Η δύναμη του Ανατοκισμού | Πώς το χρήμα, γεννά χρήμα

Βασική προτεραιότητα στην οικονομική μου ζωή είναι η εύρεση χρημάτων (κεφάλαιο) ώστε να τα επενδύσω κάπου (κρυπτονομίσματαχρηματιστήριοp2p), για να μου βγάζουν χρήματα ενώ εγώ κοιμάμαι ή κάνω άλλη δουλειά.

Γενικά, να βάλω τα χρήματά μου να δουλεύουν για μένα και όχι εγώ να δουλεύω για τα χρήματα. 

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, με την αποταμίευση να είναι η πιο προσιτή και δημοφιλής. Βάζω μισό ευρώ την ημέρα στην άκρη. Στο τέλος του μήνα θα έχω 15€ που δε θα καταλάβω ότι μου έλειψαν. Καπνίζω την ημέρα ένα τσιγάρο λιγότερο. Στο τέλος του μήνα θα έχω καπνίσει 30 τσιγάρα λιγότερα, όσο ένα πακέτο περίπου, άρα άλλα 5€ στην άκρη που δε το κατάλαβα. Πίνω ένα καφέ λιγότερο τον μήνα, μια μπύρα λιγότερη. Ναι, ναι, το έπιασες το νόημα, το ξέρω, χωρίς να έχω στερηθεί τίποτα, απλά μειώνοντας τα έξοδα και τις δαπάνες έχω καταφέρει να μαζέψω ένα μικρό κεφάλαιο. Τώρα διαλέγω. Βγαίνω σε ένα καλό μπαράκι με την παρέα και το πρόσωπο και περνάω μια τέλεια βραδιά που θα έχω να τη συζητάω καιρό ή τα επενδύω και μου αποφέρουν:

ΈτοςΕπενδεδυμένο
Κεφάλαιο σε €
Επιτόκιο
16%
Νέο
Κεφάλαιο
1304,834,8
234,85,5740,37
340,376,4646,83
446,837,4954,32
554,328,6963,01
663,0110,0873,09
773,0911,6984,78
884,7813,5793,34
993,3427,13120,47
10120,4742,06162,53

Μπράβο! Είπα κι εγώ να κάνω αποταμίευση για μια φορά στη ζωή μου, να μειώσω απλά τα έξοδά μου για ένα και μόνο μήνα και κατάφερα, χωρίς να δουλέψω, να τετραπλασιάσω το κεφάλαιό μου! Στην τράπεζα ή κάτω από το στρώμα που τα φυλάω, θα είχε συμβεί αυτό; Φαντάσου τώρα κάθε μήνα να τροφοδοτούσα με ένα επιπλέον κεφάλαιο το αρχικό μου. Φαντάσου όλο αυτό να το είχα ξεκινήσει 5 ή 10 ή 15 χρόνια πριν! I know, life is a bitch!

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Ανατοκισμός ή απλός τόκος;

Όλη η παραπάνω διαδικασία λέγεται ανατοκισμός και είναι πολύ εύκολο να τον υπολογίσω με τον εξής τύπο:

P2P Lending πλατφόρμες | Δανεισμός από άτομο σε άτομο με την εγγύηση μεσολαβητή. Πώς να επενδύσω τα χρήματα μου με υψηλό επιτόκιο και χαμηλό ρίσκο. Mintos επιτόκιο τόκος ανατοκισμός

Μη τρελαίνεσαι, κοίτα πόσο εύκολο είναι να τον υπολογίσεις στο δικό μου παράδειγμα:

P2P Lending πλατφόρμες | Δανεισμός από άτομο σε άτομο με την εγγύηση μεσολαβητή. Πώς να επενδύσω τα χρήματα μου με υψηλό επιτόκιο και χαμηλό ρίσκο. Mintos επιτόκιο τόκος ανατοκισμός
Το 132,34€ είναι το ποσό του ανατοκισμού, τόσα θα πάρω δηλαδή κέρδος από τους τόκους των 10 ετών. Θα πάρω όμως πίσω και το αρχικό μου κεφάλαιο που ήταν 30€ άρα σύνολο 162€ και κάτι ψιλά.

Στο calculator (κομπιουτεράκι ή υπολογιστής τσέπης) του κινητού μου (όχι του υπολογιστή) κάνω το εξής για να το βρίσκω πιο γρήγορα:

P2P Lending πλατφόρμες | Δανεισμός από άτομο σε άτομο με την εγγύηση μεσολαβητή. Πώς να επενδύσω τα χρήματα μου με υψηλό επιτόκιο και χαμηλό ρίσκο. Mintos επιτόκιο τόκος ανατοκισμός

Περισσότερα για τον ανατοκισμό μπορώ να μάθω από τα ηλεκτρονικά βιβλία που βαριόμουν να διαβάσω στο σχολείο γιατί δε τα καταλάβαινα ή νόμιζα ότι δε θα τα χρησιμοποιήσω ποτέ. Είτε διάβαζα όμως τότε είτε όχι, τώρα ήρθε η ώρα να μάθω να πληρώνομαι από αυτό.

Όταν ασχολούμαι με το excel, τη συνάρτηση του ανατοκισμού την βρίσκω στο FV.

 

Διαπιστώνω λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ύψος του επιτοκίου και ο χρόνος. Έχει τεράστια διαφορά ο τόκος να είναι 5% ή 6%. Επίσης απίστευτη διαφορά στο αποτέλεσμα δίνει αν ο χρόνος της επένδυσης είναι 10 ή 20 χρόνια γιατί η πραγματική δύναμη του ανατοκισμού φαίνεται στο βάθος του χρόνου.

Όπως λέει και ο Πλούσιος Μπαμπάς στο βιβλίο του,

Τα χρήματα είναι σαν μικροί στρατιώτες. Τα βάζεις να δουλεύουν για σένα. Αυτοί οι στρατιώτες θα κάνουν παιδιά. Βάλε και τα παιδιά τους να δουλεύουν για σένα. Σε λίγο θα έχεις έναν ολόκληρο στρατό να δουλεύει για σένα.

Με τον ανατοκισμό, ο χρόνος δουλεύει πάντα υπέρ μας στις επενδύσεις μας.

Κόλπο: Αν θέλω να δω σε πόσα χρόνια θα διπλασιαστεί το κεφάλαιό μου, διαιρώ το επιτόκιο με το μαγικό αριθμό 72. Παράδειγμα: θέλω να επενδύσω σε P2P 1000€, με επιτόκιο 12%, πότε θα γίνουν 2000€; Απάντηση: 72/12=6 χρόνια. (Πάντα στο περίπου, χονδρικά και μπακαλίστικα. Αλλά εύκολα και γρήγορα αφού θέλω μια απλή πληροφορία. Για πιο to the point πληροφορίες, χρησιμοποιώ τα εργαλεία μου). 

Μπορώ να βρω περισσότερα για τον ανατοκισμό και την αξία του αν ψάξω.

Επομένως το τι με συμφέρει κάθε φορά στις επενδύσεις μου, έχει να κάνει με την στρατηγική που επιλέγω, το ρίσκο που θέλω να πάρω και την ανοχή μου στο ρίσκο αυτό. Μπορεί να θελήσω να επενδύσω ένα ποσό με κάποιο επιτόκιο και στην λήξη του χρόνου να πάρω τα κέρδη μου που είναι ο τόκος και να αφήσω το ίδιο κεφάλαιο να επανεπενδύεται. έτσι χάνω όμως τη δυνατότητα να τοκιστεί και ο τόκος που θα μου έδινε περισσότερα, ενώ κερδίζω περισσότερη ηρεμία.

Σκέφτομαι λοιπόν αρκετά τι θέλω και πως νιώθω σε κάθε μου επενδυτική μου δραστηριότητα.


Πως σου φάνηκε το άρθρο; Θα δεχθώ με χαρά κάθε σχόλιο.