαναν 50 BTC για κάθε έγκυρο μπλοκ που έβρισκαν. Το πρώτο halving έλαβε χώρα στις 28 Νοεμβρίου 2012. Σε εκείνο το σημείο, το πρωτόκολλο μείωσε την ανταμοιβή ανά μπλοκ από 50 BTC σε 25 BTC. Το δεύτερο halving έγινε στις 9 Ιουλίου 2016 (25 BTC έως 12,5 BTC). To επόμενo πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2020, μειώνοντας την ανταμοιβή κατά 6,25 BTC.

To halving συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια. Έχει σχεδιαστεί έτσι, αλλά το πρωτόκολλο δεν ορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες λαμβάνει χώρα. Αντ’ αυτού, πηγαίνει από τον όγκο των μπλοκ, δηλαδή κάθε 210.000 μπλοκ, συμβαίνει ένα halving. Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 2.100.000 λεπτά για να μειωθεί στο μισό η ανταμοιβή (θυμηθείτε, ένα μπλοκ διαρκεί περίπου 10 λεπτά για να εξορυχθεί). Αναμένουμε ότι η ανταμοιβή θα φτάσει στο μηδέν γύρω στο 2140, σε πάνω από εκατό χρόνια δηλαδή.

Γιατί συμβαίνει το Bitcoin halving;

Είναι ένα από τα κύρια σημεία του Bitcoin, αλλά ο Satoshi Nakamoto δεν εξήγησε ποτέ πλήρως το σκεπτικό του για περιορισμό της προσφοράς σε 21 εκατομμύρια μονάδες. Μερικοί υποθέτουν ότι είναι απλώς ένα προϊόν που ξεκινά με μια ανταμοιβή μπλοκ 50 BTC, η οποία μειώνεται στο ήμισυ κάθε 210.000 μπλοκ.

Έχοντας μια πεπερασμένη προσφορά σημαίνει ότι το νόμισμα δεν είναι επιρρεπές σε υποτίμηση μακροπρόθεσμα, σε αντίθεση με τα χρήματα fiat, τα οποία χάνουν την αγοραστική τους δύναμη με την πάροδο του χρόνου καθώς οι νέες μονάδες τίθενται σε κυκλοφορία.

Είναι λογικό ότι υπάρχουν όρια στο πόσο γρήγορα οι συμμετέχοντες μπορούν να εξορύξουν κρυπτονομίσματα. Σε τελική ανάλυση, το 50% δημιουργήθηκε από το μπλοκ 210.000 (δηλαδή έως το 2012). Εάν η ανταμοιβή παρέμενε η ίδια, όλες οι μονάδες θα είχαν εξορυχθεί έως το 2016.

Με το μηχανισμό του halving, υπάρχει ένα κίνητρο για mining για 100+ χρόνια. Αυτό δίνει στο σύστημα περισσότερο από αρκετό χρόνο για να προσελκύσει χρήστες, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί μια αγορά.

Τι αντίκτυπο έχει το Halving Bitcoin;

Εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από τα halvings είναι οι miners. Είναι λογικό, καθώς η συνολική ανταμοιβή αποτελεί σημαντικό μέρος των εσόδων τους. Όταν συμβαίνει το halving, λαμβάνουν μόνο τα μισά από αυτά που έπαιρναν κάποτε. Η επιβράβευση αποτελείται επίσης από τέλη συναλλαγής, αλλά αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος της ανταμοιβής για κάθε μπλοκ.

Ως εκ τούτου, τα halvings (μισοποιήσεις) θα μπορούσαν να κάνουν το Mining μη κερδοφόρο. Εάν το Bitcoin εξακολουθεί να βασίζεται σε έναν αλγόριθμο Proof of Work, θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη για να διατηρηθεί η εξόρυξη κερδοφόρα. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως δυνατό. Εάν υπάρχουν πολλές εκκρεμείς συναλλαγές, αυτές με υψηλότερες χρεώσεις θα συμπεριληφθούν πρώτα.

Ιστορικά, η απότομη άνοδος της τιμής του Bitcoin ακολούθησε το halving. Φυσικά, δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δεδομένα, καθώς δεν έχουμε δει πολλά halving μέχρι τώρα. Πολλοί αποδίδουν την κίνηση των τιμών σε μια εκτίμηση της έλλειψης Bitcoin από την αγορά.

Άλλοι διαφωνούν με αυτήν τη λογική, υποστηρίζοντας ότι η αγορά έχει ήδη συνυπολογίσει το halving. Ένα άλλο σημείο που επισημαίνεται συχνά είναι ότι ο κλάδος ήταν εξαιρετικά υπανάπτυκτος κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων halving. Σήμερα, έχει ωριμότερο προφίλ, προσφέρει εξελιγμένα εργαλεία διαπραγμάτευσης και είναι πιο εξυπηρετικό σε μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών.

Είναι το Bitcoin ανώνυμο;

Όχι πραγματικά. Το Bitcoin μπορεί να φαίνεται αρχικά ανώνυμο, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Το Bitcoin blockchain είναι δημόσιο και ο καθένας μπορεί να δει τις συναλλαγές. Η ταυτότητά σας δεν είναι συνδεδεμένη με τις διευθύνσεις πορτοφολιού σας στο blockchain, αλλά ένας παρατηρητής με τους σωστούς πόρους θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδέσει τα δύο μαζί. Είναι πιο ακριβές να περιγράψετε το Bitcoin ως ψευδώνυμο. Οι διευθύνσεις Bitcoin είναι ορατές σε όλους, αλλά τα ονόματα των κατόχων τους δεν είναι.

Τούτου λεχθέντος, το σύστημα είναι σχετικά ιδιωτικό και υπάρχουν μέθοδοι που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για τους παρατηρητές να καταλάβουν τι κάνετε με τα bitcoin σας. Επιπλέον, οι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν μαζικά το απόρρητο.

Είναι το Bitcoin απάτη;

Όχι. Όπως και τα χρήματα, το Bitcoin μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες. Όμως, αυτό δεν κάνει το Bitcoin απάτη από μόνο του. Ωστόσο επειδή είναι κάτι σχετικά καινούργιο, διαρκώς στήνονται απάτες σε διάφορα καλοστημένα sites, με ψεύτικες καλές κριτικές και σου παίρνουν τα ευρώ σου.

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που δεν ελέγχεται από κανέναν. Οι επικριτές το έχουν χαρακτηρίσει ως πυραμίδα (ponzi scheme), αλλά δεν ταιριάζει στον ορισμό. Ως ψηφιακό χρήμα, λειτουργεί εξίσου καλά στα 20€ ανά κρυπτονόμισμα όπως και στα 20.000€ ανά κρυπτονόμισμα. Είναι πάνω από μια δεκαετία και η τεχνολογία έχει αποδειχθεί πολύ ασφαλής και αξιόπιστη.

Δυστυχώς, το Bitcoin χρησιμοποιείται σε πολλές απάτες που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προγράμματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και άλλα προγράμματα κοινωνικής μηχανικής, όπως ψεύτικα δώρα και airdrops. Κατά γενικό κανόνα να έχεις στο νου σου ότι αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι πιθανώς μια απάτη. Ποτέ μην δίνετε τα προσωπικά σας κλειδιά ή κωδικούς σε κανέναν και να είστε προσεκτικοί με προγράμματα που προσφέρουν πολλαπλασιασμό των χρημάτων σας με μικρό κίνδυνο εκ μέρους σας. Για οτιδήποτε μπορείτε να συμβουλευτείτε τις ομάδες μας στα διάφορα κανάλια μας όπως η ομάδα μας στο fb ή στο Telegram ή στο Discord.

Είναι το Bitcoin μια φούσκα;

Καθ’ όλη τη διάρκεια των παραβολικών αυξήσεων στην τιμή του Bitcoin, ήταν σύνηθες να βλέπουμε τους ανθρώπους να το αναφέρουν ως κερδοσκοπική φούσκα. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν συγκρίνει το Bitcoin με περιόδους όπως το Tulip Mania ή το dot-com boom.

Λόγω της μοναδικής φύσης του Bitcoin ως αποκεντρωμένου ψηφιακού προϊόντος, η τιμή του υπαγορεύεται εξ ολοκλήρου από κερδοσκοπία στην ελεύθερη αγορά. Έτσι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην τιμή του Bitcoin, επηρεάζουν τελικά την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά. Και δεδομένου ότι το Bitcoin είναι σπάνιο και ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα έκδοσης, πιστεύεται ότι η μακροπρόθεσμη ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά.

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι επίσης σχετικά μικρές σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αγορές, όπως το χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι το Bitcoin και άλλα crypto assets τείνουν να είναι πιο ασταθή και είναι πολύ κοινό να βλέπουμε βραχυπρόθεσμες ανισορροπίες στην αγορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Οι ημερήσιες διακυμάνσεις μπορούν να φτάνουν και το +40% ή το -40%. Εδώ θέλει γερά νεύρα και στομάχια.

Με άλλα λόγια, το Bitcoin μπορεί μερικές φορές να είναι ένα ασταθές περιουσιακό στοιχείο. Αλλά η αστάθεια είναι μέρος των χρηματοπιστωτικών αγορών, ειδικά εκείνων με σχετικά χαμηλότερο όγκο και ρευστότητα.

Το Bitcoin χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση;

Όχι. Αυτή είναι μια κοινή παρανόηση. Ούτε το blockchain του Bitcoin χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση. Κάθε άτομο στο δίκτυο πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζει συναλλαγές για να διασφαλίζει ότι είναι έγκυρες. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιεί ψηφιακές υπογραφές και λειτουργίες κατακερματισμού (hash). Ενώ ορισμένοι αλγόριθμοι ψηφιακής υπογραφής χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, αυτό δεν ισχύει για το Bitcoin.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλές εφαρμογές και πορτοφόλια χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την προστασία των πορτοφολιών των χρηστών με κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι κρυπτογράφησης δεν έχουν καμία σχέση με το blockchain, απλώς ενσωματώνονται σε άλλες τεχνολογίες που τη χρησιμοποιούν.

Τι είναι η επεκτασιμότητα;

Η δυνατότητα κλιμάκωσης είναι ένα μέτρο της ικανότητας ενός συστήματος να αναπτυχθεί για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Εάν φιλοξενείτε έναν ιστότοπο που είναι γεμάτος με αιτήματα, μπορείτε να τον κλιμακώσετε προσθέτοντας περισσότερους διακομιστές. Εάν θέλετε να εκτελέσετε πιο εντατικές εφαρμογές στον υπολογιστή σας, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα στοιχεία του.

Στο πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε την ευκολία αναβάθμισης ενός blockchain ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών.

Γιατί το Bitcoin πρέπει να κλιμακωθεί;

Για να λειτουργεί στις καθημερινές πληρωμές, το Bitcoin πρέπει να είναι γρήγορο. Ως έχει, έχει σχετικά χαμηλή απόδοση, που σημαίνει ότι ένας περιορισμένος αριθμός συναλλαγών μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία ανά μπλοκ.

Αυτά τα προβλήματα προσπαθούν να λύσουν οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν άλλα κρυπτονομίσματα, πχ Ethereum (ΕΤΗ)

Όπως γνωρίζετε, οι miners λαμβάνουν τέλη συναλλαγής ως μέρος της ανταμοιβής του μπλοκ. Οι χρήστες τα επισυνάπτουν στις συναλλαγές τους για να παρακινήσουν τους miners να προσθέσουν τις συναλλαγές τους στο blockchain.

Οι miners επιδιώκουν να πάρουν πίσω τα χρήματα της επένδυσής τους σε υλικό (κάρτες γραφικών που ψήνονται για να παράγουν κρυπτονομίσματα) και ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι δίνουν προτεραιότητα στις συναλλαγές με υψηλότερα τέλη. Εάν υπάρχουν πολλές συναλλαγές στην αίθουσα αναμονής του δικτύου (που ονομάζεται mempool), οι χρεώσεις μπορούν να αυξηθούν σημαντικά καθώς οι χρήστες υποβάλλουν προσφορές για να συμπεριληφθούν οι δικές τους.

Πόσες συναλλαγές μπορεί να επεξεργαστεί το Bitcoin;

Με βάση τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά μπλοκ, το Bitcoin μπορεί να διαχειριστεί περίπου πέντε συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Επειδή η διαχείριση δε γίνεται από ένα κέντρο δεδομένων που μπορεί να αναβαθμίσει μια οντότητα κατά βούληση, το Bitcoin πρέπει να περιορίσει το μέγεθος των μπλοκ του. Ένα νέο μέγεθος μπλοκ που επιτρέπει 10.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο θα μπορούσε να ενσωματωθεί, αλλά θα έβλαπτε την αποκέντρωση του δικτύου. Να θυμάστε ότι οι πλήρεις κόμβοι πρέπει να κατεβάζουν νέες πληροφορίες περίπου κάθε δέκα λεπτά. Εάν γίνει πολύ επαχθές για να το κάνουν, πιθανότατα θα βγουν εκτός σύνδεσης.

Τι είναι το Lightning Network;

Το Lightning Network είναι μια προτεινόμενη λύση κλιμάκωσης για το Bitcoin. Το ονομάζουμε λύση δύο επιπέδων επειδή απομακρύνει τις συναλλαγές από το blockchain. Αντί να καταγράφουν όλες τις συναλλαγές στο βασικό επίπεδο, αντιμετωπίζονται από ένα άλλο πρωτόκολλο που βρίσκεται πάνω από αυτό.

Το Lightning Network επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα σχεδόν αμέσως και δωρεάν. H crypto.com το ονομάζει supercharger. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην απόδοση (υπό την προϋπόθεση ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα αποστολής και λήψης). Για να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin Lightning Network, δύο συμμετέχοντες κλειδώνουν μερικά από τα νομίσματά τους σε μια ειδική διεύθυνση. Η διεύθυνση έχει μια μοναδική ιδιότητα, αποδεσμεύει τα bitcoin μόνο εάν συμφωνούν και τα δύο μέρη.

Από εκεί, τα μέρη διατηρούν ένα ιδιωτικό καθολικό (private ledger) που μπορεί να ανακατανείμει τα υπόλοιπα χωρίς να το ανακοινώσει στην κύρια αλυσίδα. Δημοσιεύουν μια συναλλαγή στο blockchain μόνο όταν τελειώσουν. Το πρωτόκολλο στη συνέχεια ενημερώνει τα υπόλοιπά τους ανάλογα. Σημειώστε ότι δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Εάν κάποιος προσπαθήσει να εξαπατήσει, το πρωτόκολλο θα τον εντοπίσει και θα τον τιμωρήσει.

Συνολικά, ένα κανάλι πληρωμών σαν αυτό απαιτεί μόνο δύο συναλλαγές μέσω αλυσίδας από τον χρήστη, ένα για τη χρηματοδότηση της διεύθυνσής του και ένα για την μετέπειτα διανομή των κερμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στο μεταξύ μπορούν να πραγματοποιηθούν χιλιάδες μεταφορές.

Τι είναι τα forks (πιρούνια);

Δεδομένου ότι το Bitcoin είναι ανοιχτού κώδικα, ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει το λογισμικό. Θα μπορούσατε να προσθέσετε νέους κανόνες ή να καταργήσετε παλιούς κανόνες που να ταιριάζουν σε διαφορετικές ανάγκες. Έτσι θα δημιουργούσατε νέα κρυπτονομίσματα.

Soft forks

Ένα Soft fork είναι μια αλλαγή στους κανόνες που επιτρέπει στους ενημερωμένους κόμβους να αλληλοεπιδρούν με τους παλιούς. Ας πάρουμε για παράδειγμα το μέγεθος του μπλοκ. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μέγεθος μπλοκ 2MB και ότι το ήμισυ του δικτύου εφαρμόζει μια αλλαγή. Από τώρα και στο εξής, όλα τα μπλοκ δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1MB. Θα απορρίψουν οτιδήποτε μεγαλύτερο.

Οι παλαιότεροι κόμβοι μπορούν ακόμα να λάβουν αυτά τα μπλοκ ή να διαδώσουν τα δικά τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κόμβοι παραμένουν μέρος του ίδιου δικτύου, ανεξάρτητα από την έκδοση που εκτελούν.

Το Segregated Witness (ή SegWit) του Bitcoin είναι ένα παράδειγμα ενός Soft fork. Χρησιμοποιώντας μια έξυπνη τεχνική, εισήγαγε μια νέα μορφή για μπλοκ και συναλλαγές. Οι παλιοί κόμβοι συνεχίζουν να λαμβάνουν μπλοκ, αλλά δεν επικυρώνουν τον νέο τύπο συναλλαγής.

Hard forks

Ένα Hard fork είναι πιο αδιευθέτητο. Ας υποθέσουμε τώρα ότι το ήμισυ του δικτύου θέλει να αυξήσει το μέγεθος του μπλοκ από 2MB σε 3MB. Εάν προσπαθήσετε να στείλετε ένα μπλοκ 3MB σε παλαιότερους κόμβους, οι κόμβοι το απορρίπτουν καθώς οι κανόνες δηλώνουν σαφώς ότι το 2MB είναι το μέγιστο που μπορούν να αποδεχτούν. Επειδή τα δύο δίκτυα δεν είναι πλέον συμβατά, το blockchain χωρίζεται σε δύο.

Τώρα υπάρχουν δύο διαφορετικά πρωτόκολλα, το καθένα με διαφορετικό κρυπτονόμισμα. Όλα τα υπόλοιπα στο παλιό είναι κλωνοποιημένα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν είχατε 20 BTC στην αρχική αλυσίδα, έχετε 20 NewBTC στη νέα.

Το 2017, το Bitcoin πέρασε από ένα αμφιλεγόμενο Hard fork σε ένα σενάριο παρόμοιο με το παραπάνω. Μια μειονότητα συμμετεχόντων ήθελε να αυξήσει το μέγεθος του μπλοκ για να εξασφαλίσει περισσότερη απόδοση και φθηνότερα τέλη συναλλαγής. Άλλοι πίστευαν ότι αυτό ήταν μια κακή στρατηγική κλιμάκωσης. Τελικά, το Hard fork γέννησε το Bitcoin Cash (BCH), το οποίο χωρίστηκε από το δίκτυο Bitcoin και τώρα έχει μια ανεξάρτητη κοινότητα και roadmap.

 

Bitcoin (BTC)
24.145,09 EUR (0,14%)
26.064,60 USD
RANK

1
MARKET CAP

$507,45 B USD
VOLUME

$6,04 B USD

Τι είναι ένας κόμβος (node) Bitcoin;

Ο «κόμβος Bitcoin» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πρόγραμμα που αλληλεπιδρά με το δίκτυο Bitcoin με κάποιο τρόπο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί ένα πορτοφόλι Bitcoin σε έναν ειδικό υπολογιστή που αποθηκεύει ένα πλήρες αντίγραφο του blockchain.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κόμβων, ο καθένας εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Όλα λειτουργούν ως σημείο επικοινωνίας στο δίκτυο. Μέσα στο σύστημα, μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με συναλλαγές και μπλοκ.

Πλήρεις κόμβοι (Full nodes)

Ένας πλήρης κόμβος επικυρώνει συναλλαγές και αποκλεισμούς εάν πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις (πχ ακολουθεί τους κανόνες). Οι περισσότεροι πλήρεις κόμβοι εκτελούν το λογισμικό Bitcoin Core, το οποίο είναι η εφαρμογή αναφοράς του πρωτοκόλλου Bitcoin.

Το Bitcoin Core ήταν το πρόγραμμα που κυκλοφόρησε από τον Satoshi Nakamoto το 2009, απλά ονομάστηκε Bitcoin εκείνη την εποχή, αλλά αργότερα μετονομάστηκε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλες εφαρμογές, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με το Bitcoin Core.

Οι πλήρεις κόμβοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αποκέντρωσης του Bitcoin. Κατεβάζουν και επικυρώνουν μπλοκ και συναλλαγές και τις διαδίδουν στο υπόλοιπο δίκτυο. Επειδή ανεξάρτητα επαληθεύουν την αυθεντικότητα των πληροφοριών που τους παρέχονται, ο χρήστης δεν βασίζεται σε τρίτο μέρος για το οτιδήποτε.

Εάν ένας πλήρης κόμβος αποθηκεύει ένα πλήρες αντίγραφο του blockchain, αναφέρεται ως ένας πλήρης αρχειογραφικός κόμβος (full archival node). Ορισμένοι χρήστες απορρίπτουν παλαιότερα μπλοκ, για να εξοικονομήσουν χώρο. Το blockchain Bitcoin περιέχει πάνω από 200 GB δεδομένων συναλλαγών.

Ελαφροί κόμβοι (Light nodes)

Οι Light nodes δεν είναι τόσο ικανοί όσο οι πλήρεις κόμβοι, αλλά είναι επίσης λιγότερο εντατικοί σε πόρους. Επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν με το δίκτυο χωρίς να εκτελούν όλες τις λειτουργίες που κάνει ένας πλήρης κόμβος.

Όταν ένας πλήρης κόμβος κατεβάζει όλα τα μπλοκ για να τα επικυρώσει, οι ελαφριοί κόμβοι κατεβάζουν μόνο ένα τμήμα από κάθε μπλοκ (ονομάζεται block header). Αν και το block header έχει μικρό μέγεθος, περιέχει πληροφορίες που επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν ότι οι συναλλαγές τους βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μπλοκ.

Οι Light nodes είναι ιδανικοί για συσκευές με περιορισμούς στο bandwidth. Είναι σύνηθες να βλέπετε αυτόν τον τύπο κόμβου να χρησιμοποιείται σε desktop και mobile wallets. Επειδή όμως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν επικύρωση, οι ελαφριοί κόμβοι εξαρτώνται από τους πλήρεις κόμβους.

Κόμβοι εξόρυξης (Mining nodes)

Οι κόμβοι εξόρυξης είναι πλήρεις κόμβοι που εκτελούν μια επιπλέον εργασία, παράγουν μπλοκ. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και λογισμικό για την προσθήκη δεδομένων στο blockchain.

Οι κόμβοι εξόρυξης λαμβάνουν εκκρεμείς συναλλαγές και τα κάνουν hash μαζί με άλλες πληροφορίες για τη δημιουργία ενός αριθμού. Εάν ο αριθμός πέσει κάτω από έναν στόχο που ορίζεται από το πρωτόκολλο, το μπλοκ είναι έγκυρο και μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους πλήρεις κόμβους.

Εάν ένας συμμετέχων θέλει να κάνει mining αλλά δεν θέλει να χρησιμοποιήσει έναν πλήρη κόμβο, μπορεί να συνδεθεί με έναν διακομιστή που του δίνει τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Πώς να εκτελέσετε έναν πλήρη κόμβο Bitcoin

Ένας πλήρης κόμβος μπορεί να είναι επωφελής για προγραμματιστές, εμπόρους και τελικούς χρήστες. Η εκτέλεση του προγράμματος-πελάτη Bitcoin Core στο δικό σας υπολογιστή σας προσφέρει οφέλη απορρήτου και ασφάλειας και ενισχύει το δίκτυο Bitcoin. Με έναν πλήρη κόμβο, δεν βασίζεστε πλέον σε κανέναν άλλο για να αλληλοεπιδράσετε με το οικοσύστημα.

Μερικές εταιρείες με προσανατολισμό το Bitcoin προσφέρουν κόμβους plug-and-play. Το προκατασκευασμένο υλικό αποστέλλεται στον χρήστη, ο οποίος πρέπει απλώς να το ενεργοποιήσει για να ξεκινήσει η λήψη του blockchain. Αυτό μπορεί να είναι πιο βολικό για λιγότερους τεχνικούς χρήστες, αλλά είναι συχνά πολύ πιο ακριβό από τη δημιουργία δικών σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί ένας παλιός υπολογιστής ή φορητός υπολογιστής. Δεν συνιστάται η εκτέλεση κόμβου στον καθημερινό υπολογιστή σας, καθώς θα μπορούσε να τον επιβραδύνει σημαντικά. Το blockchain αυξάνεται συνεχώς, οπότε θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετή μνήμη για να το κατεβάσετε στο σύνολό του.

Ένας σκληρός δίσκος 1 TB θα είναι αρκετός για τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στο μέγεθος του μπλοκ. Άλλες απαιτήσεις περιλαμβάνουν 2 GB μνήμης RAM (οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν περισσότερα από αυτό από προεπιλογή) και μεγάλο εύρος ζώνης.

Πώς να κάνετε mining Bitcoin

Στις πρώτες μέρες του Bitcoin, ήταν δυνατό να δημιουργηθούν νέα μπλοκ με συμβατικούς φορητούς υπολογιστές. Το σύστημα ήταν άγνωστο σε αυτό το σημείο, οπότε υπήρχε ελάχιστος ανταγωνισμός στην εξόρυξη. Επειδή η δραστηριότητα ήταν τόσο περιορισμένη, το πρωτόκολλο έθεσε φυσικά μια χαμηλή δυσκολία εξόρυξης.

Καθώς ο ρυθμός κατακερματισμού του δικτύου (hash rate) αυξήθηκε, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναβαθμίσουν σε καλύτερο εξοπλισμό για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Με τη μετάβαση μέσω διαφόρων ειδών υλικού, η εξορυκτική βιομηχανία τελικά μπήκε σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Εποχή Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων (ASICs).

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτές οι συσκευές έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα έναν συγκεκριμένο σκοπό. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί, αλλά μπορούν να εκτελέσουν μόνο μία εργασία. Έτσι, ένα ASIC εξόρυξης είναι ένας εξειδικευμένος υπολογιστής που χρησιμοποιείται για εξόρυξη και τίποτα άλλο. Ένα Bitcoin ASIC μπορεί να εξορύξει Bitcoin, αλλά δεν μπορεί να εξορύξει νομίσματα που δεν χρησιμοποιούν τον ίδιο αλγόριθμο.

Η εξόρυξη του Bitcoin σήμερα απαιτεί σημαντική επένδυση, όχι μόνο σε υλικό αλλά και σε ενέργεια. Mια καλή συσκευή εξόρυξης εκτελεί πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Αν και πολύ αποδοτικοί, οι ASIC καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα υλικά, ωστόσο, η ρύθμιση της λειτουργίας εξόρυξης είναι απλή, πολλές ASIC έρχονται με το δικό τους λογισμικό. Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι να κατευθύνετε τους miners σας προς μια πισίνα εξόρυξης (mining pool), όπου εργάζεστε με άλλους για να βρείτε μπλοκ. Εάν είστε επιτυχής, θα λάβετε μέρος της ανταμοιβής Μπλοκ ανάλογα με το ποσοστό κατακερματισμού (hash) που έχετε παράσχει.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την εξόρυξη ενός bitcoin;

Είναι δύσκολο να δοθεί μια απλή απάντηση για όλους, επειδή υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το πόσο γρήγορα μπορείτε να εξορύξετε ένα νόμισμα εξαρτάται από την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και το hash rate που έχετε στη διάθεσή σας. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το κόστος της λειτουργίας μιας συσκευής εξόρυξης.

Για να πάρετε μια ιδέα για τα έσοδα που προέρχονται από την εξόρυξη Bitcoin, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μια αριθμομηχανή εξόρυξης για να εκτιμήσετε το κόστος.

Ποιος μπορεί να συνεισφέρει στο κώδικα του Bitcoin;

Το λογισμικό Bitcoin Core είναι ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό. Μπορείτε να προτείνετε ή να αναθεωρήσετε νέες δυνατότητες που θα προστεθούν στις 70.000+ γραμμές κώδικα. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε σφάλματα ή να μεταφράσετε και να βελτιώσετε την τεκμηρίωση.

Οι αλλαγές στο λογισμικό περνούν μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης. Εξάλλου, το λογισμικό που διαχειρίζεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τυχόν ευπάθειες.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σου.

Τι είναι η Binance

Binance είναι το Νο1 ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (exhange) από άποψη όγκου συναλλαγών ($2δις καθημερινά), στον πλανήτη. Υπάρχουν πολλά άλλα ανταλλακτήρια που προσφέρουν τις ίδιες λειτουργίες, όμως η Binance μπορεί και ξεχωρίζει με την παροχή πολλών υπηρεσιών και διάθεση πολλών κρυπτονομισμάτων.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερη ορολογία για τα κρυπτονομίσματα, ρίξε μια ματιά στο άρθρο μου

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Τι μπορώ να κάνω στη Binance

Περιεχόμενα [show]

Στη Binance όπως και στα περισσότερα ανταλλακτήρια μπορώ να (οικοσύστημα)

 • μεταφέρω κρυπτονομίσματα στο ανταλλακτήριο
 • αγοράσω κρυπτονομίσματα με χρεωστική κάρτα ή έμβασμα SEPA (όχι όλα ασφαλώς αλλά τα βασικά)
 • πουλήσω κρυπτονομίσματα
 • ανταλλάξω κρυπτονομίσματα που έχω με άλλα που θέλω να αποκτήσω
 • να ξοδέψω κρυπτονομίσματα με την προπληρωμένη Visa κάρτα της Binance σε οποιοδήποτε POS
 • να πάρω επιστροφή (cashback) 8% επί των αγορών μου στο κρυπτονόμισμα της Binance (ΒΝΒ)
 • να κάνω καθημερινό trading ή margin trading με μόχλευση
 • να κάνω staking και να κερδίσω επιτόκιο σε κρύπτο
 • να δανείσω τα κρυπτονομίσματά μου και να λάβω αμοιβή σε κρύπτο
 • να λάβω δάνειο σε κρυπτονομίσματα
 • να στείλω κρυπτονομίσματα σε γνωστό μου άτομο
 • να παρακολουθήσω τις διακυμάνσεις της τιμής ενός κρυπτονομίσματος μέσα από γραφήματα
 • να δώσω εντολές αγοράς ή πώλησης κρυπτονομίσματος σε συγκεκριμένο ύψος τιμής
 • να συμμετάσχω σε pool
 • να αποθηκεύσω στο wallet
 • να προβώ σε p2p συναλλαγή
 • να επενδύσω σε νέα κρυπτονομίσματα
 • να μετατρέπω την σκόνη (dust) σε BNB
 • να πληρώνω fee με BNB
 • να κάνω farm νέα κρυπτονομίσματα
 • trade παραγώγων (futures, options) κρυπτονομισμάτων

και όλα αυτά μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό ή τη σελίδα στο διαδίκτυο

Αν κάποιος θελήσει να δοκιμάσει το ανταλλακτήριο της BINANCE, μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή από εδώ και να έχει κέρδος στα τέλη συναλλαγών.

Ιστορική αναδρομή

Η Binance ξεκίνησε την πορεία της το 2017 μαζί με την Crypto.com αλλά διαφοροποιήθηκε επενδύοντας αρχικά σε ένα ολοκληρωμένο ανταλλακτήριο και αφού έθεσε τις βάσεις, προχώρησε σε έκδοση προπληρωμένης κάρτας. Ιδρυτής είναι ο γνωστός Changpeng Zhao ή αλλιώς CZ με ισχυρή παρουσία στο twitter και τεράστια γνώση στον επενδυτικό χώρο.

Για όλες τις συναλλαγές της κρατά μια μικρή, ανταγωνιστική προμήθεια (fee). Διαθέτει το δικό της νόμισμα BNB με το οποίο μπορεί κάποιος να καταφέρνει να πληρώνει ακόμη χαμηλότερα fee χρησιμοποιώντας αυτό.

Με την ICO κατάφερε και συγκέντρωσε $15.000.000 όπου κατάφερε και πραγματοποίησε το Ανταλλακτήριο (exchange) με έδρα την Ιαπωνία και έκτοτε μια ολόκληρη ομάδα ασχολείται στην αναβάθμισή του, την εύρεση των αναγκών των πελατών και την κατασκευή εργαλείων για την κάλυψη αυτών. Αυτή η επέκταση προήλθε ασφαλώς και από εξαγορές και συγχωνεύσεις άλλων κρυπτο-εταιριών. Γιατί όπως είναι γνωστό, όταν διαθέτεις το χρήμα, δε θα καθίσεις να σπαταλήσεις πολύτιμο χρόνο για να φτιάξεις νέα εργαλεία, αλλά θα τα αγοράσεις έτοιμα απο άλλους. Έτσι για να μπει στο χώρο των καρτών (που είχε τα ηνία η crypto.com) αγόρασε την Swipe και το Trust Wallet ενώ για την πλήρη εικόνα των κρύπτο αγόρασε την CoinMarketCap, όμοια με την CoinGecko.

Πολλοί κατακρίνουν την κεντροποίηση του ανταλλακτηρίου με τον CZ να υποστηρίζει το αντίθετο ενώ καταφέρνει για την εταιρία του κέρδη $1 δις ετησίως.

Τι είναι το BNB

Ότι είναι το CRO για την Crypto.com είναι το BNB για την Binance, δηλαδή το native token της πλατφόρμας. Με αυτό μπορώ να πληρώνω χαμηλότερα Fee, να συμμετάσχω στο BNB Vault (εργαλείο αποταμίευσης) και LaunchPool (farming).

Όταν ξεκίνησε το BNB είχε αξία $0,15 και σήμερα έχει

BNB
BNB / USD
$216.92
(0.11%)
Market Cap Rank#4
Market Cap$33,418,175,139
24H Volume$202,995,376
24H High/Low$217.29/$215.96

To BNB έχει τη δική του Binance Chain Mainnet που προσφέρει δυνατότητα farming, χαμηλές χρεώσεις, υψηλές ταχύτητες συναλλαγών.

Προπληρωμένη κάρτα Visa της Binance

H κρυπτοκάρτα της Binance (όπως της crypto.com αλλά και άλλων) είναι το μέσο που ενώνει τον ψηφιακό κόσμο των κρυπτονομισμάτων με τον πραγματικό κόσμο. Είναι το εργαλείο που απαντά στην ερώτηση τι να κάνω τα κέρδη που έβγαλα από τα κρυπτονομίσματα ή πώς μπορώ να ξοδέψω τα κρυπτονομίσματά μου. Αφού είναι της Visa, γίνεται αποδεκτή από όλα τα POS της Ελλάδος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη τη δεχθούν. Αν ωστόσο υπάρξει κάποια φορά πρόβλημα αποδοχής της, τότε πρέπει να απευθυνθώ στην εταιρία Visa και όχι στην Binance.

H κάρτα διατίθεται είτε σε ψηφιακή μορφή είτε σε απτή και δε κοστίζει τίποτα η παραγγελία της. Μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα nfc και να απογειώσει την εμπειρία πληρωμών. Επίσης σε κάθε πληρωμή που γίνεται μέσω της κάρτας, υπάρχει μια επιστροφή χρημάτων (cashback) στο νόμισμα της εταιρίας, δηλαδή BNB (όπως η crypto.com κάνει το ίδιο με CRO). Mάλιστα το ποσοστό του cashback μπορεί να μεγαλώνει ανάλογα με το ποσό σε BNB που διαθέτω στην Binance.

H παραγγελία της κάρτας γίνεται εύκολα και απαιτείται επιβεβαίωση στοιχείων. Δεν υπάρχει κόστος μεταφορικών παρά μόνο αν επιλέξεις τη λειτουργία να έρθει πολύ γρήγορα, αλλιώς θα πάρει καιρό να έρθει. Δες τα βήματα στο βίντεο

Είναι ασφαλής η Binance;

Όλες οι πλατφόρμες και τα ανταλλακτήρια εν δυνάμει μπορούν να χακαριστούν και να κλαπούν μεγάλης αξίας κρυπτονομίσματα. Παρότι το γεγονός αυτό είναι πολύ δυσάρεστο για κάθε επενδυτή και μπορεί να κλονίσει την αξιοπιστία του απέναντι στο ανταλλακτήριο, αυτό που οφείλει να γνωρίζει, είναι η πολιτική που εφαρμόζει το κάθε ανταλλακτήριο σε περίπτωση χακαρίσματος (του ανταλλακτηρίου, όχι του μεμονωμένου επενδυτή απο υπαιτιότητά του).

Η Binance, όπως και άλλες πλατφόρμες στο παρελθόν, έχει χακαριστεί. Σε αντίθεση όμως με τις υπόλοιπες πλατφόρμες που έκλεισαν αφήνοντας στο έλεός τους τούς επενδυτές, η Binance επέστρεψε από τα δικά της περιουσιακά στοιχεία πίσω στους επενδυτές και το τελευταίο satoshi. H στρατηγική που εφαρμόζει πλέον είναι να διατηρεί το 10% των fee που λαμβάνει, σε ξεχωριστό cold wallet, ως έκτακτο αποθεματικό ώστε σε τυχόν μελλοντικό χακάρισμα, να αποπληρώσει άμεσα τους ζημιωμένους (SAFU, secure asset fund for users), ώστε να προφυλάξει την αξιοπιστία της.

Όπως και να ‘χει όμως, η πλατφόρμα είναι δοκιμασμένη σε επιθέσεις και έχει επενδύσει μεγάλα κεφάλαια για την ασφάλειά της. Αν θέλω ωστόσο να έχω το κεφάλι μου ακόμη πιο ήσυχο, τότε ίσως να πρέπει να σκεφτώ ένα cold wallet όπως το Ledger X.

Αν δεν έχω την δυνατότητα να αποκτήσω ένα cold wallet, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιήσω όλες τις λειτουργίες ασφαλείας που μου παρέχει η Binance. Άρα πρέπει να ενεργοποιήσω το 2FA όπου μου δίνεται κάθε φορά ένας εξαψήφιος κωδικός απο μια γεννήτρια κωδικών της google. Να ενεργοποιήσω το sms authentication όπου μου στέλνει η Binance ένα sms με έναν εξαψήφιο κωδικό στο κινητό για να ταυτοποιήσει ότι είμαι εγώ. Να ενεργοποιήσω το email address authenitication όπου θα μου στείλει ένα μέηλ με έναν εξαψήφιο κωδικό όπου θα ταυτοποιήσει και με αυτό το βήμα ότι είμαι εγώ. Να ενεργοποιήσω το anti-phising code όπου θα ορίσω μια λέξη που θα γνωρίζω μόνο εγώ ώστε όταν μου έρχεται ένα μέηλ απο τη Binance θα έχει στην αρχή την λέξη που όρισα και θα αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το μέηλ είναι γνήσιο, δηλαδή ότι το έστειλε όντως η Binance και δεν μου το έστειλε κάποιος απατεώνας.

Παράλληλα εξυπακούεται ότι έχω ενεργοποιημένες και στο κινητό μου όλες τις ασφάλειες όπως δακτυλικό αποτύπωμα, face id, μοτίβο ξεκλειδώματος. Στον υπολογιστή έχω επίσης ένα antivirus. Γενικά πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι το κινητό μου πλέον είναι το πορτοφόλι μου, η τράπεζά μου. Έχει πολλά προσωπικά στοιχεία, χρήματα και ταυτότητες. Πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στο πώς το χειρίζομαι και πώς το προστατεύω.

Έχοντας όλα αυτά ενεργοποιημένα θα έχω πραγματικά το κεφάλι μου ήσυχο, ακόμη κι αν με δυσκολεύει σε κάθε συναλλαγή, γιατί θα μου ζητάει όλες τις παραπάνω επιβεβαιώσεις όταν θα θέλω να αγοράσω ή να πουλήσω ή να μεταφέρω κρυπτονομίσματα ή ακόμη κι αν θέλω να προσθέσω στη whitelist μου, διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων απο άλλες πλατφόρμες.

Όπως και να έχει όμως, για οποιοδήποτε πρόβλημα, το tsikolatas.com είναι εδώ να υποστηρίξει όποιον το έχει ανάγκη. Την ίδια βοήθεια ωστόσο μπορεί να πάρει άμεσα απο το καταπληκτικό support center της Binance είτε στέλνοντας κάποιο μήνυμα είτε επικοινωνώντας ζωντανά με κάποιον εκπρόσωπο στο Live chat, 24/7. Η υποστήριξη δεν περιλαμβάνει την ελληνική γλώσσα ή την τηλεφωνική επικοινωνία, οπότε ο γραπτός μου αγγλικός λόγος πρέπει να είναι σε καλό βαθμό. Πριν απασχολήσω το chat όμως, ψάχνω μήπως το πρόβλημά μου το έχει αντιμετωπίσει κι άλλος και έτσι βρω τη λύση που ζητώ μόνος μου, χωρίς να απασχολώ πολύτιμους ανθρώπινους πόρους απο άλλους που έχουν πιο σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Ποιες είναι οι χρεώσεις της Binance

Για κάθε της υπηρεσία η Binance, όπως και κάθε πλατφόρμα, έχει κάποια fee. Η Binance έχει καταφέρει να είναι η πιο ανταγωνιστική στις χρεώσεις αφού παρέχει πολλές υπηρεσίες με τις χαμηλότερες χρεώσεις ανάμεσα στις ανταγωνιστικές πλατφόρμες. Όπως είδαμε στο βίντεο που ετοίμασα, για το έμβασμα λαμβάνει 0% προμήθεια, για αγορά κρύπτο μέσω χρεωστικής κάρτας, λαμβάνει 2%.

Οι χρεώσεις για κάθε αγορά ή πώληση ενός κρύπτο δεν είναι σταθερές, αλλά εξαρτάται απο το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα που συναλλάσσομαι εκείνη τη στιγμή και όχι απο το ύψος της αξίας του. Για παράδειγμα αν θέλω να πουλήσω BTC αξίας €1.000 ή €25.000, το fee θα είναι της τάξης €2 με €15 περίπου. Εξάλλου στο τελευταίο βήμα, πριν την πραγματοποίηση της αγοράς ή πώλησης, αυτό μου είναι ξεκάθαρο, φαίνεται δηλαδή πόσο θα κρατήσει για fee.

Αντίστοιχες χαμηλές χρεώσεις υπάρχουν και όταν θέλω να κάνω ανάληψη απο κάποιο atm.

Για να καταφέρω ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις μπορώ να αξιοποιήσω το referral program της Binance ή να έχω στην κατοχή μου και να πληρώνω με τα BNB κρυπτονομίσματά της. Και οι δύο λειτουργίες είναι διαθέσιμες στο profile μου στη Binance και αρκεί μόνο να τις ενεργοποιήσω.

Πως ανοίγω λογαριασμό στη Binance

Αρχικά επιλέγω να κατεβάσω την εφαρμογή απο το refferal code ώστε να έχω έκπτωση στις προμήθειες. Προτείνεται να ξεκινήσω την διαδικασία απο το κινητό γιατί είναι πιο εύχρηστη και θα χρειαστώ κάμερα.

Έπειτα, όπως και σε κάθε πλατφόρμα, καταχωρώ email, κινητό και περιμένω τις επιβεβαιώσεις απο την Binance. Αυτά γίνονται άμεσα και μπορώ να αγοράσω, να πουλήσω, να στείλω και να διατηρήσω κρύπτο στο πορτοφόλι μου.

Έπειτα επιβεβαιώνω τον λογαριασμό μου παρέχοντας τα πλήρη στοιχεία μου, όπως διεύθυνση σπιτιού (θα χρειαστώ πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος), πραγματικό ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, φωτογραφία μπρος πίσω ταυτότητας, selfie. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει κάποια λεπτά απο τη πλευρά της Binance αλλά μετά θα μπορώ επιπλέον να αγοράζω κρύπτο με την χρεωστική μου απο ελληνική τράπεζα και να συνδέσω ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό για να στέλνω εμβάσματα (προτείνεται).

Πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα στη Binance

Για να ξεκινήσω στη Binance μπορώ είτε να μεταφέρω κρυπτονομίσματα απο μια άλλη εφαρμογή είτε να αγοράσω κρυπτονομίσματα απευθείας με κάρτα ή έμβασμα.

Η διαδικασία για να αγοράσω κρυπτονομίσματα με φρέσκο ευρώ περιγράφεται αναλυτικά στο βίντεο

Πώς μεταφέρω χρήματα στη Binance

Για να μεταφέρω κρυπτονομίσματα απο μια άλλη εφαρμογή όπως η crypto.com θα πρέπει να κάνω κάποιες επιπλέον ενέργειες και θα πρέπει να είμαι προσεκτικός με αυτές. Πρέπει να ορίσω τις σωστές διευθύνσεις πορτοφολιών στη whitelist της κάθε πλατφόρμας για πρώτη φορά και όταν στο μέλλον χρειαστεί να κάνω το ίδιο, αυτές θα είναι αποθηκευμένες και δε θα έχω φόβο μήπως τα χρήματά μου χαθούν κατά τη μεταφορά. Προτείνεται πάντα, μετά τη προσθήκη στη whitelist, να γίνεται μεταφορά ενός πολύ μικρού ποσού ώστε να τσεκάρω ότι όντως μεταφέρονται τα χρήματα σωστά και να πάρω μια γεύση και για τις προμήθειες. Έπειτα μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα μεταφερθούν σωστά ποσά μεγάλης αξίας. Αναλυτικός οδηγός στο βίντεο που ακολουθεί

Πώς να μεταφέρω χρήματα απο τη Binance σε ελληνική τράπεζα

Αυτός ο τρόπος δε προτείνεται καθότι μπορεί να μετανιώσω για το ποσό που απέσυρα απο τις επενδύσεις μου. Ωστόσο μπορεί να έχω άμεσες ανάγκες να καλύψω με μετρητά, οπότε αφού δεν φρόντισα νωρίτερα να κάνω αποταμίευση ανάγκης, χρειάζεται να ξέρω τη διαδικασία που θα κάνω μεταφορά των χρημάτων μου απο τη Binance σε μια ελληνική τράπεζα.

Αρχικά στο πορτοφόλι μου στη Binance λογικά έχω κάποια κρυπτονομίσματα ή ακόμη κι ευρώ που κάθονται στο wallet και συγκεκριμένα στο Fiat and Spot, όπως ήδη ξέρω, αφού έχω συναλλαχθεί αρκετές φορές για να έχω διάφορα κρύπτο εκεί. Πρέπει σε πρώτη φάση να πατήσω το κουμπί withdraw (ανάληψη). Αυτά τα χρήματα θα μεταφερθούν στην τράπεζα που είχα δημιουργήσει κατά την εγγραφή μου στη Binance και είμαι το πρώτο όνομα. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου τρεις εργάσιμες ημέρες και θα έχει κάποιο κόστος.

 

Trade κρυπτονομισμάτων | Ανταλλαγή ενός κρυπτονομίσματος με ένα άλλο (ζευγάρι)

Η πιο σημαντική λειτουργία του ανταλλακτηρίου (exchange) είναι η δυνατότητα που παρέχει στον επενδυτή να αγοράσει ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα με κάποιο άλλο. Ασφαλώς δε κάνουν όλα τα κρυπτονομίσματα ζευγάρι μεταξύ τους αλλά υπάρχουν κάποια νομίσματα που έχουν μεγάλη ρευστότητα (όπως το stablecoin USDT) και κάνουν ζευγάρι σχεδόν με όλα. Επίσης στην Binance μπορώ να βρω κρυπτονομίσματα χαμηλής κεφαλαιοποίησης που δε μπορώ να βρω σε άλλα ανταλλακτήρια. Συνήθως όταν αυτά τα μικρά κρυπτονομίσματα μπαίνουν σε ένα μεγάλο ανταλλακτήριο, η αξία τους αυξάνεται αισθητά.

Το επόμενο βήμα στο Trading | Margin trading με leverage – Forward – Futures – Options

Για τους πιο προχωρημένους (επαγγελματίες) traders δίνονται επιπλέον δυνατότητες επένδυσης του κεφαλαίου τους με μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης κινδύνου άρα και μεγαλύτερο κέρδος ή ζημία. Στο margin δανείζεσαι κεφάλαιο μεγαλύτερο από αυτό που έχεις, βάζοντας υποθήκη αυτό που έχεις. Το margin trading (διαπραγμάτευση περιθωρίου) είναι απαγορευτικό για όποιον δε γνωρίζει καλά την αγορά. Εδώ κάποιος μπορεί να κάνει συναλλαγές μεγαλύτερες από το ισοδύναμο ποσό του βασικού του κεφαλαίου. Για παράδειγμα αν η μόχλευση (leverage) είναι x10 (συνήθως αυτός ο αριθμός εμφανίζεται δίπλα σε ένα ζευγάρι κρυπτονομισμάτων) σημαίνει πως μπορεί κάποιος να κάνει συναλλαγή αξίας 10 φορές μεγαλύτερη από το ισοδύναμο ποσό του κρύπτο του.

Για να δούμε και ένα παράδειγμα που ελπίζω να αποτρέψει τους λιγότερο έμπειρους traders ή να εμπνεύσει του πιο προχωρημένους, επαγγελματίες traders. Έχουμε τρεις επενδυτές όπου και στους τρεις περισσεύει ένα χιλιάρικο για επένδυση στα κρυπτονομίσματα. Και οι τρείς επιλέγουν να επενδύσουν στο ADA γιατί η έρευνά τους έδειξε ότι αυτό έχει καλή πιθανότητα να ανέβει πολύ. Ο Αλέξανδρος πιστεύει ότι ήδη η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι ασταθής από μόνη της και κάνει τρελές αυξομειώσεις καθημερινά και θέλει να επενδύσει το κεφάλαιό του με τρόπο που να εξαρτάται μόνο από τον βασικό ημερήσιο δείκτη. Ο Βασίλης νιώθει αρκετά έμπειρος και είναι διαθέσιμος να αναλάβει λίγο παραπάνω ρίσκο και επιλέγει μια μικρή μόχλευση x5. Ο Χριστόφορος πιστεύει πως το κρυπτονόμισμα που επέλεξε είναι το μέλλον και τώρα είναι ευκαιρία να μπει δυνατά στο παιχνίδι και να κερδίσει πάρα πολλά, επενδύοντας λίγα.

Πολλές φορές όμως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο ή χωρίς τις φάλαινες (whales) ή απλά πέφτουμε έξω και αντί για άνοδο έχουμε μια πτώση 10%. Πάμε να δούμε το αποτέλεσμα στο χαρτοφυλάκιο των φίλων μας.

 ΑλέξανδροςΒασίληςΧριστόφορος
Αρχικό Κεφάλαιο €1.0001.0001.000
Μόχλευση (φορές)spotx5x10
Αξία Θέσης €1.0005.000 (1.000×5)10.000 (1.000×10)
% μείωσης10%10%10%
Ζημιά Κεφαλαίου €100 (1.000×10%)500 (5.000x10%)1.000 (10.000x10%)
Νέο Κεφάλαιο €900 (1.000-100)500 (1.000-500)0

Ο Αλέξανδρος που δε χρησιμοποίησε μόχλευση, έχασε το 10% του κεφαλαίου του, δηλαδή 100€, άρα του έμειναν 900€ για να τα επενδύσει σε κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα ή να περιμένει μήπως ανέβει σε αξία αυτό που έχει ήδη και να πάρει πίσω τα χαμένα και κάτι παραπάνω ίσως.

Ο Βασίλης που χρησιμοποίησε συντηρητική στρατηγική μόχλευσης x5, έχασε το 50% του κεφαλαίου του, δηλαδή 500€, άρα του έμειναν 500€ για να σκεφτεί τι θα κάνει με αυτά.

Ο Χριστόφορος που χρησιμοποίησε επιθετική στρατηγική μόχλευσης x10, έχασε όλο το κεφάλαιό του, στο 100%, με αυτή τη μικρή σχετικά ποσοστιαία μείωση. Άξιζε; Μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Και επειδή όλο μας κοπανάει τι θα είχε κερδίσει αν αντί να έπεφτε 10%, είχαμε αύξηση του δείκτη 10%, πάμε να δούμε και αυτή τη περίπτωση.

 ΑλέξανδροςΒασίληςΧριστόφορος
Αρχικό Κεφάλαιο €1.0001.0001.000
Μόχλευση (φορές)spotx5x10
Αξία Θέσης €1.0005.000 (1.000×5)10.000 (1.000×10)
% αύξησης10%10%10%
Κέρδος Κεφαλαίου €100 (1.000×10%)500 (5.000x10%)1.000 (10.000x10%)
Νέο Κεφάλαιο €1.100 (1.000+100)1.500 (1.000+500)2.000 (1.000+1.000)

Επιπλέον δε πρέπει να αμελήσω να υπολογίσω πως αφού το margin trading γίνεται με δανεικά χρήματα, θα υπάρχει κι εκεί ένα αξιόλογο ποσό για επιτόκιο που θα πρέπει να πληρώσω. Επιπλέον, αν θέλω να κρατήσω τη θέση μου ανοιχτή, θα πρέπει να βάλω κι άλλα χρήματα αλλιώς θα χαθεί απο κάποιον άλλον broker. Όπως και να έχει, προκειμένου να εξασφαλίσω τα κέρδη μου ή να ελαχιστοποιήσω τις ζημιές, θα πρέπει να έχω βάλει εντολές stop loss ή take profit.

Αντίστοιχες λειτουργίες με διαφοροποιήσεις σε βασικά σημεία όπως προθεσμία εκπλήρωσης συμβολαίου, είναι και τα crypto futures, crypto forward, crypto options. Διαφορές μπορούμε να δούμε και στο ποσοστό μόχλευσης που μπορεί να φτάνει το x125.

Τι είναι το LaunchPad και LaunchPool της Binance

Όλα τα νέα κρυπτονομίσματα κάποτε χρειάστηκαν επενδυτές να πιστέψουν σε αυτά και να τα χρηματοδοτήσουν. Έπρεπε λοιπόν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τα πρώτα έξοδα. Έτσι έτρεχαν μόνες τους αυτή τη καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων που ονομάζεται ICO (initial coin offering). Η Binance δίνει την ευκαιρία σε νέα κρυπτονομίσματα να παρουσιαστούν στο ανταλλακτήριό της και να ζητήσουν χρηματοδότηση (Binance LaunchPad) ενώ διάφοροι επενδυτές μπορούν να κάνουν stake τα κρυπτονομίσματα (tokens) της νέας εταιρίας (Binance LaunchPool). Το κέρδος της Binance είναι πολλαπλό αφού αυξάνει τον αριθμό των κρυπτονομισμάτων που διαπραγματεύονται στο ανταλλακτήριό της αλλά και επειδή για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτά τα εργαλεία, χρειάζεται να έχει αγοράσει ορισμένο αριθμό BNB.

Τι είναι το Binance Finance

Αν κοιτάξω στο προφίλ μου στη Binance, θα δω πολλά εργαλεία που μπορώ να αξιοποιήσω και θα συνειδητοποιήσω πως τελικά το interface της πλατφόρμας δεν είναι τόσο δύσχρηστο όπως νόμιζα και πως τελικά όλα αυτά τα εργαλεία ίσως τα χρειάζομαι, παρότι τα είχα σνομπάρει στην αρχή.

Η Binance λοιπόν, θα με βοηθήσει να αποταμιεύσω (Binance Earn), δηλαδή να δώσω εντολή να κρατά ένα μικρό ποσό στην άκρη ώστε να μη μπαίνω και στον πειρασμό να το επανεπενδύω κάθε φορά.

Να κλειδώσω (για μικρό ή μεγάλο διάστημα) κρυπτονομίσματα για να λάβω επιτόκιο (Crypto Staking). Το κλείδωμα μπορεί ασφαλώς να είναι flexible, δηλαδή να έχω τη δυνατότητα να το ξεκλειδώσω όποτε θέλω ή να είναι πιο αυστηρό, άρα και με μεγαλύτερο επιτόκιο.

Να ζητήσω να λάβω δάνειο (Crypto Loans) σε περίπτωση που πιστεύω ότι ένα κρυπτονόμισμα θα ανέβει πολύ αλλά δεν έχω € για να το αγοράσω. Έτσι όταν θα ανέβει το κρύπτο μου, θα μπορώ με τα κέρδη μου να αποπληρώσω το δάνειο που έλαβα και να συνεχίσω να επενδύω. Δάνειο ασφαλώς μπορώ να πάρω από τη Binance είτε σε fiat money είτε σε κρύπτο και να επιλέξω το διάστημα που θα το χρειαστώ και θα το αποπληρώσω. Βέβαια χρειάζεται να βάλω ενέχυρο τα κρύπτο που διαθέτω ήδη για να εγκριθεί (άμεσα) το δάνειό μου και να υπολογίζω το επιτόκιο που θα με χρεώσει.

Εναλλακτικά ανταλλακτήρια της Binance

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Είναι κάτι ακόμη που θα ήθελες να μάθεις για τη Binance; Άφησε σχόλιο και θα απαντήσω αμέσως.

Ορολογία Κρυπτονομισμάτων | Ελληνική και Ξένη

Α

Περιεχόμενα [show]

Ανταλλακτήριο | Exchange
O (ηλεκτρονικός) χώρος όπου ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα. Αυτός ο χώρος μπορεί να παρέχει και απευθείας αγορά κρυπτονομισμάτων με ευρώ ή άλλο fiat money. To No1 ανταλλακτήριο από άποψη ύψους συναλλαγών είναι η Binance

Άνοδος και πτώση | Pump and Dump (P&D) Scheme
Eνέργειες από συνεννοουμένους χρήστες να προκαλέσουν σκόπιμη (προκλητή) άνοδο σε ένα κρυπτονόμισμα ώστε να αποκομίσουν οι ίδιοι τα οφέλη και να αποχωρήσουν, με θύματα τους νέους, άπειρους χρήστες.

Αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο | Decentralized Exchange (DEX)
Ανταλλακτήριο νομισμάτων που δεν υπόκειται σε έλεγχο από διάφορες αρχές. Δες επίσης DeFi

Αποκεντρωμένη οικονομία | DeFi
Aπό το Decentralized Finance, όταν τα capital control των τραπεζών και οι αποφάσεις των κρατών, δεσμεύουν το κεφάλαιο του επενδυτή ή του αποταμιευτή, τότε η μόνη διέξοδος είναι η αποκεντρωμένη οικονομία όπου τα κλειδιά της περιουσίας του τα κρατά ο χρήστης

Αποπληθωρισμός ή υποτίμηση | Deflation
Η τάση να μειώνονται οι τιμές

Αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων | Initial Coin Offering (ICO)
Η αρχική δράση μιας επιχείρησης ώστε να συγκεντρώσει χρήματα προκειμένου να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της όπως η δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος που θα υποστηρίζει μια συγκεκριμένη ιδέα ή τεχνολογία. Δε σημαίνει πως όλες οι ico είναι αξιόλογες.

Αγορά | Market
Η αγορά κρυπτονομισμάτων ή το ζευγάρι κρυπτονομισμάτων που συναλλάσσεται πχ ADA / USDT δηλαδή αγοράζω ada δίνοντας usdt. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι αξίας τρισεκατομμυρίου και άνω

Αμοιβή εξόρυξης | Mining Reward
Η αμοιβή που λαμβάνουν οι miners για την εργασία τους, αυτοί δηλαδή που αξιοποιούν τους ηλεκτρονικούς πόρους που διαθέτουν για να παράγουν νέα νομίσματα.

Αλγόριθμος | Algorithm
Ένα σύνολο από κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να γίνουν λειτουργίες ή να επιλυθούν προβλήματα

Απάτη | Scam
Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων είναι γεμάτος από αυτές καθότι υπάρχουν νέοι, άπειροι χρήστες που δε διαθέτουν τη γνώση να προστατευτούν. Απάτη μπορεί να είναι ένα ολόκληρο σάητ ή ένα πορτοφόλι.

Αρκούδα | Bear
Αναμένουμε πτώση της αγοράς και γενικά επικρατεί απαισιοδοξία. Το άτομο ή η αγορά είναι bearish.

Αρμπιτράζ | Arbitrage
Η διαδικασία όπου βρίσκω ένα νόμισμα σε κάποιο ανταλλακτήριο Α είναι πιο φθηνό, το αγοράζω, και το πουλάω αμέσως στο Ανταλλακτήριο Β, πιο ακριβά και έτσι έχω άμεσο κέρδος την διαφορά της τιμής τους. Όταν κάνουν πολλά άτομα και γρήγορα αρμπιτράζ, τότε η τιμή του ίδιου κρυπτονομίσματος και στα δύο ανταλλακτήρια γίνεται η ίδια.

ASIC
Ειδικό μηχάνημα για εξόρυξη (βλέπε Mining) κρυπτονομισμάτων. Σημαίνει Ειδικό Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Εφαρμογής.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Β

Bitcoin ATM (BTM)
Μηχάνημα ΑΤΜ, όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin. Δες εδώ πού υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη ευκολία αλλά και έχουν και υψηλή προμήθεια.

 

Γ

 

 

Δ

Διόρθωση | Correction
Όταν οι τιμές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (ή ευκαιριακοί ή κερδοσκόποι) αποχωρούν μαζικά (καθώς και άλλοι λόγοι) ώσπου μειώνεται η τιμή μέχρι να ισορροπήσει σε ένα επίπεδο.

Διεύθυνση | Address
Το μέρος όπου μπορεί να σταλθεί ή να ληφθεί ένα κρυπτονόμισμα. Έχει τη μορφή συμβολοσειράς γραμμάτων και αριθμών. Αν βρίσκεται το περιεχόμενο του σάητ χρήσιμο για εσάς, μπορείτε να το υποστηρίξετε με μια δωρεά bitcoin στη διεύθυνση 1Ppx74fYccKS6ZhYn9iDqe5pGdvKSa2JhD Mπορεί να έχει και την μορφή κωδικού QR ή να ζητά και επιπλέον πληροφορία όπως μια λέξη Memo. Πρέπει να προσέχω το κρυπτονόμισμα που θα στείλω από τη διεύθυνσή μου σε μια άλλη διεύθυνση να είναι το ίδιο, για παράδειγμα σε μια διεύθυνση bitcoin πρέπει να στείλω bitcoin και όχι κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα όπως ethereum.

Δώρο | Airdrop
Μια κίνηση του τμήματος μάρκετινγκ κάποιας εταιρείας που θέλει να διανείμει το δικό της κρυπτονόμισμα για να το κάνει γνωστό. Αυτή η κίνηση μπορεί να ξεκινά και από τον προγραμματιστή – δημιουργό ενός κρυπτονομίσματος.

 

Ε

Εξόρυξη στο νέφος | Cloud Mining
Αξιοποιούνται τεχνικές για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων χωρίς να απασχολούνται προσωπικοί υπολογιστικοί πόροι.

Εξόρυξη | Mining
Ο τρόπος που δημιουργούνται νέα κρυπτονομίσματα αξιοποιώντας την επεξεργαστική ισχύ των καρτών γραφικών. Αξιοποιείται η κάρτα γραφικών του χρήστη. Καταναλώνεται μεγάλης αξίας ηλεκτρικό ρεύμα και δεν συμφέρει. Μια πλατφόρμα για να δει κάποιος πως γίνεται το Mining είναι η Nicehash.

Έξυπνο συμβόλαιο | Smart contract
Η τεχνολογία που υποστηρίζει ένα κρυπτονόμισμα

Εξορυκτής | Miner
Αυτοί που αξιοποιούν τους υπολογιστικούς τους πόρους ώστε να παράγουν κρυπτονομίσματα

Εντολή αγοράς | Market Order / Market Buy / Market Sell
Όταν ο χρήστης δίνει εντολή σε ένα ανταλλακτήριο ώστε να αγοράσει ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα ή ζεύγος αυτού. Ένα ανταλλακτήριο είναι η Gate.io

Επιστροφή επένδυσης | ROI
Όσο πιο μεγάλη είναι η επιστροφή της επένδυσης (return of investment) τόσο πιο υψηλά τα κέρδη για τον επενδυτή

Επικράτηση | Dominance
Το ποσοστό κυριαρχίας που έχει ένα νόμισμα στη συνολική αγορά των κρυπτονομισμάτων. Για παράδειγμα το dominance του bitcoin είναι 60%, που σημαίνει πως από όλη την κεφαλαιοποίηση (τα χρήματα που υπάρχουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων) το 60% ανήκει στο btc και τα υπόλοιπο 40% μοιράζεται στα χιλιάδες άλλες κρύπτο. Την συνολική κεφαλαιοποίηση, το dominance, αλλά και τιμές και πληροφορίες για τα κρυπτονομίσματα μπορώ να δω στη CoinGecko

Εναλλακτικά νομίσματα |Altcoins
Όλα τα άλλα νομίσματα εκτός του Bitcoin. Υπάρχουν χιλιάδες, θα επικρατήσουν λίγα.

ERC-20
Κατηγορία πορτοφολιού, πρέπει να στέλνω μόνο από ένα erc20 πορτοφόλι σε ένα άλλο erc20 πορτοφόλι κρυπτονομίσματα αλλιώς θα χαθούν

Εντολή ακύρωσης άλλης | One Cancels The Other Order (OCO)
Εντολή στα ανταλλακτήρια όπου μια εντολή ακυρώνει μια προηγούμενη

Ζ

Ζευγάρι | Pair
Η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων με συγκεκριμένο ζευγάρι πχ θέλω να αγοράσω ada αλλά δε μπορώ με cro γιατί το ada βρίσκω μόνο με το ζευγάρι ada/usdt, ada/btc, ada/eth, δηλαδή αγοράζω ada με usdt

Ζεστή αποθήκευση | Hot Storage
Αποθήκευση κρυπτονομισμάτων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή ανταλλακτήρια

Ζεστά πορτοφόλια | Hot Wallet
Αποθήκευση κρυπτονομισμάτων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή ανταλλακτήρια

 

Η

 

Θ

 

Ι

 

Κ

Κράτημα | HODL
Να κρατώ και να μη πουλώ τα νομίσματά μου ώστε να προκαλώ αύξηση της τιμής τους λόγο της περιορισμένης προσφοράς αλλά αυξημένης ζήτησης γι αυτό. Γράφετε και hodl

Κάνε τη δική σου έρευνα | DYOR
Άσχετα με το τι λέγεται στο ίντερνετ από διάφορους γκουρού στα κρυπτονομίσματα εσύ πρέπει να κάνεις (do your own research) τη δική σου έρευνα, ώστε να μη πέσεις σε απάτες και να διασταυρώσεις το αληθές αυτών που μαθαίνεις. Επίσημη πηγή για νέα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι η CoinDesk και η ελληνική Euro2day

Κεριά | Candlesticks
Οι δείκτες στα καθημερινά γραφήματα που δείχνουν το ύψος της αξίας ενός κρυπτονομίσματος, την ανοδική του πορεία (πράσινο κερί) και την κάθοδο (κόκκινο κερί)

Κεντροποιημένο | Centralized
Aναφέρεται σε ένα κρυπτονόμισμα ή σε μια αγορά. Θα έχει έλεγχο από ορισμένους φορείς, κράτη ή άτομα. Τα κρύπτο έγιναν γνωστά και αναγκαία λόγω της αποκεντροποιημένης φύσης τους (στα περισσότερα, όχι όλα)

Κυκλοφορούντα νομίσματα | Circulating Supply
Το μέγεθος της αξίας των κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Μένουν όμως να γίνουν Mine κι άλλα ώστε να φτάσει το 100%

Κάψιμο | Burned
Όταν μια ποσότητα ενός ίδιου κρυπτονομίσματος καταστρέφεται σκόπιμο με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα να είναι πιο λίγα, πιο σπάνια, άρα πιο ακριβά, ανεβαίνει η τιμή δηλαδή όταν υπάρξουν burned cryptos.

Κεφαλαιοποίηση αγοράς | Market Capitalization / Market Cap / MCAP
Η αξία ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Αυτή φτάνει πάνω από 1 τρις.

Καθολικό | Ledger
Το λογιστικό βιβλίο βεβαίωσης ή καθολικό όπου καταγράφονται οι ενέργειες συναλλαγών (αγορά ή πώληση). Πιστοποιεί τη γνησιότητα της συναλλαγής. Επίσης ledger ονομάζουμε και το cold wallet όπου είναι μια συσκευή σαν στικάκι όπου μπορώ να αποθηκεύσω τα κρυπτονομίσματά μου. Αυτή η κρύα αποθήκευση μοιάζει με το να έχω την προσωπική μου τράπεζα, χωρίς να εξαρτώμαι από κάποιο ανταλλακτήριο ή το ίντερνετ ή κάποια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων.

Κλείδωμα | Staking
Η ενέργεια όπου κλειδώνεις για ένα διάστημα το κεφάλαιό σου σε κάποια πλατφόρμα ώστε να αποφέρει υψηλότερο επιτόκιο

Κόστος συναλλαγής | Transaction Fee
Η ανταμοιβή του ανταλλακτηρίου για τη δυνατότητα συναλλαγής

Λ

Λίστα παρακολούθησης | Watchlist
Μια λίστα όπου κάποιος επενδυτής παρακολουθεί κάποια κρυπτονομίσματα ώστε να τα μελετήσει. Όλοι πρέπει να έχουμε μια τέτοια

Λαμποργκίνι | Lambo
Η αναφορά ότι κάποιος πλούτισε από τα κρυπτονομίσματα και θα πάρει το συγκεκριμένο ακριβό αυτοκίνητο

Λευκή λίστα | Whitelist
Η διεύθυνση που θεωρείται ασφαλής ώστε να μεταφέρει ένας επενδυτής εκεί κρυπτονομίσματα

Λευκή βίβλος | Whitepaper
Περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες ενός κρυπτονομίσματος, κάθε σοβαρό κρυπτονόμισμα πρέπει να έχει. Το whitepaper του bitcoin είναι μόλις εννέα σελίδες και αξίζει να το διαβάσουμε όλοι.

 

 

Μ

Μετατροπή σκόνης | Dust Transactions
Τις περισσότερες φορές, όταν γίνονται συναλλαγές από ένα νόμισμα σε κάποιο άλλο, μπορεί να μείνει κάποια σκόνη ή ίχνος (μικρή αξία νομίσματος) και δίνεται η δυνατότητα από τις πλατφόρμες να μετατραπεί αυτή η σκόνη σε κάποιο νόμισμα που υποστηρίζει.

Μάθε τον πελάτη σου | KYC
Διαδικασία όπου ένας χρήστης για να ανοίξει λογαριασμό σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να παρέχει πλήθος στοιχείων όπως ταυτότητα, λογαριασμοί, διεύθυνση, selfi. Είναι το ίδιο με το ανοίγεις τραπεζικό λογαριασμό, απλά είναι πιο γρήγορο και δε χρειάζεται φυσική παρουσία.

Μπλόκτσεην | Blockchain
Αποτελεί την τεχνολογία που υποστηρίζεται στα κρυπτονομίσματα, είναι μια αλυσίδα ηλεκτρονικών μπλοκ που περιέχει μια λίστα εγγραφών, τα οποία συνδέονται και ασφαλίζονται με κρυπτογράφηση. Το κάθε μπλοκ στη blockchain του btc χωρά 2.000 εγγραφές, συναλλαγές και έχει μέγεθος 10kb. To επόμενο μπλοκ περιέχει πληροφορίες του προηγούμενου και όλα τα μπλοκ δημιουργούν μια αλυσίδα ασφαλείας. Δε μπορεί να αλλαχθεί μια εγγραφή σε κάποιο μπλοκ, κάτι που κάνει την τεχνολογία blockchain να ξεχωρίζει για την ασφάλεια που παρέχει.

Μόχλευση | Leverage
Διαδικασία όπου τα κέρδη ή οι ζημίες πολλαπλασιάζονται (x5, x10). Ο χρήστης αναζητά περισσότερο ρίσκο άρα και απόδοση.

Μεταβλητότητα | Volatility
Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα των τιμών, μια άνοδος ή πτώση των τιμών ημερησίως της τάξης του 20% θεωρείται φυσιολογική

Μέγιστη παροχή | Max Supply
Ο μέγιστος αριθμός κρυπτονομισμάτων που θα παραχθούν ποτέ σε ένα συγκεκριμένο κρύπτο.

Μνημονική φράση | Mnemonic Phrase
Μια σειρά λέξεων (12 ή 24 ή κάτι άλλο) που λειτουργεί ως κωδικός για να ανοίξει ο χρήστης το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι όταν το ζητήσει

Μακροπρόθεσμη επένδυση | Think Long Term (TLT)
Η σκέψη να επενδύει κάποιος μακροπρόθεσμα και όχι να είναι βραχυπρόθεσμος επενδυτής ή κερδοσκόπος ή trader. Όποιος έχει σκέψη Long term δεν επηρεάζεται από τις μεγάλες πτώσεις της τιμής των κρυπτονομισμάτων βραχυχρονίως.

Ν

Ξ

Ξέπλυμα χρήματος | Anti-Money Laundering (AML)
Διεθνείς κανονισμοί για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, δηλαδή το χρήμα που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες και μέσα από νόμιμους οδούς πρόκειται να νομιμοποιηθεί για την απόκτησή του.

Ο

Όγκος συναλλαγών | Trade Volume
Το μέγεθος της αξίας που ανταλλάσσεται για ένα διάστημα

 

Π

Πιρούνι | Fork (Blockchain)
Όταν γίνεται διαχωρισμός ενός νομίσματος και δημιουργείται ένα νέο με αλλαγές στον κώδικά του

Πυραμίδα | Ponzi Scheme
Σχήμα όπου εξαπατούνται χρήστες

Πτώση | Dump
Η βουτιά που κάνει ένα νόμισμα όπου μειώνεται η αξία του.

Πισίνα εξόρυξης | Mining Pool
Δυνατότητα για καλύτερα αποτελέσματα εξόρυξης

Πληθωρισμός | Inflation
Η τάση να αυξάνονται οι τιμές

Πορτοφόλι | Wallet
Το μέρος όπου είναι αποθηκευμένα τα κρυπτονομίσματα που κατέχει κάποιος επενδυτής. Μπορεί να είναι hot wallet ή cold wallet

Παραστατικό χρήμα | Fiat money
Το χρήμα που κυκλοφορεί, έχει μια παράσταση, είναι απτό, όπως τα ευρώ που έχεις στη τσέπη σου τώρα

Παγίδα αρκούδας | Bear Trap
Η παγίδα που δημιουργείται από χειραγώγηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Η τεχνική των traders, είναι να πουλάνε μεγάλη ποσότητα ενός κρυπτονομίσματος ώστε αγορά (εγώ κι εσύ) να πιστεύει ότι οι τιμές θα πέσουν. Έτσι η αγορά (εγώ κι εσύ) πουλάει τα κρύπτο της, οδηγώντας περαιτέρω την τιμή προς τα κάτω. Έπειτα οι traders αγοράζουν γρήγορα τα ίδια κρύπτο τους σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Έπειτα η τιμή ανεβαίνει και επωφελούνται με μεγάλα κέρδη.

Πότε λαμποργκίνι | When Lambo
Όταν έναν επενδυτής κρυπτονομισμάτων αναρωτιέται πότε θα πλουτίσει από αυτά

Πότε φεγγάρι | When Moon
Όταν έναν επενδυτής κρυπτονομισμάτων αναρωτιέται πότε θα πάει στο φεγγάρι η τιμή του κρυπτονομίσματος που υποστηρίζει

Ρ

Ρομποτάκια | Bots
Ρομποτάκια που αγοράζουν και πωλούν γρήγορα για λογαριασμό μας κρυπτονομίσματα στις ιδανικότερες τιμές ενώ έχουν μελετήσει και εκπαιδευτεί.

Ρευστότητα | Liquidity
Η δυνατότητα να προχωρήσει κάποιος σε συναλλαγές

Σ

Σατόσι | Satoshi (SATS)
Υποδιαίρεση του bitcoin, όπου 1btc = 1.000.000 sats

Σατόσι Νακαμότο | Satoshi Nakamoto
Ο ιδρυτής του bitcoin που δε γνωρίζει κανείς ποιος είναι.

Σκατονόμισμα | Shitcoin
Τα κρυπτονομίσματα που μάλλον θα πιάσουν πάτο στο μέλλον γιατί δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν ή είναι λιγότερο ανταγωνιστικά. Είναι κάποιο από τα altcoins φυσικά

Συναλλαγή | Transaction (TX)
Μια ενέργεια συναλλαγής κρυπτονομισμάτων πχ αγορά ή πώληση

Σταθερό νόμισμα | Stablecoin
Το κρυπτονόμισμα που έχει μια σταθερή ισοτιμία με κάποιο fiat money ή κάποιο εμπόρευμα όπως χρυσός. Το πιο γνωστό stablecoin με τη μεγαλύτερη ρευστότητα για συναλλαγές ζευγαριών στα ανταλλακτήρια είναι το usdt που κάνει ισοτιμία με το δολάριο Αμερικής

Συνολική προμήθεια | Total Supply
Η συνολική προμήθεια ενός κρυπτονομίσματος

Τ

Ταύρος | Bull
H τάση της αγοράς για άνοδο των τιμών. Λέμε πως βρισκόμαστε σε bull market ή ότι το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι bullish

Τεχνική ανάλυση | Technical Analysis / Trend Analysis (TA)
η δυνατότητα πρόβλεψης και επεξήγησης της διακύμανσης ενός κρυπτονομίσματος μέσα από την ανάλυση γραφημάτων

 

 

Υ

Υψηλότερο όλων των εποχών | All-Time-High (ATH)
Η υψηλότερη τιμή που έχει πετύχει ένα κρυπτονόμισμα από την ημέρα δημιουργίας του.

Φ

Φόβος να μείνω εκτός | FOMO
Όταν ένα νέο με κάνει να τρέξει να αγοράσω ένα κρυπτονόμισμα για να μη μείνω εκτός του trend, της τάσης να χάσω αυτή την άνοδο (fear of missing out)

Φεγγάρι | Moon
Όταν η τιμή ανεβαίνει πολύ και φτάνει στο φεγγάρι. Αυτό που θέλουμε όλοι οι επενδυτές

Φάλαινα | Whale
Ο κάτοχος πολύ μεγάλης αξίας κρυπτονομισμάτων όπου οι κινήσεις του επηρεάζουν κατά ένα ποσοστό την αγορά. Αν για παράδειγμα δούμε ότι μια φάλαινα έχει μεταφέρει τα κρυπτονομίσματά της από ένα ανταλλακτήριο σε ένα cold wallet, σημαίνει ότι δεν έχει πρόθεση να πουλήσει βραχυπρόθεσμα, δημιουργεί μείωση της προσφοράς, που με τη σειρά της δημιουργεί αύξηση της ζήτησης άρα και αύξηση της τιμής του κρυπτονομίσματος.

Χ

Χακάρισμα | Hacking
Όταν κλέφτες αρπάζουν τα κρυπτονομίσματα από μια πλατφόρμα με αποτέλεσμα οι χρήστες να χάνουν την περιουσία τους

Χάλβινγκ | Halving
Όταν μειώνεται η ανταμοιβή κάθε τέσσερα χρόνια των νέων μπλοκ των miners με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβό το νόμισμα

Χαρτοφυλάκιο | Portfolio
Tο σύνολο των επενδύσεων ενός επενδυτή. Επιδιώκεται η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, όπου μπορεί να είναι χωρισμένο σε πολλά κρυπτονομίσματα, σε πολλές πλατφόρμες, ώστε να είναι μειωμένος ο κίνδυνος να χαθούν πολλά περιουσιακά στοιχεία.

Χαμηλότερη όλων των εποχών | All-Time-Low (ATL)
Η χαμηλότερη τιμή που έχει πετύχει ένα κρυπτονόμισμα από την ημέρα δημιουργίας του.

 

 

Ψ

Ψυχρή αποθήκευση | Cold Storage
Ο τρόπος όπου τα κρυπτονομίσματα αποθηκεύονται σε προσωπικό στικάκι και όχι σε κάποια online πλατφόρμα

Ψυχρό πορτοφόλι | Cold Wallet
Στικάκι για ψυχρή αποθήκευση όπως το Ledger Nano X

Ω

 

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Τι είναι η Wirex;

Αφού γνωρίσαμε πολύ καλά την crypto.com ως εφαρμογή στο κινητό που μπορώ να αγοράζω και να πουλώ κρυπτονομίσματα, αλλά και ως μέσο όπου μπορώ να ξοδεύω τα κρυπτονομίσματά μου σε καθημερινές αγορές μέσω της χρεωστικής κάρτας, ήρθε η ώρα να παρουσιάσω μια παρόμοια κάρτα, την Wirex.

H Wirex έχει μια user friendly εφαρμογή που μπορεί να εγκατασταθεί στο κινητό πολύ εύκολα και να κάνω την διαδικασία ταυτοποίησης ώστε να ανοίξω λογαριασμό σε αυτή και να μου έρθει η κάρτα στο σπίτι.

Εκτός απο την εφαρμογή στο κινητό, το ίδιο φιλική προς το χρήστη (user friendly) είναι και η σελίδα της. Στη Wirex μπορώ να αγοράσω αρκετά από τα γνωστά νομίσματα (€, $, £, κτλ) και κρυπτονομίσματα (BTC, ETH, LTC κτλ).

Η χρεωστική κάρτα είναι τύπου VISA και γίνεται αποδεκτή από όλα τα ελληνικά καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ, καφετέριες, φούρνοι και όπου υπάρχει POS. Όταν μάλιστα πληρώνω με αυτή έχω επιστροφή χρημάτων που φτάνει το 1,5% των συναλλαγών μου και μάλιστα το cashback γίνεται σε BTC.


Μπορώ να συνεχίσω να διαβάζω το άρθρο ενώ κατεβάζω την εφαρμογή δωρεάν στο κινητό μου.


Εγκατάσταση Wirex στο κινητό μου βήμα – βήμα (Βίντεο)

Περιεχόμενα [show]


Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Είναι ασφαλής η Wirex;

Η Wirex χαρακτηρίζεται από την ασφάλεια που την διακατέχει και την διαφάνεια στις χρεώσεις των συναλλαγών της. Ελέγχεται απο τον FCA, μια ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή της Αγγλίας όπου προασπίζει την προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, αναφορικά με την ασφάλεια, για την εφαρμογή (Wirex Mobile app) αλλά και το site της (Wirex Desktop) μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο ισχυρός κωδικός που ζητά, η επιβεβαίωση μέσω μέηλ, η επιβεβαίωση μέσω sms και η δικλείδα ασφαλείας με 2FA, την χαρακτηρίζουν σίγουρα ασφαλής.

Ακόμα, οι πληρωμές στην Wirex γίνονται μέσα από τις πιστοποιήσεις του PCI DSS, κανόνες ασφαλείας δηλαδή που έχουν η Visa και η Mastercard με σκοπό την προφύλαξη των πελατών καρτών από απάτες.

H Wirex κρατά ξεχωριστό λογαριασμό για τις καταθέσεις των πελατών της και ξεχωριστό λογαριασμό για τα δικά της περιουσιακά στοιχεία και επιπλέον προστατεύονται από την BitGo που είναι ο ηγέτης στη προστασία της τεχνολογίας του Blockchain.

Αναφορικά με την διαφάνεια, η Wirex εμφανίζει όλες τις ισοτιμίες ζωντανά στην σελίδα της με το Live currency exchange rates.

Τέλος, όλα τα θέματα ασφαλείας και διαφάνειας τα επιβεβαιώνουν χιλιάδες χρήστες της εφαρμογής και κάρτας Wirex στο Trustpilot.

Wirex | Η αρχή

Ιδρύθηκε το 2014 στο Λονδίνο και το project της είναι μέσα απο την πλατφόρμα της που είναι ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, να μπορεί ο κάθε χρήστης, εύκολα και με ασφάλεια, να διατηρεί, να ξοδεύει και να μεταφέρει σε άλλους λογαριασμούς, κλασικά νομίσματα και γνωστά κρυπτονομίσματα.

Αυτές οι εργασίες μπορούν να γίνουν μέσα από την εφαρμογή, αξιοποιώντας την τεχνολογία NFC, αλλά και μέσω της χρεωστικής κάρτας που έρχεται στο σπίτι μέσα σε λίγες μέρες μετά την παραγγελία της μέσα από την εφαρμογή. Το καταπληκτικό με την χρήση της κάρτας είναι η επιστροφή (cashback) στο ηλεκτρονικό μου πορτοφόλι με BTC (cryptoback).

Την Wirex εμπιστεύονται πολλά εκατομμύρια πελάτες σε δεκάδες χώρες του κόσμου όπου γίνονται συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι είναι το Wirex Token; | WXT

Η εταιρία έχει επίσης δημιουργήσει το δικό της Wirex Token (WXT) που ανάλογα το ύψος που διατηρώ στο wallet μου (ηλεκτρονικό πορτοφόλι), είναι ανάλογο και το cashback reward ή οι εκπτώσεις που έχω.

Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το CRO της crypto.com και έχει τη δική του ισοτιμία που μπορώ να δω στο coinmarketcap.com

Wirex Token (WXT)
0,003509 EUR (0,08%)
RANK

414
MARKET CAP

€35,09 M EUR
VOLUME

€80,15 K EUR

Με το να διατηρώ στο wallet μου WXT tokens δείχνω ότι εμπιστεύομαι την εταιρία Wirex και αυτή με τη σειρά της μπορεί να προχωρήσει στις δικές της επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να αναπτυχθεί, αφού διαθέτει αρκετά κεφάλαια από τα tokens που διατηρούν οι πελάτες της στα wallets τους.

Για να το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό, δίνει μεγάλες εκπτώσεις στα fee της ή ακόμη και πλήρη επιστροφή αυτών. Συγκριτικά με την crypto.com δεν δίνει κάποιο επιτόκιο (crypto.com earn) για τη διατήρηση του token στο wallet μου. Είναι σίγουρο πως μελλοντικά, αφού η εταιρία Wirex γίνει πολύ γνωστή, θα μειώσει τις εκπτώσεις και τα cashbacks που δίνει, έτσι κοιτώ να επωφεληθώ όσο περισσότερο γίνεται, για όσο διαρκέσει.

Όλες τις πληροφορίες για το ύψος των WXT που χρειάζεται να διατηρώ στο πορτοφόλι μου και τις εκπτώσεις ή cashbacks σε BTC (cryptoback) που μπορεί να έχω από αυτές, μπορώ να τις δω εδώ.

Πώς ανοίγω λογαριασμό στη Wirex;

Πολύ απλά, μέσα από το κινητό όπου χρειάζομαι μόνο την ταυτότητα μου. Βάζω ασφαλώς τα αληθινά μου στοιχεία όπως θα τα έδινα και σε κάθε τράπεζα που θα ήθελα να αποκτήσω λογαριασμό.

Βήματα:

 • Κατεβάζω την εφαρμογή Wirex από εδώ
 • πατώ το κουμπί Register
 • βάζω χώρα Ελλάδα
 • βάζω το μέηλ μου
 • δημιουργώ κωδικό που θα θυμάμαι
 • Επιβεβαιώνω την εγγραφή μου μέσα απο το email που έρχεται
 • βάζω την πραγματική διεύθυνση κατοικίας γιατί εκεί θα μου έρθει η κάρτα σε λίγες μέρες
 • βάζω το πραγματικό ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης
 • βάζω το νούμερο του κινητού μου
 • ανεβάζω φωτό την μπροστά και μετά την πίσω όψη της ταυτότητάς μου ή του διαβατηρίου
 • βγάζω σέλφι
 • περιμένω να γίνει η ταυτοποίηση απο την εταιρία που διαρκεί μόλις δύο λεπτά.

Συγχαρητήρια! Κατάφερα μέσα σε 5′ το πολύ λεπτά να αποκτήσω λογαριασμό στη Wirex.

Πώς αποκτώ την χρεωστική κάρτα της Wirex;

Το επόμενο βήμα μετά την εγγραφή είναι να αποκτήσω την φυσική χρεωστική κάρτα VISA της Wirex στο σπίτι μου. Η αποστολή της γίνεται δωρεάν μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες και η αίτηση για να μου την στείλουν γίνεται μέσα από το κινητό με ένα κλικ.

Υπάρχει ωστόσο μια μηνιαία συνδρομή γύρω στο €1 για να έχω την κάρτα αλλά αυτή η συνδρομή μηδενίζεται αν έχω WXT token στο wallet μου.

Τι να κάνω με την χρεωστική κάρτα της Wirex;

 • Αγοράζω με αυτή στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, βάζω βενζίνη και γενικά την χρησιμοποιώ παντού, σε όλες τις αγορές μου.
 • Την καταχωρώ σε Airbnb, Booking.com, Expedia και κάθε πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων για εισπράξεις εμβασμάτων και λοιπών πληρωμών και γλυτώνω την προμήθεια των €4 από τις ελληνικές τράπεζες για την κάθε κατάθεση που μου κάνουν πελάτες.
 • μεταφέρω χρήματα σε διάφορα συναλλάγματα όπου η χρέωση για κάτι τέτοιο είναι έως και 4 φορές φθηνότερη από το να το έκανα σε κάποια φυσική ελληνική τράπεζα
 • κάνω αγορές σε φυσικά καταστήματα του εξωτερικού χωρίς προμήθειες ή άλλα έξοδα
 • κάνω αγορές σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα Ελλάδας και εξωτερικού
 • κάνω ανάληψη μετρητών και προσέχω για τυχόν κόστη
 • μπορώ να παγώσω ή να κλειδώσω την κάρτα μου μέσα από την εφαρμογή, άμεσα, με ένα κλικ, χωρίς να χρειαστεί να πάρω κάπου τηλέφωνο, σε περίπτωση που χάσω την κάρτα
 • αγοράζω WXT tokens
 • αγοράζω κρυπτονομίσματα
 • κάνω ανέπαφες συναλλαγές
 • ανάληψη σε ATM οποιασδήποτε ελληνικής ή ξένης τράπεζας με κόστος γύρω στα €2
 • αν έχω iphone την συνδέω στο Apple Pay
 • αν έχω android την συνδέω στο Google Pay
 • την συνδέω στην Curve

Τι κάνω με την εφαρμογή στο κινητό της Wirex;

 • Βλέπω το υπόλοιπό μου
 • βλέπω τις αγορές μου
 • βλέπω τις εισπράξεις μου
 • ρυθμίζω να μου έρχονται ειδοποιήσεις για ότι συμβαίνει στον λογαριασμό μου
 • βλέπω την επιστροφή χρημάτων σε BTC από τις αγορές μου (cryptoback)
 • αλλάζω το pin της κάρτας μου
 • στέλνω κρυπτονομίσματα σε άλλα wallets
 • παγώνω τη κάρτα σε περίπτωση κλοπής

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Πως στέλνω χρήματα (top up) στον λογαριασμό μου στη Wirex;

Για να ξεκινήσω αγορές με την χρεωστική VISA κάρτα μου της Wirex, πρέπει να έχω χρήματα στον λογαριασμό μου.

Οπότε αν δε μου έχει ήδη στείλει κάποιος χρήματα ή κρυπτονομίσματα ή WXT tokens μπορώ να κάνω μια αγορά μέσω άλλης χρεωστικής κάρτα (πχ Πειραιώς ή Εθνική). Η συναλλαγή εκτελείται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και δεν έχει κανένα κόστος.

Επιπλέον μπορώ να κάνω top up και με έμβασμα όπως και στην N26.

Ακόμα μπορώ να κάνω top up με τραπεζικό έμβασμα με κόστος €1 και χρόνο αναμονής έως 3 εργάσιμες.

Ωστόσο δε μπορώ να κάνω top up την Wirex μέσω ελληνικού ATM για παραδοσιακά νομίσματα ή ATM για κρυπτονομίσματα.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρω για την Wirex;

 • Οι αγορές με την Wirex δεν μετράνε στο χτίσιμο για το αφορολόγητο γιατί μετράνε μόνο όσες πληρωμές γίνονται από κάρτες ελληνικής τράπεζας.
 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω την Wirex για την μισθοδοσία μου
 • Μπορώ να ενημερώνομαι για οτιδήποτε μέσα από την επίσημη σελίδα facebook της Wirex
 • Δεν υπάρχει κάποιο επιτόκιο (crypto earn) αν κρατώ τα χρήματά μου στη Wirex
 • Αν αλλάξω κινητό, δεν έχω κανένα πρόβλημα, κατεβάζω την εφαρμογή και με μια απλή διαδικασία ταυτοποίησης είμαι ready to go.
 • Αν χάσω ή μου κλέψουν το κινητό, μπαίνω από τον υπολογιστή και κλειδώνω την κάρτα και τον λογαριασμό μου
 • Αγορές με δόσεις με τη Wirex δε μπορώ να κάνω
 • Δεν υπάρχει καμία συνδρομή για να χρησιμοποιώ τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Wirex
 • Δεν υπάρχει επαγγελματικός λογαριασμός στη Wirex, όλοι οι λογαριασμοί είναι προσωπικοί
 • Η Wirex είναι μια fintech τράπεζα που επηρεάζει το ελληνικό και παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα
 • H Wirex κερδίζει από τις προμήθειες που εισπράττει από την VISA
 • H Wirex θεωρείται κάρτα του εξωτερικού (αγγλική) οπότε αν κάνω ανάληψη σε ελληνικό ATM η τράπεζα θα κρατήσει προμήθεια γύρω στα €2. Αν θέλω να αποφύγω την προμήθεια, στέλνω τα χρήματα απο την Wirex στην N26 ή στην Revolut
 • Το Help Center της Wirex δεν είναι και απο τα καλύτερα, γι αυτό αν χρειαστεί κάποιος υποστήριξη, δε διστάζει να στήλει μύνημα στο tsikolatas.com
 • Επειδή η Crypto.com που είναι παρόμοια εφαρμογή με την Wirex αργεί να στείλει την κάρτα έως 5 μήνες, η επιλογή της Wirex είναι καλύτερη για εμένα που βιάζομαι να ξοδέψω τα κρυπτονομίσματά μου σε αγορές
 • Η Wirex δεν δίνει IBAN

Ανταγωνιστές της Wirex

Τώρα που έμαθα για την ψηφιακή τράπεζα Wirex αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλες που δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Ασφαλώς και υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και διαφορές καθότι η Wirex είναι μια ψηφιακή τραπεζική λύση που προσφέρει wallet για παραδοσιακά νομίσματα ή κρυπτονομίσματα.

Ψάχνω για:


Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα δημιουργήσεις λογαριασμό σε κάποια ψηφιακή τράπεζα; Σκέφτεσαι να αγοράσεις κρυπτονομίσματα με τη Wirex; Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σου.


Διάβασε για όλα τα εργαλεία Διαχείρισης Χρημάτων εδώ

Τι είναι η Crypto.com

Crypto.com | Η Εταιρεία

Περιεχόμενα [show]

H πλατφόρμα της crypto.com ιδρύθηκε το 2016 στο Μονακό και αποτελείται από πολλά αξιόλογα μέλη, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Τσαμάδος. Το δυνατό της domain name αγοράστηκε για πολλά εκατομμύρια από έναν καθηγητή πανεπιστημίου που είχε προλάβει και το είχε αγοράσει για λίγα δολάρια το 1993. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί τρόποι να βγάλω χρήματα.

Η πλατφόρμα λειτουργεί στο full στην εφαρμογή (app) για κινητά ενώ στο site της μπορώ να βρω πολλές πληροφορίες και αρκετές από τις λειτουργίες. Η εγγραφή είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία (μερικές ώρες), χρειάζομαι ταυτότητα, email, κινητό.

Cronos (CRO)
0,047430 EUR (0,14%)
RANK

36
MARKET CAP

€1,20 B EUR
VOLUME

€4,07 M EUR

Στην πλατφόρμα της crypto.com μπορώ να κάνω αγοραπωλησία πολλών ειδών crypto (buy & sell), μου δίνει χρεωστική κάρτα (VISA) όπου μπορώ να πληρώσω με κρυπτονομίσματα (pay), μου δίνει πίσω 1-5% CRO που είναι το δικό της κρυπτονόμισμα (payment token) όταν κάνω αγορές μέσω της χρεωστικής της (Cashback), να κερδίζω επιτόκιο για τα crypto CRO που είναι τo δικό της utility token ή και σε άλλα crypto που διατηρώ σε αυτή (Earn), να επενδύω τα crypto μου, να δανείζομαι € με ενέχυρο crypto (credit) και να λαμβάνω πληρωμές σε crypto, έχω πορτοφόλι με κρυπτονομίσματα (crypto wallet), έχω πορτοφόλι με ευρώ (fiat wallet), να μεταφέρω crypto (transfer). Όλα σε ένα! Η ιδανική πλατφόρμα που κάνει προσιτά και περισσότερο λειτουργικά τα crypto που έχω στην κατοχή μου.


Εγκατάσταση Crypto.com στο κινητό μου βήμα – βήμα (Βίντεο)


Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Είναι ασφαλής η Crypto.com;

Τα CRO είναι κρυπτονομίσματα της ίδιας εταιρείας crypto.com και δίνει πολλά οφέλη στον κάτοχό της. Η crypto.com φαίνεται να έχει επενδύσει πολύ στην ασφάλεια της πλατφόρμα της. Διαθέτει ένα ξεχωριστό φυλάκιο για τα κρυπτονομίσματα που είναι offline ώστε να μην μπορεί κανείς να τα χακάρει (Cold Storage). Συνεργάζεται με την Ledger που είναι παγκόσμια ηγέτιδα εταιρεία στην ασφάλεια και στις λύσεις υποδομής για τα κρυπτονομίσματα και τις εφαρμογές blockchain. Η crypto.com φυλά σε cold storage πάνω απο 260 εκατομμύρια $. Για τις καθημερινές συναλλαγές των πελατών της διατηρεί ικανοποιητική ποσότητα crypto σε hot wallet.

To φυσικό χρήμα (fiat) των πελατών της το διατηρεί σε ασφαλείς τραπεζικούς λογαριασμούς που καλύπτονται με inscurance και παραμένει στην κυριότητα των πελατών της όπου δε μπορεί να το αγγίξει η crypto.com ή οι πιστωτές της. Επίσης διαθέτει network και web firewall (τοίχος προστασίας) και κρυπτογράφηση (encryption) σε όλες τις κινήσεις. Επίσης ελέγχει (screen) όλες τις καταθέσεις, αναλήψεις και λοιπές συναλλαγές. Στο app (εφαρμογή κινητού) είναι δυνατή η ενεργοποίηση του Two-Factor Authentication (2FA) όπου μόνο ο κάτοχος του κινητού μπορεί να εκτελέσει τις εντολές και υποστήριξη πελατών 24/7 (όλη μέρα, κάθε μέρα). Τέλος διαθέτει πολλά πιστοποιητικά ασφαλείας απο μεγάλους οργανισμούς και πιστοποιήσεις λειτουργίας τύπου ISO.

Το όραμα της εταιρείας είναι να

επιταχύνει την μετάβαση του πλανήτη στα cryptocurrencies

και αυτό το επιτυγχάνει μέσα από ένα πολύ user friendly app.Κεντρικό Μενού

Όμορφο, λιτό, συγκεντρωτικό κεντρικό μενού με όλες τις βασικές λειτουργίες σε μια οθόνη. Αγοράζω (Buy) κρυπτονομίσματα πουλώ (Sell), πληρώνω με crypto (Pay), καταθέτω € στο wallet μου για να μετατρέψω σε crypto (Transfer).

Διαδικασία αγοράς CRO

Εύκολη προσθήκη χρεωστικών καρτών για να αγοράσω το δικό της crypto CRO προκειμένου να το κάνω stake, δηλαδή να το κλειδώσω στο λογαριασμό μου για έξι μήνες ώστε να λάβω υψηλό ετήσιο επιτόκιο 8%. Εκτός από χρεωστική κάρτα μπορώ να κάνω την διαδικασία με crypto wallet και fiat wallet όπως βλέπω στην κορυφή της σελίδας. Επίσης μπορώ να αξιοποιήσω ψηφιακές τράπεζες όπως είναι η N26, η Revolut, η Skrill, η iCard, η Monese, η viva.gr, η Curve, η Transferwise και άλλες. Στην ουσία είναι σαν να της δανείζω χρήματα ώστε να κάνει με αυτά τα λεφτά τις επενδύσεις της προκειμένου να αναπτυχθεί σαν εταιρεία.

Η αμοιβή μου για αυτό το δάνειο είναι το επιτόκιο, το οποίο είναι αρκετά υψηλό. Αυτό το επιτόκιο μου δίνεται σε αξία CRO το οποίο μπορώ να διαχειριστώ όπως θέλω. Προσωπικά το αφήνω στο wallet και μαζί με επόμενες καταθέσεις CRO που θα κάνω, όταν φτάσω τα 50CRO, θα τα κάνω πάλι stake. Δεν μπορώ να κάνω stake λιγότερα από 50CRO. Αυτή τη διαδικασία δεν την βρίσκω σε άλλες μεγάλες πλατφόρμες. Η θέση των δύο crypto στα top 100 crypto δείχνουν τη δύναμη της crypto.com ανάμεσα στα χιλιάδες που κυκλοφορούν.

Διαδικασία πώλησης CRO

Εύκολη διαδικασία πώλησης CRO και αγοράς άλλου crypto. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και με fiat wallet όπως φαίνεται στην κορυφή της σελίδας.

Διαδικασία πληρωμής με CRO

Καινοτόμος διαδικασία που με φέρνει πιο κοντά σαν απλό άνθρωπο στην αξιοποίηση των crypto είναι αυτή των καθημερινών μου πληρωμών στο σούπερ μάρκετ ή στην καφετέρια ή οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιώ της τραπεζικές χρεωστικές κάρτες, είναι η πληρωμή με την Crypto Card. H πληρωμή μπορεί να γίνει μέσα από την εφαρμογή ή από την φυσική Crypto Card που έρχεται σε μια φανταστική συσκευασία.

Χρεωστική VISA CRO Card

Πώς όμως καταφέρνω να πληρώσω με κρυπτονομίσματα στην καφετέρια της γειτονιάς που απλά δε ξέρει ότι υπάρχουν; Η απάντηση είναι απλή. Όταν πληρώνω με την CRO Visa Card στο παρασκήνιο γίνονται πολλές ενέργειες κι έτσι ενώ φαίνεται ότι πληρώνω με crypto στην πραγματικότητα πληρώνω με fiat (παραστατικό χρήμα, €). Εδώ είναι η μαγεία της εφαρμογής. Σε κάθε συναλλαγή λοιπόν η εφαρμογή ανταλλάσσει στο παρασκήνιο τα crypto με € σε αστραπιαίες ταχύτητες και δίνει τις κατάλληλες εντολές για επιτυχή συναλλαγή. Και μάλιστα αυτό το κάνει με όλα τα είδη crypto που έχω στο crypto wallet μου Ο έμπορος πληρώνει την κανονική προμήθεια που θα πλήρωνε με μια συμβατική χρεωστική.


Ενεργοποίηση κάρτας crypto.com


Διαδικασία κατάθεσης κάποιου crypto

Μπορώ πλέον εύκολα και δωρεάν να μεταφέρω τα crypto που είχα στα wallet άλλων εταιρειών και κάθονταν χωρίς να μου αποφέρουν κάποιο εισόδημα (επιτόκιο) στo Crypto wallet της crypto.com.

Παρακολούθηση wallet | monitoring

Αναλυτική παρακολούθηση (monitoring) του wallet μου μέσα απο σχεδιαγράμματα (charts). Βλέπω πως έχει κινηθεί το χρηματιστήριο των crypto τις τελευταίες οκτώ ώρες (8Η), σήμερα (1D), την τελευταία εβδομάδα (1W), τον τελευταίο μήνα (1M), το τελευταίο τρίμηνο (3Μ), το τελευταίο εξάμηνο (1Μ) και έχω μια καλή εικόνα. Αυτό είναι βασικό για να έχω μια εικόνα του πότε είναι καλό να αγοράζω (χαμηλή τιμή) και να πουλάω (υψηλή τιμή) crypto.

Τα CRO που έχω κάνει stake θα είναι διαθέσιμα (unstake) για συναλλαγές σε 169 ημέρες. Όπως βλέπω στο τέλος της οθόνης μου και σίγουρα αυτά και άλλα που θα έχω επενδύσει θα τα κλειδώσω πάλι. Το επιτόκιο παρότι είναι ετήσιο, η crypto.com μου το δίνει κάθε εβδομάδα γι αυτό τώρα στο CRO wallet μου (πορτοφόλι) έχω 50CRO Stake που είναι κλειδωμένα και 0,01CRO από επιτόκιο μιας εβδομάδας. Το επιτόκιο όταν κάνω stake CRO είναι 16% έναντι του 3% στα άλλα crypto. Πολύ μεγάλη ανταπόδοση μου δίνει η εταιρεία δείχνοντάς της την εμπιστοσύνη μου.


Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Επιτόκιο για crypto | Stake

Όφελος επιτοκίων

Το επιτόκιο, όταν κάνω stake LTC (Litecoin) ή άλλο crypto (κρυπτονόμισμα) είναι 3%. Βέβαια τα άλλα crypto μπορώ να τα κάνω stake και σε λιγότερο διάστημα (3 month term ή 3μηνο ή 90 ημέρες) από 6 μήνες που μου επιτρέπει ως μίνιμουμ να κάνω τα CRO μου. Τα δικά μου θα γίνουν unstake σε 79 ημέρες όπως βλέπω στο κέντρο της εικόνας.

Κάθε εβδομάδα μου γίνεται κατάθεση το κέρδος του επιτοκίου μου από το πρώτο crypto earn deposit

Έπειτα από τρεις μήνες γίνεται επιστροφή όλου του κεφαλαίου που δέσμευσα για earn

Παρατηρώ πως μετά το τρίμηνο stake έχω earn περίπου 0,50€.

Άρα ανακεφαλαιώνω και λέω πως:

Αγόρασα 1,73LTC αξίας 61,83€

Κέρδος 0,52€ με σημερινή τιμή από 3μηνο stake με 3% επιτόκιο. Χαμηλό αλλά τίμιο.

Κέρδος 8,48€ από το hodl του LTC. Αυτό (1,73LTC) που κάποτε μου κόστισε 61,83€ τώρα έχει αξία 70,06€. Ίσως και τύχη καθότι θα μπορούσε να έχει χάσει την αξία του.

Άρα για επένδυση 61,83€ έχω κέρδος 9€, όφελος 14,56% σε τρεις μήνες. Καθόλου άσχημα.

Σημείωση: οι αποδόσεις του χθες δεν υπόσχονται τις αποδόσεις του αύριο.

Επιτόκιο 16% για 3μηνο CRO stake

Η εταιρεία μου δίνει μεγάλη ανταμοιβή για να κάνω HODL (δεν έκανα αναγραμματισμό, ψάξε να δεις τι είναι) τα CRO μου και να μην τα πουλήσω. Έτσι την βοηθώ να ισχυροποιήσει το νόμισμά της απέναντι στα εκατοντάδες άλλα crypto.

 

Επιτόκιο 4% για 3μηνο CRO stake

Επιτόκιο γύρω στο 4% για 3μηνο άλλου crypto stake

Όροι και προϋποθέσεις για να κάνω stake


Μελέτη χρηματιστηρίου crypto

Το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων δουλεύει 24/7 και μπορώ να το παρακολουθώ ανά πάσα στιγμή. Έχω δυνατότητα να ορίσω και alerts ώστε να με ειδοποιεί αν κάποιο κρύπτο ανέβηκε ή κατέβηκε από ένα όριο που του έχω θέσει.

Μπορώ κάθε στιγμή να βλέπω (track) τη αξία έχει τώρα το crypto μου καθώς και τη θέση κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη. Εδώ το CRO της crypto.com κατέχει την 21η θέση. Σημειώνει άνοδο 2,19% σήμερα και το δεύτερο crypto το CRO της crypto.com κατέχει την 58η θέση σημειώνοντας και αυτό άνοδο 4,98%. Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τα crypto μου αλλά δε ξεχνώ πως τα crypto γενικά έχουν μεγάλη μεταβλητότητα (volatility) και αύριο μπορεί να είναι στο -15% κάτι που δε πρέπει να με πανικοβάλει γιατί τον άλλο μήνα μπορεί να πάει στο +30%. Έχει ενδιαφέρον να τα παρακολουθώ.

Fiat wallet

Στο fiat wallet μου μπορώ να έχω € για ότι συναλλαγή επιθυμώ.

Δάνειο € με crypto

Έχω την δυνατότητα να πάρω δάνειο σε € βάζοντας ενέχυρο τα crypto μου πληρώνοντας επιτόκιο (APR) 8% χωρίς πρόστιμα καθηστερήσεων (late fees).


Χρεωστική κάρτα με κρυπτονομίσματα

Χρεωστική κάρτα

Η χρεωστική κάρτα έρχεται στο σπίτι μου αφού έχω κάνει stake 50CRO και μου δίνει διάφορα προνόμια όπως 2% cashback. Ανάλογα το ύψος των CRO που κάνω stake, άρα και του κεφαλαίου που θα επενδύσω στην crypto.com μου δίνει και αντίστοιχα προνόμια

Όπως για όλες τις πλατφόρμες υπάρχει επίσημη σελίδα της crypto.com στο facebook αλλά και ελληνική κοινότητα Crypto.com Greek Community.


Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα δοκιμάσεις την εφαρμογή; Ποια η γνώμη σου για τα κρυπτονομίσματα; Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τη γνώμη σου στα σχόλια.

Τι είναι η Ν26;

Η πιο γνωστή, δημοφιλής και αξιόπιστη ηλεκτρονική ή ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη είναι η Ν26. Διαθέτει μια εύκολη εφαρμογή για το κινητό, πλήρως εξελληνισμένη, μου δίνει γερμανικό iban (DE και όχι GR), μου δίνει χρεωστική κάρτα Mastercard, μπορώ να πληρώνομαι σε αυτή και να πληρώνω με αυτή. Και το πιο σημαντικό; Χωρίς τις προμήθειες των ελληνικών τραπεζών όπου για έμβασμα από το εξωτερικό θα μου κρατήσει προμήθεια €4 ή για άλλες πράξεις €1.

Το όνομά της το πήρε από το number 26 όσα και τα κυβάκια του κύβου Ρούμπικ, αφού ήρθε για να λύσει τον γρίφο των πολύπλοκων τραπεζικών συναλλαγών, γραφειοκρατίας και λοιπών θεμάτων.

Προσωπικά με έσωσε όταν σαν ιδιοκτήτης διαμερισμάτων στην AirBnb και Booking.com έπρεπε κάθε φορά να μου κρατάνε οι ελληνικές τράπεζες προμήθειες των €4 για κάθε πληρωμή που μου έκαναν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με την Ν26 λύθηκε και αυτό το πρόβλημα. Οι καταθέσεις γίνονται στη Ν26 και πληρώνω όλα μου τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα και όπου αλλού θέλω, μέσω αυτής. Μπορώ μάλιστα να κάνω και τρεις δωρεάν αναλήψεις κάθε μήνα από οποιοδήποτε ΑΤΜ οποιασδήποτε ελληνικής ή ξένης τράπεζας θέλω.

Η διαδικασία να την αποκτήσω είναι απίστευτα εύκολη, δε χρειάζεται να πάω πουθενά, την εκδίδω από την ασφάλεια του σπιτιού μου και του κινητού μου. Θα χρειαστώ μόνο την ταυτότητά μου αν είμαι Έλληνας, λεπτομέρειες βλέπω και εδώ. Εννοείται πως είναι νόμιμη και ελέγχεται από αρχές όπως όλες οι τράπεζες. Ο λογαριασμός μου προστατεύεται από το γερμανικό δημόσιο για ποσά μέχρι και €100.000.


Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

 

Πώς ξεκίνησε η Ν26;

Περιεχόμενα [show]

Η Ν26 είναι μια ψηφιακή τράπεζα, δηλαδή δεν έχει φυσικά καταστήματα και είναι μια πλήρως mobile τράπεζα με τεράστιο όγκο συναλλαγών και χαμηλά έξοδα, γι αυτό μπορεί και μου προσφέρει ασυναγώνιστα οφέλη.

Για τους Έλληνες που ασχολούνται με βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb είναι η καλύτερη λύση γιατί γλυτώνουν προμήθειες. Το ίδιο σημαντική είναι και για Έλληνες που ταξιδεύουν συχνά στην Ευρώπη και σε όλο το κόσμο και δε θα έχουν πρόβλημα με αναλήψεις, πληρωμές, προμήθειες μετατροπής συναλλάγματος και αν γενικά κάποιος θα αρνηθεί να την κάνει δεκτή αφού γίνεται αποδεκτή παντού. Επίσης για τους Έλληνες που κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, η N26 γίνεται δεκτή εύκολα παντού. Οπότε ναι, αξίζει να κάνω λογαριασμό.


Μπορώ να συνεχίσω να διαβάζω το άρθρο ενώ κατεβάζω την εφαρμογή δωρεάν στο κινητό μου.


Εγκατάσταση Ν26 στο κινητό μου βήμα – βήμα (Βίντεο)


Είναι ασφαλής η Ν26;

Η ασφάλεια των τραπεζικών και γενικά των ηλεκτρονικών συναλλαγών πλέον είναι η Νο1 προτεραιότητα όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων, πόσο μάλλον αυτών που είναι ολοκληρωτικά ψηφιακών όπως η Ν26.

Διαθέτει άδεια από την γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin, λειτουργεί κάτω από το ίδιο εποπτικό πλαίσιο όπως κάθε τράπεζα, παρέχει δικλείδες ασφαλείας σε κάθε κίνηση μέσα από την εφαρμογή της στο κινητό, προστατεύεται η ταυτότητα του χρήστη. Η Ν26 επενδύει μεγάλα ποσά για την αύξηση της ασφάλειά της και ενισχύει διαρκώς την παροχή υπηρεσιών της. Μάλιστα προσφέρει αμοιβή σε όποιον βρει (αν βρει) bug, τρύπες ασφαλείας και άλλα προβλήματα στην εφαρμογή της.

Ν26 | Η αρχή

Ιδρύθηκε το 2013 στη Γερμανία από δύο ανθρώπους που είχαν στόχο να αλλάξουν τα πράγματα στην τραπεζική και να τα κατευθύνουν στο mobile banking. Ξεκίνησε σαν μια start up εταιρία που λόγο των καταπληκτικών ιδεών της, έλαβε υψηλή χρηματοδότηση από επιχειρηματίες και άλλους επενδυτές. Οι καταπληκτικές υπηρεσίες της αλλά και η δυσαρέσκεια των Ελλήνων και άλλων ευρωπαίων από τις χρεώσεις των τοπικών τους τραπεζών και τις πολύωρες αναμονές στα φυσικά καταστήματα, εκτόξευσαν την αναγνωρισιμότητα της Ν26. Μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε πάνω από 5 εκατομμύρια πελάτες σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης αλλά και σε Αμερική και Ασία, όπου εξυπηρετούνται από σχεδόν 2000 υπαλλήλους της. Στόχος της για τα επόμενα χρόνια να φτάσει τα 100 εκατομμύρια πελάτες, πράγμα καθόλου δύσκολου, αφού καθημερινά ανοίγουν Ν26 λογαριασμό, περίπου 10.000 άτομα σε όλο το κόσμο.

Mobile banking | Η επανάσταση

Όταν οι ελληνικές τράπεζας διαφήμιζαν τις νέες εφαρμογές τους για απλές διαδικασίες ή για συλλογή πόντων από αγορές, η N26 και άλλες ψηφιακές τράπεζες, εξαφάνιζαν τις προμήθειες, αύξαναν τα εργαλεία τους, μείωναν την γραφειοκρατία, μείωναν τους χρόνους συναλλαγών. Έκαναν δηλαδή ότι κάνουν οι φυσικές τράπεζες της πόλης μας και άλλα περισσότερα, μόνο μέσα από το κινητό, χωρίς χαρτιά, χωρίς ενοίκια, αυτοματοποιημένα.

Η Ν26 παρέχει καινοτόμες και προσωποποιημένες customized υπηρεσίες με γνώμονα την τεχνολογία. Επιπλέον έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει πολύ χαμηλά κόστη λειτουργίας λόγω της ψηφιακής μορφής της.

Πώς ανοίγω λογαριασμό στη Ν26;

Πολύ απλά, μέσα από το κινητό όπου χρειάζομαι μόνο την ταυτότητα μου. Βάζω ασφαλώς τα αληθινά μου στοιχεία όπως θα τα έδινα και σε κάθε τράπεζα που θα ήθελα να αποκτήσω λογαριασμό.

Βήματα:

 • Κατεβάζω την εφαρμογή Ν26 από εδώ
 • πατώ το κουμπί start free registration
 • βάζω χώρα Ελλάδα
 • βάζω το μέηλ μου
 • βάζω το νούμερο του κινητού μου
 • βάζω αριθμό ταυτότητας
 • βάζω ημερομηνία λήξης της ταυτότητας 15 χρόνια μετά την έκδοσή της
 • βάζω διεύθυνση κατοικίας
 • ακολουθώ τη διαδικασία online verification όπου με καλεί υπάλληλος με βίντεο κλήση που διαρκεί το πολύ 8 λεπτά
 • του δείχνω την ταυτότητα και το πρόσωπό μου, του λέω το όνομά μου
 • δημιουργώ ισχυρό κωδικό που θα θυμάμαι και έτοιμος

Συγχαρητήρια! Κατάφερα μέσα σε 15′ το πολύ λεπτά να αποκτήσω τραπεζικό λογαριασμό.

Πώς αποκτώ την χρεωστική κάρτα της Ν26;

Το επόμενο βήμα μετά την εγγραφή είναι να αποκτήσω την φυσική χρεωστική κάρτα της Ν26 στο σπίτι μου. Η αποστολή της γίνεται δωρεάν μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες και η αίτηση για να μου την στείλουν γίνεται μέσα από το κινητό με ένα κλικ.

Τι να κάνω με την χρεωστική κάρτα της Ν26;

 • Αγοράζω με αυτή στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, βάζω βενζίνη και γενικά την χρησιμοποιώ παντού, σε όλες τις αγορές μου.
 • Την καταχωρώ σε Airbnb, Booking.com, Expedia και κάθε πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων για εισπράξεις εμβασμάτων και λοιπών πληρωμών και γλυτώνω την προμήθεια των €4 από τις ελληνικές τράπεζες για την κάθε κατάθεση που μου κάνουν πελάτες.
 • μεταφέρω χρήματα σε διάφορα συναλλάγματα όπου η χρέωση για κάτι τέτοιο είναι έως και 7 φορές φθηνότερη από το να το έκανα σε κάποια φυσική ελληνική τράπεζα
 • κάνω αγορές σε φυσικά καταστήματα του εξωτερικού χωρίς προμήθειες ή άλλα έξοδα
 • κάνω αγορές σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα Ελλάδας και εξωτερικού
 • κάνω ανάληψη μετρητών δωρεάν έως και 3 φορές τον μήνα με την κάρτα της Ν26. Αυτό μπορεί να αλλάξει γιατί οι ελληνικές τράπεζες βρίσκουν πάντα τρόπους να χρεώνουν.
 • μπορώ να παγώσω ή να κλειδώσω την κάρτα μου μέσα από την εφαρμογή, άμεσα, με ένα κλικ, χωρίς να χρειαστεί να πάρω κάπου τηλέφωνο, σε περίπτωση που χάσω την κάρτα
 • βάζω όριο πληρωμών για να μην ξεφύγω του προϋπολογισμού μου
 • κάνω ανέπαφες συναλλαγές
 • αν έχω iphone την συνδέω στο Apple Pay
 • αν έχω android την συνδέω στο Google Pay

Τι κάνω με την εφαρμογή στο κινητό της N26;

 • Βλέπω το υπόλοιπό μου
 • βλέπω τις αγορές μου
 • βλέπω τις εισπράξεις μου
 • ρυθμίζω να μου έρχονται ειδοποιήσεις για ότι συμβαίνει στον λογαριασμό μου
 • βλέπω την επιστροφή χρημάτων από τις αγορές μου
 • βλέπω ξεχωριστά τον προσωπικό μου λογαριασμό και ξεχωριστά τον επαγγελματικό μου λογαριασμό
 • αν θέλω κατεβάζω την εφαρμογή του κινητού και στον υπολογιστή μου και τα βλέπω όλα και από κει
 • αλλάζω το pin της κάρτας μου
 • συνδέω το Touch ID ή Face in του κινητού μου για να μη βάζω διαρκώς τον κωδικό μου αλλά να αναγνωρίζει το δακτυλικό μου αποτύπωμα ή το πρόσωπό μου.
 • για ότι πρόβλημα ή απορία έχω χρησιμοποιώ το live chat μέσα από την εφαρμογή που είναι 24/7 διαθέσιμοι να μου απαντήσουν.

Πως στέλνω χρήματα (top up) στον λογαριασμό μου στη N26;

Για να ξεκινήσω αγορές με την χρεωστική Mastercard κάρτα μου της Ν26, πρέπει να έχω χρήματα στον λογαριασμό μου.

Οπότε αν δε μου έχει ήδη στείλει κάποιος χρήματα εκεί με το iban που θα του έχω δώσει, μπορώ να κάνω μια κατάθεση στον εαυτό μου χωρίς χρέωση από €20 έως €150 μέσα από κάποια άλλη χρεωστική κάρτα (πχ Πειραιώς ή Εθνική). Η συναλλαγή εκτελείται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αν δεν έχω άλλη χρεωστική κάρτα για να κάνω top up τον Ν26 λογαριασμό μου, κάνω μια αποστολή εμβάσματος SEPA μέσα από κάποια άλλη εφαρμογή online banking (πχ Πειραιώς, Εθνική). Εδώ υπάρχει μια χρέωση €1 από την ελληνική τράπεζα είτε στείλω στην Ν26 λίγα ευρώ είτε στείλω €2.000 που είναι και το μεγαλύτερο ποσό που μου επιτρέπει. Εδώ η συναλλαγή παίρνει μέχρι 2 εργάσιμες ημέρες και όχι λίγα δευτερόλεπτα αλλά και πάλι είναι πολύ καλός χρόνος.

Ωστόσο δε μπορώ να κάνω top up την Ν26 μέσω ελληνικού ATM.

Μπορώ επιπλέον να κάνω top up με σύνδεση της Ν26 στην PayPal πολύ εύκολα. Δες εδώ πως

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρω για την Ν26;

 • Οι αγορές με την Ν26 δεν μετράνε στο χτίσιμο για το αφορολόγητο γιατί μετράνε μόνο όσες πληρωμές γίνονται από κάρτες ελληνικής τράπεζας.
 • τα χρήματα που στέλνω ή λαμβάνω στην Ν26 πρέπει να είναι μόνο σε € και όχι άλλο νόμισμα. Αν θέλω κάτι τέτοιο χρησιμοποιώ άλλο τρόπο.
 • όταν είμαι στο εξωτερικό, επιλέγω να κάνει την μετατροπή συναλλάγματος η Ν26 και όχι η τοπική τράπεζα γιατί η ισοτιμία με συμφέρει καλύτερα.
 • όταν κάνω μεταφορές χρημάτων προσέχω να κάνω την αποστολή με SHA ώστε να μοιράζονται τα έξοδα και η μεταφορά να γίνεται με κανονική προτεραιότητα (και όχι υψηλή) γιατί υπάρχει υψηλότερο κόστος συναλλαγής.
 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω την Ν26 για την μισθοδοσία μου
 • Στην Ν26 δεν μπορεί να μπει και δεύτερος δικαιούχος, να υπάρχει δηλαδή πρώτο και δεύτερο όνομα. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας. Αν χρειάζεται την Ν26 το δεύτερο άτομο, μπορεί να ανοίξει τον προσωπικό του λογαριασμό εκεί. Ωστόσο μπορώ να ανοίξω και δεύτερο space στον λογαριασμό μου αν θέλω να αποταμιεύω εκεί χρήματα για κάποιο σκοπό ώστε να τα ξεχωρίζω από τον βασικό μου main λογαριασμό
 • Μπορώ να ενημερώνομαι για οτιδήποτε μέσα από την επίσημη σελίδα facebook της Ν26
 • Δεν υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών γιατί αυτό μπορώ να το κάνω μέσα από την εφαρμογή στο Live Chat.
 • Δεν υπάρχει κάποιο επιτόκιο (crypto earn) αν κρατώ τα χρήματά μου στη Ν26
 • Αν αλλάξω κινητό, δεν έχω κανένα πρόβλημα, κατεβάζω την εφαρμογή και με μια απλή διαδικασία ταυτοποίησης είμαι ready to go.
 • Αν χάσω ή μου κλέψουν το κινητό, μπαίνω από τον υπολογιστή και κλειδώνω την κάρτα και τον λογαριασμό μου
 • Αγορές με δόσεις με τη Ν26 δε μπορώ να κάνω
 • Δεν υπάρχει καμία συνδρομή για να χρησιμοποιώ τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Ν26
 • Η Ν26 είναι μια fintech τράπεζα που επηρεάζει το ελληνικό και παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα
 • H N26 κερδίζει από τις προμήθειες που εισπράττει από την MasterCard
 • Στη Ν26 υπάρχουν και επιπλέον υπηρεσίες επι πληρωμή όπως άπειρες δωρεάν αναλήψεις, προσφορές από διάφορα brands, ταξιδιωτική ιατρική ασφάλεια, αποζημίωση για καθυστερημένες πτήσεις και αποσκευές, ασφαλιστικές καλύψεις, τηλεφωνική υποστήριξη.

Ανταγωνιστές της Ν26

Τώρα που έμαθα για την ψηφιακή τράπεζα Ν26 αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλες που δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Ασφαλώς και υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και διαφορές καθότι μόνο η Ν26 είναι μια πλήρης ψηφιακή τράπεζα και όχι ένα πολύ καλό ψηφιακό τραπεζικό εργαλείο.

Ψάχνω για:


Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα δημιουργήσεις λογαριασμό σε κάποια ψηφιακή τράπεζα; Θα χαρώ να ακούσω τα σχόλιά σου.


Διάβασε για όλα τα εργαλεία Διαχείρισης Χρημάτων εδώ

Τι είναι το PayPal;

Η μεγαλύτερη ηλεκτρονική τράπεζα για αγορές στο διαδίκτυο που δύσκολα την φτάνει οποιαδήποτε ελληνική και ξένη τράπεζα είναι η PayPal. Δεν διαθέτει iban και όμως μπορώ να πληρώσω και να πληρωθώ με αυτή. Ενσωματώνει δυνατά εργαλεία και ξεπερνάει εμπόδια που άλλες τράπεζες δε μπορούν. Είναι μια καταπληκτική online υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων και κρυπτονομισμάτων!

Το μόνο που χρειάζεται για να λάβω ή να στείλω χρήματα είναι απλά το μέηλ μου ή το μέηλ του ατόμου που θέλω να στείλω χρήματα. Έτσι απλά. Και αυτό γίνεται με απίστευτη ταχύτητα, οποιαδήποτε μέρα και ώρα.

Χάρη στο PayPal το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε άνθιση και είναι αυτό που εγγυάται την ασφαλή παράδοση και αν χρειαστεί αποζημιώνει. Το ebay ήταν η πλατφόρμα που το έκανε παγκοσμίως γνωστό. Δηλαδή όταν θα παραγγείλω ένα προϊόν από το εξωτερικό ή από Ελλάδα και πληρώσω με PayPal και το πακέτο χαθεί ενώ έχει tracking number, η PayPal επεμβαίνει και με αποζημιώνει.

Τι μπορώ να κάνω με την PayPal;

Περιεχόμενα [show]

Με λίγα λόγια, μπορώ:

 • να λάβω και να στείλω χρήματα χωρίς iban
 • να μεταφέρω χρήματα από ελληνική τράπεζα στο PayPal και το αντίστροφο
 • να συνδέσω μια χρεωστική κάρτα με την PayPal και να κάνω συναλλαγές ακόμη κι όταν δεν έχω υπόλοιπο στην PayPal.
 • να αγοράσω κάρτα για το καρτοκινητό μου από οποιαδήποτε εταιρία
 • να την αξιοποιήσω στο skroutz.gr
 • να αγοράσω εύκολα τα αεροπορικά μου εισιτήρια

Που είναι καλύτερη η PayPal από τις χρεωστικές κάρτες;

Σε πολλά σημεία:

 • Δεν χρειάζεται να έχω κάρτα, να θυμάμαι αριθμούς, ημερομηνίες, απλά δίνω το μέηλ μου.
 • Ασφάλεια με αποζημίωση
 • Είναι παγκόσμια, την δέχονται όλα τα eshops.
 • Αγορές από κινητό ή υπολογιστή από όλο τον κόσμο
 • Για τις επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές και στέλνουν τιμολόγια μέσω PayPal
 • Ενισχύεται η εξωστρέφεια της επιχείρησης καθώς η PayPal έχει 346 εκατομμύρια πελάτες σε πάνω από 200 αγορές του κόσμου.
 • Μπορώ να ανοίξω προσωπικό αλλά και επιχειρηματικό λογαριασμό.

Είναι ασφαλές το PayPal;

Πράγματι η ασφάλεια στο PayPal είναι υψηλή. Ο παραλήπτης παραλαμβάνει μόνο χρήματα και όχι στοιχεία όπως γίνεται με τους αριθμούς κάρτας. Επιπλέον όλες οι σελίδες είναι κρυπτογραφημένες και δεν μπορεί κανένας χάκερ να υποκλέψει τα στοιχεία κανενός πελάτη της PayPal. Ωστόσο πρέπει να προσέχω τα μέηλ που λαμβάνω από απατεώνες και λένε πως είναι από την PayPal και πρέπει να κάνω κάποιες ενέργειες. Αυτά τα μέηλ ανήκουν στην κατηγορία phising και όπως σε όλα τα μέηλ, πρέπει να κοιτάζω τον παραλήπτη, να μην ανοίγω ενσωματωμένα αρχεία και να μην εκτελώ εντολές που δε θα έκανα αν μου το ζητούσαν άλλοι.


Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


 

Πώς φτιάχνω λογαριασμό στην PayPal;

Ακολουθώ μερικά απλά βήματα εδώ όπου καταχωρώ κινητό, μέηλ, ονοματεπώνυμο και άμεσα έχω πρόσβαση στη παγκόσμια αγορά. Όλες οι σελίδες είναι στα ελληνικά. Αν είμαι φυσικό πρόσωπο, δημιουργώ Ατομικό λογαριασμό. Αν έχω επιχείρηση, δημιουργώ Εταιρικό λογαριασμό. Ωστόσο μπορώ να κάνω μετατροπές και αργότερα. Ο εταιρικός λογαριασμός μου δίνει κάποια επιπλέον εργαλεία που δε χρειάζεται ένα φυσικό πρόσωπο, όπως έκδοση τιμολογίων.

Ασφαλώς πρέπει να δώσω τα πραγματικά μου στοιχεία κατά την εγγραφή όπως αν έκανα έναν λογαριασμό σε μια ελληνική τράπεζα. Προσέχω λοιπόν το όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, να είναι με λατινικούς χαρακτήρες όπως αναγράφεται στην ταυτότητα. Προσοχή να δίνεται πάντα και στον κωδικό, να μην είναι εύκολος, να περιλαμβάνει μικρά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και ειδικά σύμβολα όπως ένα θαυμαστικό. Δίνω επίσης το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιώ καθημερινά γιατί θα μου χρειαστεί για επιβεβαίωση και ενημέρωση κάθε συναλλαγής και άλλες εργασίες ασφαλείας (2FA).

Πώς βάζω (top up) χρήματα στην PayPal;

Μπορώ να έχω χρήματα στον λογαριασμό μου στην PayPal με ένα έμβασμα που μπορώ να κάνω στην εταιρία και να της πω να χρεώσει τον λογαριασμό μου. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 2 ημέρες. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κάνω αυτό αφού αν συνδέσω μια υπάρχουσα χρεωστική κάποιας ελληνικής ή ξένης τράπεζας, η PayPal θα χρησιμοποιεί αυτή για τις αγορές. Με αυτό το τρόπο δηλαδή η PayPal τραβάει χρήματα από την ελληνική χρεωστική κάρτα και πληρώνει με αυτή ενώ απ’ ευθείας ένα κατάστημα μπορεί να μη δεχόταν την χρεωστική μου κάρτα.

Μόλις το έκανα εδώ συνδέοντας διάφορες ελληνικές χρεωστικές κάρτες αλλά και την γερμανική Ν26.

Για να μεταφέρω χρήματα από τον λογαριασμό μου στην PayPal μπορώ να το κάνω επίσης εύκολα, συνδέοντας έναν υπάρχον τραπεζικό λογαριασμό που είναι στον όνομά μου.

Υπάρχει κάρτα PayPal;

Όχι για την Ελλάδα. Όμως υπάρχει για Αμερική και Αγγλία φυσική χρεωστική κάρτα PayPal, είναι mastercard, προπληρωμένη. Μπορώ να την παραγγείλω σε διάφορα χρώματα και να έρθει δωρεάν στο σπίτι μου απο εδώ.


Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα δημιουργήσεις λογαριασμό PayPal; Θα χαρώ να ακούσω τα σχόλιά σου.

Κάρτα Revolut και Google Pay

Τέλεια νέα: μπορείτε τώρα να προσθέσετε την κάρτα σας Revolut στο Google Pay.


Το Google Pay με τη Revolut

Ένας γρήγορος, απλός και ασφαλής τρόπος πληρωμής με το κινητό σας. Προσθέστε την κάρτα σας Revolut στο πορτοφόλι Google Pay για να ξεκινήσετε να κάνετε πληρωμές.

Πληρώστε μέσω πολλών εφαρμογών, με ένα πάτημα

Με το Google Pay, δεν χρειάζεται να θυμάστε τα στοιχεία της κάρτας σας ή να συμπληρώνετε ατελείωτες φόρμες στο κινητό σας. Τώρα, μπορείτε να πληρώνετε κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής σε όλες τις αγαπημένες σας εφαρμογές – με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ταχύτατες ανέπαφες πληρωμές

Είτε πληρώνετε σε ένα κατάστημα είτε στις δημόσιες συγκοινωνίες, απλώς χρησιμοποιήστε το τηλέφωνό σας για να πληρώσετε με την κάρτα σας Revolut και είστε έτοιμοι! Το Google Pay λειτουργεί σε εκατομμύρια σημεία σε όλο τον κόσμο.

Ασφάλεια με κάθε πληρωμή

Όταν κάνετε μια αγορά, το Google Pay μοιράζεται έναν κωδικό κρυπτογραφημένης συναλλαγής με τον έμπορο αντί για τα πραγματικά στοιχεία της κάρτας σας. Με άλλα λόγια, τα πραγματικά στοιχεία της κάρτας σας παραμένουν πάντα ασφαλή.

Κάντε αγορές παγκοσμίως χωρίς κρυφές προμήθειες

Αν πληρώνετε με Revolut στο Google Pay, θα έχετε όλα τα οφέλη που συνοδεύουν την κάρτα σας Revolut. Κάντε δωρεάν πληρωμές εντός χώρας ή στο εξωτερικό και εμείς αναλαμβάνουμε να μετατρέπουμε πάντα το υπόλοιπό σας στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία.

Δες το βίντεο πώς το έκανα εγώ

Τι είναι το Google Pay;

Περιεχόμενα [show]

Το Google Pay είναι ο τρόπος πληρωμής χωρίς μετρητά ή χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες, αλλά με ανέπαφη συναλλαγή με το κινητό. Το Gpay έχει επεκταθεί σχεδόν σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα και η Ελλάδα συνεχίζει να μην υποστηρίζεται επίσημα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι για να δουλέψει χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Ας δούμε τι θα χρειαστεί και τι λύσεις υπάρχουν μέχρι στιγμής ώστε οποιοδήποτε κινητό Android με NFC να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές και πληρωμές στην Ελλάδα.

Η Google είχε όλη την καλή διάθεση να έρθει στην Ελλάδα όπως εξάλλου έχει ήδη κάνει σχεδόν με όλες τις γειτονικές μας χώρες. Δυστυχώς όμως για εμάς οι Ελληνικές τράπεζες κράτησαν αρνητική στάση απέναντι στην Google και το απέρριψαν για να συνεχίζουν να λαμβάνουν την προμήθειά τους από κάθε συναλλαγή.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να συνδέσουμε μία απλή debit ή αλλιώς προπληρωμένη κάρτα Visa ή MasterCard με το Google Pay. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία κάρτα από οποιαδήποτε χώρα ή τράπεζα που ήδη το υποστηρίζει, μπορεί αρχικά να ακούγεται περίπλοκο, αλλά είναι απλό.

Από το Play Store κατεβάζουμε και την εφαρμογή Revolut όπου θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μία κάρτα στην Αγγλία.

Αν η Revolut για κάποιο λόγο δεν σας αρέσει μπορείτε να δοκιμάστε και την πολύ γνωστή Γερμανική N26 σαν εναλλακτική.

Το δεύτερο βήμα είναι να ολοκληρώσουμε την δημιουργία λογαριασμού στη Revolut. Ακολουθούμε τα βήματα της εφαρμογής με υπομονή, προσοχή και χωρίς βιασύνη. Μόλις τελειώσει η ταυτοποίηση των στοιχείων ο λογαριασμός θα είναι έτοιμος και θα μπορούμε να προχωρήσουμε.

Πλέον έχουμε πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες της Revolut. Από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής πάμε στα προσωπικά στοιχεία και αλλάζουμε την διεύθυνση σε μία τυχαία της Αγγλίας που μπορούμε να βρούμε εύκολα ακόμα και από Google Maps. Μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κάποιο κίνδυνος σχετικά με αυτό.

Κάτω στο μενού πατήστε “κάρτες” και δημιουργήστε μία εικονική και “βαφτίστε” την όπως θέλετε για να την ξεχωρίζεται. Αυτή η κάρτα μπορεί να γίνει τώρα προσθήκη στο Google Pay και να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα για ανέπαφες πληρωμές. Τέλος, μπορείτε να επαναφέρετε την πραγματική σας διεύθυνσή στην εφαρμογή της Revolut χωρίς πρόβλημα.


Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Τι είναι το NFC στα κινητά;

Το NFC είναι μια τεχνολογία που “ανακαλύφθηκε” το 2004 μέσα από μία ερευνητική σύμπραξη των Sony, Nokia και Philips. Από τότε μέχρι σήμερα στο πρότυπο έχουν γίνει φυσικά αρκετές “τεχνικές” αλλαγές όμως σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα σταθερό θα λέγαμε σημείο, με τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις συσκευές που υποστηρίζουν NFC να είναι συμβατές μεταξύ τους.

Τα αρχικά NFC προέρχονται από τις λέξεις Near Field Communication, ή στα Ελληνικά, επικοινωνία κοντινού πεδίου. Όπως δηλώνει και το όνομά του το NFC λειτουργεί όταν μία συσκευή έρθει σε κοντινή απόσταση, περίπου 4 εκατοστών από μία άλλη συσκευή/επιφάνεια που έχει τον αντίστοιχο αισθητήρα.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του NFC σε σχέση με άλλους μεθόδους “επικοινωνίας” συσκευών είναι πως ένας αισθητήρας NFC, όπως τα NFC tags, δεν χρειάζεται καθόλου ρεύμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρό κόστος απόκτησης, που συνεπάγεται και αύξηση των σεναρίων χρήσης της τεχνολογίας. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει ένα tag στο κομοδίνο του και μόλις ακουμπάει το κινητό του σε αυτό να μπαίνει στο αθόρυβο. Αντίστοιχα tags μπορεί να έχει κάποιος στο γραφείο του, στο αυτοκίνητό του (π.χ. για ενεργοποίηση του Bluetooth) και σε πολλά ακόμη μέρη.

Πέρα από την χρήση των NFC tags, την μεταφορά δεδομένων μέσω NFC, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και της εφαρμογές στην υγεία (π.χ. μέτρηση οξυγόνου), τα τελευταία χρόνια το NFC γνωρίζει άνθηση στις ανέπαφες συναλλαγές. Έτσι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν σε POS με το κινητό τους τηλέφωνο αντί με πιστωτική κάρτα.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, το Google Pay που θα βόλευε τους περισσότερους κατόχους Android smartphones δεν υποστηρίζεται στην χώρα μας, επίσημα. 

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα οι εφαρμογές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, myAlpha Wallet με Tap ‘n Pay λειτουργία και Winbank Mobile με το Winbank Pay, υποστηρίζουν ασύρματες πληρωμές με NFC. Δυστυχώς, οι ελληνικές τράπεζες για την ώρα δεν έχουν πάρει “στα ζεστά” τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού και η απουσία του Google Pay μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε τις δυσλειτουργικές εφαρμογές των τραπεζών. Τέλος, όσον αφορά τις Android συσκευές πρέπει να αναφέρουμε πως σε rooted συσκευές πολλές εφαρμογές τραπεζών παύουν να λειτουργούν για λόγους ασφαλείας.

Αντίθετα, στην απέναντι πλευρά της Apple τα πράγματα είναι καλύτερα. Το Apple Pay υποστηρίζεται κανονικά στην χώρα μας και οι κάτοχοι Apple συσκευών στην Ελλάδα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την σύνδεσή του με κάποια τράπεζα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Apple, η υπηρεσία υποστηρίζει τις ακόλουθες τράπεζες στην χώρα μας:

 • Alpha Bank
 • Πειραιώς
 • Curve
 • Edenred
 • iCard
 • Monese
 • N26
 • Revolut
 • TransferWise
 • Viva

 

Δυστυχώς και εδώ οι τράπεζες δείχνουν αργά αντανακλαστικά και αργούν να υποστηρίξουν την υπηρεσία της Apple. Αυτό ίσως οφείλεται στην αδυναμία γρήγορης υλοποίησης της απαραίτητης τεχνολογίας από την μεριά της τράπεζας, αλλά ίσως και στην υψηλή προμήθεια της Apple.

NFC και ασφάλεια

Όταν πραγματοποιούμε μία πληρωμή με NFC, ακουμπώντας το κινητό μας σε ένα POS, θα χρειαστεί ακόμη ένα “επίπεδο” ασφαλείας. Αυτό μπορεί να είναι ένας κωδικός PIN, όπως ακριβώς και με μία τραπεζική κάρτα, ή ένα “βιομετρικό” ξεκλείδωμα, για παράδειγμα, μέσω δακτυλικού αποτυπώματος ή αναγνώρισης προσώπου.

Όπως θα καταλάβατε, η πληρωμή μέσω κινητού και NFC είναι στην χειρότερη περίπτωση το ίδιο ασφαλής με την τραπεζική σας κάρτα, ενώ μπορεί να γίνει ακόμη πιο σίγουρη και να σας καλύψει ακόμη και σε περίπτωση “κλοπής” της συσκευής σας.

Ένα μέτρο που ίσως θα προτείναμε σε όσους δεν νιώθουν σίγουροι και δεν “βαριούνται” να ξοδεύουν λίγο παραπάνω χρόνο, θα ήταν η απενεργοποίηση του NFC στο κινητό μας όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Έτσι η λειτουργία θα ενεργοποιείται μόνο όταν το επιθυμούμε.

 

Crypto Games | Κερδίζω κρυπτονομίσματα παίζοντας

 

 

Crypto Games | Κερδίζω κρυπτονομίσματα παίζοντας

Σε βάθος ανάλυση

Περιεχόμενα [show]

Άλλος ένας τρόπος λοιπόν είναι να παίζω Crypto Games και να κερδίζω tokens. Ένα παιχνίδι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και είδα όντως να πληρώνει τις αμοιβές είναι το Crypto Idle Miner όπου σκοπός του παιχνιδιού είναι να με μυήσει στα κρυπτονομίσματα, την δημιουργία και πώλησή τους. Αφορά ένα παιχνίδι προσομοίωσης (idle game).


Crypto Idle Miner

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορώ να κερδίσω εικονικά κρυπτονομίσματα που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού.

Ωστόσο μπορώ να κερδίσω και πραγματικά tokens ως αμοιβή για τη θέση μου στο Leaderboard, την θέση κατάταξής μου στον πίνακα όλων των παικτών.

Μπορώ να κερδίζω ακόμη κι όταν είμαι offline. Η αμοιβή δίνεται κάθε βδομάδα.

 

 

Τα παραπάνω γίνονται από την αρχή ξεκάθαρα κατά το κατέβασμα της εφαρμογής από το play store.

Crypto Idle Miner | Το παιχνίδι

Το παιχνίδι σε βάζει στο κόσμο των κρυπτονομισμάτων (και των crypto games) όπου απαιτεί να αναβαθμίσεις συγκεκριμένα αντικείμενα ώστε να κάνεις mining (εξόρυξη) όσο περισσότερα cryptos γίνεται. Έχει όμορφα γραφικά σε σχέση με άλλα Crypto Games και είναι εύκολο στη χρήση. Μπορώ να κερδίσω δύο είδη κρυπτονομισμάτων μέσα στο παιχνίδι. Το πρώτο είναι τα εικονικά (ψεύτικα) κρυπτονομίσματα όπως αυτοί οι χιλιάδες πόντοι που κερδίζω όταν παίζω άλλα παιχνίδια.

Τα δεύτερα είναι τα Hora Tokens όπου αποτελούν την αμοιβή μου για το γεγονός ότι παίζω το παιχνίδι και γίνεται με αληθινά κρυπτονομίσματα. Αυτά δημιουργήθηκαν μέσα από smart contract (έξυπνα συμβόλαια) όπου είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον κόσμο των πραγματικών κρυπτονομισμάτων.

Τα tokens που κερδίζω από την θέση μου στην παγκόσμια κατάταξη μπορώ να τα μεταφέρω στο πραγματικό μου wallet (πορτοφόλι). Από εκεί μπορώ να κάνω ότι κάνω με όλα τα cryptos, να τα κάνω hodl (να τα διατηρήσω εκεί, ιστορικός αναγραμματισμός του hold), να τα ανταλλάξω με άλλα κρυπτονομίσματα, να τα μετατρέψω σε € (fiat money, παραστατικό χρήμα).

Η εταιρεία που δημιούργησε το συγκεκριμένο crypto game, η Hora Games, κρατά το 5% του smart contract, δίνει το 5% σε referrals και πληρώνει το 90% στους παίκτες. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου οι προγραμματιστές του παιχνιδιού κερδίζουν επίσης χρήματα. Άλλος τρόπος που κερδίζουν χρήματα από τα Crypto Games είναι μέσα από την εφαρμογή όπου οι παίκτες πληρώνουν αληθινά χρήματα για να εκτελέσουν πιο γρήγορα ορισμένες ενέργειες (Αγορές εντός παιχνιδιού).

Τι είναι τα Hora Tokens;

Είναι η αμοιβή μου από την κατασκευάστρια εταιρεία για το γεγονός ότι παίζω το παιχνίδι της, το Crypto Idle Miner. Είναι βασισμένο στα smart contracts (TRC20) του κρυπτονομίσματος Tron (TRX) και έχει σχέση με τα έξυπνα συμβόλαια του ERC20 που είναι βασισμένο το δημοφιλές κρυπτονόμισμα Ethereum. H Hora Games σκοπεύει να αξιοποιήσει τα Hora Tokens και σε άλλα παιχνίδια.

Η αξία των Hora tokens σε αυτό το crypto game είναι πολύ χαμηλή αλλά αυτό συμβαίνει σε όλα τα νέα νομίσματα και σαν τέτοιο χρειάζεται να το εμπιστευτεί ο κόσμος. Σταδιακά η αξία του ανεβαίνει όσο αυτό αναπτύσσεται. Η αγορά δηλαδή παίζει το σημαντικότερο ρόλο και η εταιρεία έχει σκοπό να παράγει 12εκ. από αυτά. Αναλυτικά:

Πληροφορίες HORA token

ΌνομαHORA token
ΣύμβολοHORA
ΔίκτυοTron (TRC20)
Διεύθυνση ΣυμβολαίουTNjt5fShPVJ4YpsLuU4THuBbg58g2bZoLk
TronScan linkhttps://tronscan.org/#/token20/TNjt5fShPVJ4YpsLuU4THuBbg58g2bZoLk
Πλάνο προμήθειας100εκ κάθε μήνα
Σύνολο12εκ
Χρόνος ολοκλήρωσηςέως έτος 2030

Μια ιδέα για το παιχνίδι μπορώ να πάρω απο το βίντεο που ετοίμασα.

Μέσα στο παιχνίδι εμφανίζονται δυνατότητες αγοράς με πραγματικά χρήματα διαφόρων εργαλείων προκειμένου το mining να γίνεται πιο αποδοτικά αλλά ασφαλώς δε χρειάζεται να προβώ σε κάτι τέτοιο. Ήρθα να κερδίσω κάποια κρυπτονομίσματα και όχι να χάσω χρήματα με το να κάνω πιο spice up το crypto game, όπως αναφέρεται.

Ωστόσο μπορώ να αναβαθμιστώ χωρίς να πληρώσω με fiat αλλά βλέποντας κάποιες διαφημίσεις. Επίσης κερδίζω αν μπαίνω στο crypto game κάθε μέρα (daily rewards). Όλες αυτές οι ενέργειες είναι λίγο πολύ γνωστές και μέσα από άλλα games του play store.

Μπορώ επίσης να κερδίσω και με promo codes (κάποια μπορεί να μη δουλεύουν πλέον, ωστόσο θα κοιτάξω να τα αναβαθμίζω).

 • EG2019 (500 TOKENS) Level 5
 • BTCRYPTO (500 Tokens) Level 5
 • FH2019 (500 TOKENS) Cooling System 1 in Ethash Building
 • MT2019 (500 TOKENS) Level 5
 • WELCOME (200 TOKENS) Rig 7 in Ethash Building
 • AJAY31 (100 TOKENS)
 • KARATEWANG (100 TOKENS)
 • AJAY (100 tokens)
 • LOVEHARD (100 tokens)
 • TRXMARKET (200 Tokens)

Πώς μπορώ να μεταφέρω τα HORA tokens σε κάποιο Tron wallet;

Αυτή πρέπει να είναι η βασική μου έννοια αφού αυτός είναι και ο λόγος που παίζω τα διάφορα Crypto Games. Τα wallets λοιπόν που υποστηρίζονται είναι τα TronLink και TronWatch.me που τρέχουν σε κινητό και υπολογιστή, εκτός από το δεύτερο που τρέχει μόνο σε κινητό. Στο play store υπάρχουν πολλά tron wallets γι αυτό κοιτάζω να εγκαταστήσω το σωστό ώστε να μη χαθούν τα tokens μου στο δρόμο για πάντα. H εταιρεία δίνει αναλυτικές οδηγίες για μεταφορά των HORA tokens στα Tron wallets. To withdraw μπορεί να γίνει μια φορά κάθε βδομάδα για όσα tokens θέλω με minimum τα 100 tokens. Επειδή το approve γίνεται χειροκίνητα, αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και μερικές βδομάδες μέχρι να δω τα tokens στο wallet μου.

Πώς μετατρέπω τα HORA tokens σε €;

Η μετατροπή απαιτεί αρκετά βήματα αλλά έτσι και το κάνω μια φορά, οι επόμενες γίνονται πολύ εύκολα. Πρέπει να έχω λογαριασμό σε κάποιο ανταλλακτήριο που έχει το HORA token. Bρήκα τα Binance, TRXmarket, TronWatch Market, FaucetHub, TradeSatoshi. Κάθε ανταλλακτήριο έχει διαφορετικές δυνατότητες. Κάποια μου επιτρέπουν να μετατρέψω απευθείας τα HORA μου σε BTC ή ETH ενώ κάποια άλλα απο HORA σε Tron και μετά σε BTC ή ETH. Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στη διεύθυνση του Tron wallet να είναι η σωστή (όπως και σε όλα τα πορτοφόλια). Αν στείλω κρύπτο σε wallet που δε δέχεται αυτό το είδος κρύπτο, τότε αυτά τα κρύπτο θα χαθούν για πάντα.

Απαιτήσεις

 1. HORA tokens
 2. TronLink Pro
 3. CRO wallet της crypto.com (μπορώ και όποιο άλλο crypto θέλω όπως BTC)
 4. crypto.com (ή άλλο λογαριασμό πώλησης κρυπτονομισμάτων σε €)
 5. ανταλλακτήριο Binance

Διαδικασία

 1. Κερδίζω (earn) HORA tokens παίζοντας το Crypto Idle Miner
 2. Κατεβάζω (downloadTronLink Pro
 3. Μεταφέρω (transferHORA tokens απο το game στο TronLink Pro wallet (profile – withdraw)
 4. Μετατρέπω (convert) τα HORA tokens σε Tron (TRX) tokens (δε μπορώ απευθείας σε επιθυμητό crypto)
 5. Στέλνω (send) τα Tron (TRX) tokens στο ανταλλακτήριο Binance
 6. Μετατρέπω (convert) τα Tron (TRX) tokens σε CRO
 7. Στέλνω (send) τα CRO στην crypto.com
 8. Πουλώ (sell) τα CRO για € (fiat money) ή τα αφήνω εκεί ή τα τοκίζω
 9. Χρόνος που απαιτείται, περίπου μια εβδομάδα, εξαιτίας του game

H διαδικασία σε φωτογραφίες βήμα προς βήμα

 

Είναι το Crypto Idle Miner απάτη (scam);

Όχι, δεν είναι απάτη. Δουλεύει κανονικά. Κερδίζω κρυπτονομίσματα και τα αφήνω στο πορτοφόλι. Έχω αρκετά TRX που δε θέλω να ανταλλάξω με άλλα, οπότε η διαδικασία είναι εύκολη. Είναι από τα πιο legit Crypto Games.

Αφήνω το κινητό δίπλα μου ανοιχτό στο παιχνίδι όταν κάνω κάποια δουλειά και που και που όταν το θυμάμαι του ρίχνω μια ματιά για αναβαθμίσεις. Στην ουσία είναι σαν να κάνω ένα τύπου mining αφού χρειάζεται να έχω διαρκώς το κινητό μου στη φόρτιση λόγω κατανάλωσης της μπαταρίας.

Δεν έχω παρατηρήσει κάποια καθυστέρηση στο κινητό μου εξαιτίας του παιχνιδιού ούτε να τρέχουν επιβλαβείς κρυφές εφαρμογές. Δε καταναλώνει πολύ επεξεργαστική ισχύ ή μνήμη.

Το παιχνίδι είναι αρκετά εθιστικό και διαθέτει κι άλλους κόσμους (worlds) όπου μπορώ να μπω σε άλλα κτίρια και να κάνω mining άλλους τύπους κρυπτονομισμάτων.

Tips από την εμπειρία μου

 • αναβαθμίζω ισότιμα, θα χρειαστώ πόρους για όλα
 • οι trading managers και οι infrastructure managers να αναβαθμίζονται μέχρι το 100%, δεν έχει όφελος να φτάνουν το 999%.
 • δίνω το κινητό μου σε όλους μέσα στην οικογένεια να παίξουν ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητές μου να ανέβω στο Leaderboard
 • αγοράζω και αναβαθμίζω τα πάντα μέσα στο παιχνίδι
 • διατηρώ τους εμπόρους κάτω από το 100%
 • έχω υψηλή την αποδοτικότητα των εργαζομένων μου
 • αναβαθμίζω τα coin που κάνω mine με καλύτερα
 • προσπαθώ να ανεβάζω το xp μου
 • ακόμη κι αν το HORA tokens δεν πιάσει στην αγορά θα έχω παίξει ένα ωραίο παιχνίδι και θα έχω κερδίσει μερικά TRX και άλλα crypto

RollerCoin

Άλλο ένα παιχνίδι εξομοίωσης (idle coin) όπου μπορώ να κερδίσω αληθινά κρυπτονομίσματα παίζοντας και βλέποντας διαφημίσεις είναι το οκτάμπιτο RollerCoin. Είναι από τα Crypto Games που μπορώ να παίξω μόνο στο pc.

Πώς παίζεται;

Είναι ένα online game όπου ο προσωπικός μου miner ανταγωνίζεται άλλους παίκτες προκειμένου να κερδίσω BTC. Μπορώ να αναβαθμίσω τα rigs μου μέσα από πόντους που κερδίζω παίζοντας απλά παιχνίδια.

Μετά την εγγραφή μου, όπως και σε όλα τα Crypto Games, χτίζω το avatar μου και έπειτα το data mining center μου. Αρχικά αγοράζω μερικά ράφια και μετά τοποθετώ τα rigs. Όσους περισσότερους miners έχω, τόσο το καλύτερο γιατί μου κερδίζουν mining power και άλλες ανταμοιβές. Οι εικονικοί μου λοιπόν miners κερδίζουν για μένα αληθινά bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα όπως DOGE και ETH.

Κάθε φορά που ένα block ανακαλύπτεται, παίρνω αληθινή αμοιβή

Οι αναβαθμίσεις μου γίνονται μέσα από mini games που επιλέγω να παίξω μέσα στο παιχνίδι. Έχω πολλές επιλογές. Επίσης όταν κερδίζω ψεύτικα btc έχω δύο επιλογές. Να τα κάνω ανάληψη ή να τα επενδύσω στο data center.

Όταν οι miners χρειάζονται επισκευή ή αναβαθμίσεις παίζω mini games

To παιχνίδι φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι και τόσο επειδή υπάρχουν άλλοι 150.000 παίκτες που αναβαθμίζονται μέσα από το παιχνίδι. Κάποιοι είναι ενεργοί εδώ και χρόνια και παίζουν καθημερινά.

Πώς κερδίζω;

Κερδίζω παίζοντας απλά το RollerCoin. Προσπαθώ να αναβαθμιστώ σε όλα. Έτσι παίζω τα mini games για να κερδίσω hash power και άλλα bonus. Τα mini games έχουν διάρκεια το πολύ ένα λεπτό. Προσπαθώ να κερδίσω ψεύτικα satoshi γιατί με αυτά αγοράζω miners. Αυτό συμβαίνει λίγο πολύ σε όλα τα crypto games. Προσπαθώ να κερδίζω κάθε μέρα γιατί λαμβάνω διάφορα bonus με πολλαπλές ημερήσιες νίκες.

Αγοράζοντας mining rigs και επανεπενδύοντας τα κέρδη στην ανάπτυξη της επιχείρησης κερδίζω αληθινά satoshi. Χρειάζεται ωστόσο αληθινή δέσμευση για να νιώσεις ότι πραγματικά αξίζει. Με κάποιους υπολογισμούς βρίσκω ότι αν αφιερώνεις περίπου δύο ώρες την ημέρα για πέντε χρόνια σε ένα ή δύο crypto games, θα φτάσω να κερδίσω 1BTC που έχει αρκετή αξία. Σε αυτό ίσως βοηθήσουν και άλλα άτομα που ζουν μαζί μου στο σπίτι.

Είναι το RollerCoin απάτη (scam);

Όχι, είναι τίμιο (legit). Έχω κάνει ανάληψη (withdraw) σε BTC wallet χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχει καλό support και από την προγραμματίστρια εταιρεία, όπως και σε άλλα crypto games. Επίσης αναβαθμίζεται διαρκώς με νέα αληθινά κρυπτονομίσματα που μπορώ να κερδίσω


Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Pi

Το Pi δεν ανήκει στην κατηγορία των crypto games αλλά θα μπορούσα να το δω ως έτσι. Στην εξόρυξη όλων των κρυπτονομισμάτων, ρόλο παίζει η επεξεργαστική ισχύς του υπολογιστή και συγκεκριμένα της κάρτας γραφικών. Στο π (Pi) αυτό αλλάζει αφού όλοι οι miners συμμετέχουν ισότιμα. Αυτό κάνει ασύμφορο τις μεγάλες mining farms της Κίνας να ασχοληθούν με αυτό. Εδώ να πω ότι το 80% των κρυπτονομισμάτων παράγεται στην Κίνα, δίπλα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια από 6 φάρμες. Έτσι το αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα δεν είναι και τόσο αποκεντρωμένο τελικά. Αυτό διορθώνεται με το project του π αφού είτε φάρμα έχεις, είτε κινητό των 2.000€, είτε κινητό των 100€, θα κάνεις mining το ίδιο. Βέβαια το π δεν είναι κρυπτονόμισμα και δε στηρίζεται στο blockchain αλλά αποτελεί ένα δίκτυο χρηστών που μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα που για τις εταιρείες έχουν αξία.

Αυτό επιτυγχάνεται διότι ο αλγόριθμος του π δε βασίζεται πάνω στο PoW (proof of work) όπου βασίζονται όλα σχεδόν τα κρυπτονομίσματα. Η εξόρυξη του π γίνεται από το κινητό, δεν απαιτεί γνώσεις, δεν καταναλώνει μπαταρία, δε χρειάζεται να βλέπω διαφημίσεις ή να παίζω crypto games, δε χρειάζεται ίντερνετ, δεν χρειάζεται υπολογιστική ισχύ, δε ζητάει χρήματα, δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις.

Pi Δίκτυο

Στην ουσία είναι ένα project που θέλει να φτιάξει ένα δίκτυο ενεργών μελών και αν πάει καλά, θα ανταμείψει τα μέλη με κρυπτονομίσματα. Αυτό που γίνεται στο κινητό δεν είναι mining και ο κώδικας είναι κλειστός. Όπως και στα crypto games. Στην ουσία όλα βασίζονται σε μια υπόσχεση, έτσι τουλάχιστον γίνεται αντιληπτό στο white paper (κάτι σαν crypto business plan). Κάποιοι, αυτό το κατακρίνουν. Ωστόσο διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργούς χρήστες.

Η ταχύτητα του mining για τους ενεργούς χρήστες υπολογίζεται απο τον εξής τύπο:

X * 25% * (0.39Pi / Hr + 0.39), όπου X είναι ο αριθμός των referrals

Έτσι για δέκα referral λαμβάνω 10 * 25% * (0.39Pi / Hr + 0.39) = 1.975 Pi / Hr (1.975 Pi coins ανά ώρα)

Ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη του π είναι είναι ο Έλληνας Δρ. Κόκκαλης Νικόλαος, PhD, Head of Technologies και καθηγητής στη πρώτη τάξη των αποκεντρωμένων εφαρμογών του Stanford University.

Ωστόσο, ασφαλώς και στηρίζεται στο blockchain. Μπορεί να παρέχει ανωνυμία με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν μπορώ να δω τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Επίσης διαθέτει chat room και ισχυρή ελληνική ομάδα καθώς και ενεργή σελίδα στο facebook. Απαιτεί να μπαίνω καθημερινά και να πατώ απλά ένα κουμπί, δηλώνοντας έτσι την ενεργητικότητά μου και την αφοσίωσή μου στο π, όπως συμβαίνει και στα crypto games. Δύσκολο να το ξεχάσω καθώς κάνει pop up ειδοποίηση στο κινητό μου.

Όπως όλα τα κρυπτονομίσματα, όσοι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν, τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτά. Μελλοντικά θα φανεί η χρησιμότητά του και ο κόπος μου να ασχολούμαι καθημερινά για ένα λεπτό με αυτό το project. Το 2020 προβλέπεται να έχει αξία €1 ενώ αν αναπτυχθεί σωστά, έως το 2025 θα έχει αξία €5.

Όνομα projectPI network
ΣύμβολοPI
Τύπος νομίσματοςToken
Τύπος δικτύουBlockchain
Αξία~ €0.20
Έναρξη14 March 2019
Sitehttps://minepi.com/ 

To Project του π (Pi)

To project έχει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση υπάρχει ασφαλώς υψηλότερη αμοιβή, όπως σε όλα τα καινούργια καλούδια που εφευρίσκονται (βλέπε αξία bitcoin το 2008). Έτσι ο ρυθμός εξόρυξης ανά ώρα είναι υψηλότερος, αμείβοντας τα αρχικά μέλη. Έτσι η πρώτη φάση περιλαμβάνει το χτίσιμο του δικτύου π μέσα από την παραχώρηση επεξεργαστικής ισχύς από το κινητό μου. Το δίκτυο έτσι τεστάρεται και βελτιώνεται. Επίσης το π ελέγχεται και από το pc κατεβάζοντας το pi node. H καινοτομία που θέλει να προσφέρει είναι να καταστήσει τους απλούς χρήστες (mobile phones, laptops) σαν επαληθευτές του δικτύου (nodes), επιτρέποντας τους έτσι να ανταμείβονται. O αλγόριθμος του Pi Network για την επιβεβαίωση των συναλλαγών πατάει πάνω στον αλγόριθμο του Stellar (Stellar Consensus Protocol (SCP).

Το π περιλαμβάνει λοιπόν ένα δίκτυο από pioneers, contributors,  ambassadors και nodes που θα το εμπιστευτούν και θα το διαδώσουν. Pioneer είναι η κατάταξη αρχικού επιπέδου για όλους τους χρήστες. Contributor  γίνομαι όταν συνδεθώ για τρεις μέρες. Μετά μπορώ να δημιουργήσω μια ομάδα εμπιστοσύνης με άλλους χρήστες. Ambassador γίνομαι όταν προσκαλέσω αρκετά άλλα μέλη να συνδεθούν στο δίκτυο Pi. Node έχω όταν συνδέσω πρόσθετο εξοπλισμό στο δίκτυο μέσω υπολογιστή.

Στη δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο δοκιμών. Το δίκτυο δοκιμών θα χρησιμοποιεί το ίδιο πλαίσιο με το κύριο δίκτυο. Τα αποτελέσματα και των δύο συστημάτων θα συγκριθούν καθημερινά για να εντοπιστούν τα κενά και οι αδυναμίες του δικτύου. Αυτό θα επιτρέψει στους προγραμματιστές Pi να προτείνουν και να εφαρμόσουν διορθώσεις.

Στη τρίτη φάση, θα ξεκινήσει το δίκτυο Pi. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι κατά τη μετάβαση στο κύριο δίκτυο μόνο οι λογαριασμοί που έχουν ταυτοποιηθεί θα πάρουν έγκριση.

Pi Πρόσκληση

Το π αποκτάται μόνο με πρόσκληση προκειμένου να αναπτυχθεί το δίκτυο. To referral code που πρέπει να μπει κατά την εγγραφή είναι το tsikoman.

Η σωστή διαδικασία εγγραφής είναι με το πραγματικό μου όνομα. Επίσης πρέπει να γίνει phone verification και facebook verification προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση του χρήστη στην τρίτη φάση και να μην διαγραφεί ως bot ή fake account.

Επίσης ο κάθε ένας πρέπει να έχει έναν και μόνο λογαριασμό γιατί στην τρίτη φάση θα υπάρξει ταυτοποίηση και θα χαθούν λογαριασμοί που θα θεωρηθούν fake ή bots. Μεταφορά κρυπτονομισμάτων σε προσωπικά wallets θα γίνει στην τρίτη φάση.


COIN

Το COIN αφορά το δίκτυο XYO και είναι το μέλλον του GPS Tracking, εντοπισμού μέσω gps. Αποτελεί ένα από τα λίγα gps project του blockchain. Αποσκοπεί να αντικαταστήσει το gps tracking που γράφει ιστορία από το 1970, πολύ πριν τα κινητά τηλέφωνα. Είναι γεγονός πως σήμερα δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το Google maps με τις λειτουργίες του και παρόμοιες εφαρμογές. Το XYO επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών που θα διευκολύνουν τον εντοπισμό πακέτων και αντικειμένων μέσω της τεχνολογίας blockchain.

To δίκτυο XYO δημιουργήθηκε το 2017 και μετά το whitepaper ξεκίνησε να διαθέτει το XYO token (COIN) που πατά στο proof of concept πρωτόκολλο (PoC). Περιλαμβάνει τέσσερα δομικά χαρακτηριστικά, τους σκοπούς (Sentinels), γέφυρες (Bridges), αρχειοφύλακες (Archivists), μάντης (Diviners).

To sentinel είναι μια συσκευή συνδεδεμένη με το δίκτυο XYO που βοηθά την αλυσίδα στο να δίνει το στίγμα τοποθεσίας και άλλα δεδομένα όπως θερμοκρασία, ημερομηνία, ώρα. Τα sentinel μπορούν να εντοπίσουν και άλλα sentinel στην ευρύτερη περιοχή τους και να δημιουργήσουν αυτό που ονομάζεται δεσμευμένη αλληλεπίδραση μαρτύρων (bound witness interaction, BWI). Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πηγαίνουν στις Bridges που είναι οι υπεύθυνες συσκευές επιβεβαίωσης δικτύου. Έπειτα τα Archivists είναι συσκευές που αποθηκεύουν τις BWI και παραχωρούν αυτά τα δεδομένα στους Diviners που είναι συσκευές όπου απαντούν στις ερωτήσεις χρηστών, οι οποίοι πληρώνουν με XYO tokens.

Για παράδειγμα, αν θέλω να εντοπίσω το κλεμμένο μου αυτοκίνητο ή τη χαμένη μου γιαγιά που έχουν πάνω τους ένα XYO sentinel tracker, στέλνω ερώτημα στο δίκτυο για να προβεί σε εντοπισμό. Αυτό θα το πετύχει αξιοποιώντας τις συσκευές Diviner άλλων χρηστών. Το ερώτημα λοιπόν που θα θέσω, είναι μια συναλλαγή στο blockchain για την οποία πρέπει να πληρώσω XYO tokens.

Πώς μαζεύω XYO tokens;

Υπάρχουν δύο τρόποι να συγκεντρώσω XYO tokens. Ο πρώτος είναι ασφαλώς να τα αγοράσω από κάποιο ανταλλακτήριο. Ο δεύτερος είναι να αρχίσω να κάνω geomining μέσα από το κινητό μου.

To Geomining δεν χρησιμοποιεί κάποια επεξεργαστική ισχύ όπως οι άλλοι τρόποι mining για να με ανταμείψει αλλά παρέχει τα tracking data μου δημιουργώντας BWI. Κερδίζω tokens κάνοντας mining οικοδομικά τετράγωνα στο χάρτη μου μεγέθους 40×40 μέτρα. Δεν δίνουν όλα τα τετράγωνα την ίδια αμοιβή σε tokens, τα πιο σημαντικά μέρη δίνουν big geomines, δηλαδή χιλιάδες tokens με τη μια. Δε θυμήθηκα άδικα το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας Pokemon GO που είχε ίδιο σκεπτικό και είχε κάνει θραύση κάποτε παγκοσμίως και αύξησε τη μετοχή της Nintendo κατά 25%.

Είναι μια καλή εφαρμογή για όταν βγάζω βόλτα το σκύλο, βγαίνω για τρέξιμο ή οδηγώ κάθε πρωί για τη δουλειά. Πολλοί έχουν βάλει το sentinel στη γάτα τους που τριγυρίζει στη γειτονιά συλλέγοντας tokens από τον καναπέ τους.

Η εφαρμογή είναι πολύ εύκολη στη χρήση και όλα γίνονται αυτόματα. Δε μπορώ να κάνω mining το ίδιο τετράγωνο συνέχεια οπότε αν θέλω περισσότερα coins πρέπει να κινηθώ.

Δε χρειάζομαι τη συσκευή sentinel για να συλλέξω xyo tokens αλλά αν την έχω, το mining προσφέρει x12 φορές περισσότερα tokens και x2 ταχύτητα mining και γρηγορότερο recharge rate του κάθε τετραγώνου ώστε να το κάνω mine πάλι και τέλος x2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να βρω big geomine. Είναι δωρεάν και πληρώνω μόνο τα μεταφορικά αξίας 12€. Ναι οκ, αυτό να είναι το μαρκετίστικο κόλπο της εταιρείας αλλά εμένα και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου μας έπεισε για την ιδέα της. Επίσης κατά την αγορά του sentinel, μού δίνεται η δυνατότητα να αγοράσω άλλα τρία για να μοιράσω σε φίλους μου, ενισχύοντας την επέκταση του XYO δικτύου. Στο κινητό μου μπορώ να κάνω pair μόνο ένα sentinel.

Τι να κάνω τα COIN tokens μου;

Με την εγγραφή, η εφαρμογή μου δίνει 1.000 coin tokens. Πλέον όταν κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο, μου έχει γίνει συνήθεια και ανοίγω την εφαρμογή για να μαζέψει coin αυτόματα.

Σε ένα μήνα έχω μαζέψει πλέον 2.000 coins. Από τα 10.000 coins και μετά, μπορώ να κάνω εξαργύρωση (redeem) και να αγοράσω αληθινά προϊόντα όπως μπλουζάκια, καπέλα, playstation, ακόμη και sentinelX.

Επιπλέον μπορώ να αγοράσω και διάφορα κρυπτονομίσματα. Η διαδικασία της εξαργύρωσης (redeem) είναι απλή. Βέβαια κάθε προϊόν έχει το αντίστοιχο κόστος σε coins που μαζεύονται αργά αλλά σταθερά. Ελπίζω το sentinel να με βοηθήσει σε αυτό.

COIN Pro

Υπάρχει και COIN Pro έκδοση με μηνιαία χρέωση αλλά προσωπικά μένω στην δωρεάν basic. Μου αρέσει το project και το smart contract του αλλά ως εδώ για αρχή, έχει ακόμη πολλά να αποδείξει το ίδιο το project καθώς και η εταιρεία που υπάρχει από πίσω για το πόσο legit είναι και με το κακό after sale service που παρέχει. Επίσης μπορώ να αγοράσω και συσκευή Bridge που μου δίνει αμοιβή 10% από τα κέρδη άλλων sentinel γύρω μου.


Electroneum

To Electroneum είναι ένα βρετανικό real crypto που γίνεται mining από το κινητό και χρειάζεται να πατάς ένα κουμπί κάθε μια εβδομάδα. Η ανταμοιβή γίνεται με ETN. Κατέχει θέση μέσα στο top 100 του coinmarketcap κάτι που του δίνει κύρος και εμπιστοσύνη. Επίσης από πίσω υπάρχει πραγματική εταιρεία και όχι κάποιο Project. Είναι γεγονός ότι έχει περάσει το στάδιο της δημόσιας εγγραφής και διαπραγματεύεται σε διάφορα ανταλλακτήρια (exhange) και μπορώ να εξαργυρώσω σε €. Η όλη αμοιβή για χρήση της εφαρμογής σε διάρκεια ενός έτους φτάνει το ύψος των 860ETN (περίπου 3€). Διαθέτει περίπου 300.000 ενεργούς χρήστες.

Electroneum Project

To Electroneum ξεκίνησε το 2017 και βασίζεται στο blockchain του Bytecoin. Έχει σκοπό να δημιουργήσει 21εκ ETN. Ο προγραμματιστής το ήθελε για το market των κινητών τηλεφώνων και των mobile games. Κατάφερε και μάζεψε για το ICO (initial coin offer) $40εκ. Σκοπεύει να αξιοποιηθεί για πληρωμές μέσω τηλεφώνου και αγορές ή άλλες ενέργειες στα games. Αυτό θα βοηθήσει τα περίπου 2δις άτομα στον κόσμο που δε διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό αφού σκοπός του είναι να εξαλείψει την ανάγκη ύπαρξης τραπεζών. Άλλη μια καινοτομία του συγκεκριμένου crypto είναι ότι παρέχεται από έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την δημιουργία και χρήση μεταξύ των μελών του οικοσυστήματός του των ETN. Άρα ο πυρήνας του έγκειται στο βοηθάτε αλλήλους.

Όνομα projectElectroneum
ΣύμβολοETN
Τύπος νομίσματοςCoin
Τύπος δικτύουBlockchain
Πρωτόκολλο συναίνεσηςProof-of-Work
ΑλγόριθμοςCryptoNight
Αξία$0,003691
Τροφοδοσία9 851 412 977 ETN
ROI απο έναρξη-47,27%
Έναρξη2 November 2017
Sitehttps://electroneum.com/

Οι συναλλαγές σε ETN είναι ασφαλής και γρήγορες, υπάρχει καλό support από μηχανικούς και επιχειρηματίες και γίνεται εύκολα mined. Επίσης η διαδικασία εγγραφής είναι εύκολη και μου δίνει την αίσθηση ότι θέλει να με προφυλάξει από ανεπιθύμητες ενέργειες άλλων.

Διαθέτει πολύ φιλικό προς το χρήστη site και η εφαρμογή έχει άψογα γραφικά και ευκολία χρήσης.

 

Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να κατεβάσω την εφαρμογή από το google play και να καταχωρήσω το referral code B56A5E


Brave Browser

Πάντα ήμουν φανατικός χρήστης της google και όλων των προϊόντων της. Ειδικά του google chrome browser. Ωστόσο πλέον χρησιμοποιώ τον Brave που έχει ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες, είναι το ίδιο εύχρηστος, ταχύς και αποδοτικός αλλά έχει το καταπληκτικό πλεονέκτημα να με ανταμείβει με κρυπτονομίσματα για τη χρήση. Το χρησιμοποιούν ήδη 10εκ. χρήστες και μόλις τον κατεβάσω γίνεται εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση με ένα κλικ. Κάποια νέα κινητά τηλέφωνα που βγαίνουν στην αγορά τον έχουν και σαν default browser (HTC Exodus 1 cryptocurrency phone).

Ο Brave browser είναι χτισμένος πάνω στο ίδιο κώδικα (Chromium) που είναι χτισμένος και και ο google chrome και παρέχει μεγάλη ασφάλεια. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι να προστατέψει το χρήστη από διαφημίσεις και ιούς. Από πίσω υπάρχει μεγάλη εταιρεία με συνιδρυτή τον δημιουργό της JavaScript και του Mozilla browser. Οι υπόλοιποι browser για να παρέχουν την ίδια ασφάλεια έπρεπε να βαρύνουν με την εγκατάσταση νέων πρόσθετων όπως το AdBlock και το Ghostey, με το πρώτο να μπλοκάρει τις διαφημίσεις και το δεύτερο να προσφέρει ανωνυμία στην περιήγηση. O Brave τα έχει ήδη ενσωματωμένα.

Πλεονεκτήματα Brave Browser

Ταχύτητα

Είναι x8 φορές ταχύτερος σε κινητά και x3 φορές ταχύτερος απο google chrome.

Ιδιωτικότητα

Μπλοκάρει αυτόματα διαφημίσεις κρυφά προγράμματα παρακολούθησης (tracking). Δεν αποθηκεύει τα δεδομένα πλοήγησης μου, δε τα πουλά. Έχει καταγραφικό που μου δείχνει ανά πάσα στιγμή τι έχει μπλοκάρει από κάποια ιστοσελίδα.

Ανταμοιβή

Με τη χρήση του Brave κερδίζω κρυπτονομίσματα BAT (Basic Attention Token). Μπορώ να κερδίσω επιπλέον αν επιτρέψω την προβολή διαφημίσεων (1-5 διαφημίσεις ανά ώρα). Το ΒΑΤ είναι ισχυρό κρυπτονόμισμα, βρίσκεται στα Τop 30 κρυπτονομίσματα και μπορώ να το αγοράσω από διάφορα ανταλλακτήρια. Βασίζεται στην τεχνολογία του Ethereum. Είναι το νόμισμα συναλλαγής μεταξύ χρηστών, διαφημιστών, εκδότη.

Η χρήση του Brave είναι απλή. Συνδέω τον Brave με το ΒΑΤ και επιλέγω πότε θα βλέπω στοχευμένες διαφημίσεις. Έτσι δημιουργείται μια αγορά όπου δεν υπάρχουν διαφημιστικές πλάνες και απάτες και υπάρχει αμοιβή για όλους.

Ο Brave εκτός απο τον απλό χρήστη ανταμοίβει και τους διαχειριστές κάποιου site ή ιδιοκτήτες youtube channel και άλλων μέσων. Αρκεί μόνο να εγγραφώ ως δημιουργός περιεχομένου (content creator). Κόστη δεν υπάρχουν πουθενά. Επίσης κάποιος επισκέπτης μπορεί να αφήσει κάποιο φιλοδόρημα αν πιστεύει ότι επωφελήθεικε απο το περιεχόμενο.

Για να διατηρώ τα κρυπτονομίσματά μου πρέπει να ανοίξω ένα δωρεάν uphold wallet για να λαμβάνω τα BAT.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Τι είναι τα παιχνίδια όπου κερδίζω κρυπτονομίσματα;

Περιεχόμενα [show]

Βλέποντας το δάσος πίσω από το δέντρο, μπορώ να πω πώς όλες οι διαφημίσεις στο δρόμο ή στον υπολογιστή έχουν σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή μου, να τους αφιερώσω τον πολύτιμο χρόνο μου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα crypto games που είναι παιχνίδια εξομοίωσης (idle games) όπου απαιτούν από εμένα την προσοχή μου προκειμένου να προβάλλουν τις διαφημίσεις τους, για τις οποίες πληρώνουν μεγάλες εταιρείες. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύω για να παίζω το παιχνίδι, να αναβαθμίζομαι μέσα από αυτό, να βλέπω τις διαφημίσεις, τόσο μεγαλύτερη η ανταμοιβή μου σε αληθινά κρυπτονομίσματα.

Με τον ίδιο τρόπο κερδίζουν κερδίζουν χρήματα και οι προγραμματιστές των παιχνιδιών, όπου οι μεγάλες εταιρείες τους πληρώνουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Ένας επιπλέον τρόπος να κερδίσουν χρήματα οι προγραμματιστές είναι με αγορές μέσα στο παιχνίδι. Έτσι απαιτούνται αληθινά χρήματα από τους παίκτες προκειμένου να γίνει πιο γρήγορα μια αναβάθμιση.

Εγώ επομένως είμαι υπεύθυνος για το πού θα τραβήξω τη γραμμή. Σκοπός μου λοιπόν είναι να κερδίζω αφιερώνοντας λίγο χρόνο την ημέρα σε αυτά τα Crypto Games. Σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και άλλα μέλη στο σπίτι. Αυτά τα games δεν έχουν ονομαστεί άδικα toilet games (ή καραντίνα games, πανδημία 2020).

Αρκεί λοιπόν να μεταφέρω συχνά τα κέρδη μου από τα games σε κάποιο wallet για ψυχολογικούς λόγους (ανταμοιβή του κόπου μου) αλλά και για να μη τύχει να σταματήσει κάποιο παιχνίδι να υπάρχει και χάσω (risk managment) ότι υπάρχει στον λογαριασμό μου εκεί.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Παιχνίδια όπου κερδίζω κρυπτονομίσματα

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κερδίσω κρυπτονομίσματα ή tokens (αμοιβή που μετατρέπεται σε κρυπτονόμισμα όταν αυτό δημιουργηθεί, ψηφιακό κουπόνι). Μερικοί τρόποι είναι να βλέπω διαφημίσεις μέσω κάποιου site ή να εκτελώ εντολές μέσω κάποιας εφαρμογής στο κινητό. Άλλοι τρόποι είναι να παίζω Crypto Games που προσφέρουν αμοιβή για το χρόνο που τους αφιερώνω.