Skip to content
Σημασία δεν έχει πόσο καλός είσαι, αλλά πόσο καλός θέλεις να γίνεις (Πολ Αρντέν, 2014).

Γίνε… OKALITEROS

SCRUM MASTER

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Scrum είναι ένα ευέλικτο πλαίσιο που βοηθά τις ομάδες να συνεργάζονται. Αυξάνει την παραγωγικότητα της ομάδας ενθαρρύνοντας τους παίκτες της ομάδας να μαθαίνουν μέσα από εμπειρίες, να αυτοοργανώνονται και να βελτιώνονται συνεχώς.

PeopleCert Scrum Master I & II

Οδηγώντας την επιτυχία της ομάδας με το PeopleCertScrum Master

Το PeopleCert Scrum Master I και το PeopleCert Scrum Master II, απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία που επιθυμεί να γίνει αποτελεσματικό μέλος ενός περιβάλλοντος Scrum. Okaliteros.gr έχει τους καλύτερους πιστοποιημένους εκπαιδευτές, τον κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο εκπαίδευσης, τα ξεχωριστά βιβλία και ηλεκτρονικό υλικό για να επιτύχει 100% ο υποψήφιος στη λήψη της πιστοποίησης. Παρέχεται εγγύηση λήψης πιστοποιητικού.

Δουλεύοντας μαζί 

Το Scrum είναι ένα ευέλικτο πλαίσιο που βοηθά τις ομάδες να συνεργάζονται για την ανάπτυξη, παράδοση και διαχείριση σύνθετων προϊόντων λογισμικού. Αυξάνει την παραγωγικότητα της ομάδας ενθαρρύνοντας τους παίκτες της ομάδας να μαθαίνουν μέσα από εμπειρίες, να αυτοοργανώνονται και να βελτιώνουν συνεχώς την απόδοση. Οι ομάδες πληροφορικής χρησιμοποιούν το Scrum για την ανάπτυξη, παράδοση και συντήρηση σύνθετων προϊόντων λογισμικού. Ωστόσο, οι αρχές του Scrum μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς, όπως η έρευνα, οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ και η υποστήριξη πελατών, μεταξύ άλλων.

Πώς λειτουργεί το Scrum; 

Το Scrum χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο βασισμένο σε στοιχεία που μεγιστοποιεί την ικανότητα της ομάδας να ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες απαιτήσεις, να προσφέρει γρήγορα αξία και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της αγοράς. Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών έγκαιρα και να διαχειριστεί οποιαδήποτε άλλη απρόβλεπτη πρόκληση που μπορεί να προκύψει για την οποία δεν είναι κατάλληλη μια διαδοχική προσέγγιση.

Με τοPeopleCertScrum Master I, θα μάθετε για: 

  • Ο ορισμός και ο σκοπός του Scrum
  • Οι τρεις πυλώνες του Scrum: επιθεώρηση, προσαρμογή και διαφάνεια
  • Οι πέντε αξίες του Scrum: δέσμευση, εστίαση, διαφάνεια, σεβασμός και θάρρος
  • Τα χαρακτηριστικά των αποτελεσματικών Scrum Masters, των κατόχων προϊόντων και των ομάδων ανάπτυξης
  • Οι σκοποί διαφορετικών γεγονότων, τεχνουργημάτων και κανόνων στο Scrum
  • Πώς ο πολυεπίπεδος σχεδιασμός μπορεί να βοηθήσει την ομάδα σας να αναπτύξει μακροπρόθεσμους στόχους και να δημιουργήσει πιο ρεαλιστικές στρατηγικές για την επίτευξή τους
  • Πώς να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά του ανεκτέλεστου προϊόντος και να κατανοήσετε πώς μπορεί να εξελιχθεί καθώς αλλάζει το προϊόν και το περιβάλλον σας
  • Οι τεχνικές διαχείρισης τεχνικού χρέους
  • Ο σκοπός και τα βήματα που εμπλέκονται σε συμβάντα Scrum, όπως η εκκρεμότητα προϊόντων, ο σχεδιασμός του σπριντ, η εκτέλεση, το καθημερινό Scrum, η αναθεώρηση και η αναδρομική
Για ποιον είναι η πιστοποίηση PeopleCert Scrum Master I; 
Η πιστοποίηση PeopleCert Scrum Master I απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία που επιθυμεί να γίνει αποτελεσματικό μέλος ενός περιβάλλοντος Scrum. Απαιτεί από τους υποψηφίους να αναπτύξουν και να επιδείξουν ισχυρή γνώση και κατανόηση των όρων, αρχών, εργαλείων και πρακτικών του Scrum, καθώς και να επιδείξουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τα εργαλεία αποτελεσματικά και αποτελεσματικά. Ένα πιο προηγμένο επίπεδο δεξιοτήτων και γνώσεων καλύπτεται στα επόμενα 2 επίπεδα του προγράμματος πιστοποίησηςPeopleCertScrum (PeopleCert Scrum Master II και PeopleCertScrum Product Owner).
 

Παράδειγμα τυπικών θέσεων εργασίας:

  • Software Engineer
  • Product Manager
  • Team Leader
  • Business Analyst
  • Development team member
  • Testers etc

Αυτή η πιστοποίηση προσφέρει τη δωρεάν υπηρεσία Digital Badge.

Το ψηφιακό σήμα θα σας επιτρέψει να παρουσιάσετε την επαγγελματική σας πιστοποίηση που αποκτήσατε μέσω του PeopleCert στους πιθανούς εργοδότες, συναδέλφους και το επιχειρηματικό σας δίκτυο. Μπορεί να προστεθεί στην υπογραφή του email σας, στο βιογραφικό σας, στο LinkedIn και σε άλλους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τake2

Η δεύτερη ευκαιρία σας για πιστοποίηση, σε προσιτή τιμή. Το Take2 σάς δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επαναλάβετε αυτήν την εξέταση, σε μια σταθερή, ελκυστική τιμή.

Που να εκπαιδευτείτε 

Η εκπαίδευση γίνεται είτε στο χώρο του okaliteros.gr είτε εξ αποστάσεως

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

✓ Δωρεάν Πιστοποίηση Υπολογιστών, 6 ενότητες, αναγνωρισμένη απο τον ΕΟΠΠΕΠ και μοριοδοτούμενη στον ΑΣΕΠ

✓ Έκπτωση 30% στα εξέταστρα για την απόκτηση πιστοποιητικού αγγλικής γλώσσας επιπέδων Β2 (lower) ή C2 (proficiency), αναγνωρισμένο από το ΑΣΕΠ και μοριοδοτούμενο απο το Δημόσιο.

✓ Καλέστε μας για να σας γνωστοποιήσουμε και τα υπόλοιπα δώρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Παράδειγμα για κατανόηση του Scrum

Φανταστείτε ότι ως ένας υποψήφιος πελάτης ενδιαφέρεστε για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Το προφανές θα ήταν να επισκεφτείτε την αντιπροσωπεία και να συζητήσετε με τον υπάλληλο για τον τύπο του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει.

Αυτή τη φορά όμως θα κάνετε κάτι τελείως διαφορετικό. Θα επισκεφτείτε το εργοστάσιο που παράγει τα αυτοκίνητα και όχι την αντιπροσωπεία. Εκεί θα μιλήσετε με τον υπεύθυνο για το τελικό προϊόν (product owner) και θα του μεταφέρετε τι χαρακτηριστικά (requirements) θα θέλατε να έχει το επόμενο αυτοκίνητό σας. 

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του “agile scrum” (ατζάιλ σκραμ). Ο νέος τρόπος δουλειάς που έχει αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα και που ακολουθείται πιστά σε Αμερική και Ευρώπη.

Ηρθε η ώρα για το εργοστάσιο να πιάσει δουλειά. Αρχικά ο υπεύθυνος για το τελικό προϊόν έχοντας κατανοήσει τις επιθυμίες σας θα δημιουργήσει μια λίστα (product backlog) με τις απαιτούμενες εργασίες (user stories) που πρέπει να λάβουν χώρα ταξινομώντας τες από τις περισσότερο έως τις λιγότερο σημαντικές. Στη συνέχεια συστήνεται η ομάδα των μηχανικών που θα ασχοληθεί με την κατασκευή του αυτοκινήτου. Η ομάδα απαρτίζεται από μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι κατασκευαστικές απαιτήσεις. Ο υπεύθυνος για το τελικό προϊόν έχοντας μια γενική εκτίμηση για τον απαιτούμενο χρόνο, θα τον διαιρέσει σε μικρά χρονικά διαστήματα (sprints) σταθερού μήκους. 

Με την έναρξη του πρώτου διαστήματος (sprint-0) o υπεύθυνος κάνει μια συνάντηση (sprint planning) με την ομάδα των μηχανικών και μαζί θα αποφασίζουν πόσες εργασίες (user stories) από τη λίστα (product backlog) μπορούν να υλοποιήσουν μέχρι το τέλος του πρώτου διαστήματος (sprint). Οι εργασίες αυτές μεταφέρονται στη λίστα του τρέχοντος διαστήματος (sprint backlog) και όλες μαζί αποτελούν τον στόχο (sprint goal) της ομάδας για αυτό το διάστημα. Η ομάδα αναλύει διεξοδικά την κάθε εργασία και στη συνέχεια την κατακερματίζει σε μικρότερες υποεργασίες (tasks) οι οποίες θα πρέπει να είναι απλές και σχετικά μικρές σε χρόνο υλοποίησης. 

Η πρώτη μέρα εργασίας για την ομάδα είναι γεγονός. Συνήθως με το ξεκίνημα της ημέρας ο αρχηγός της ομάδας (scrum master) συγκαλεί μια συνάντηση (daily stand up) για όλα τα μέλη της ομάδας όχι παραπάνω από δεκαπέντε λεπτά της ώρας. Στη συνάντηση αυτή το κάθε μέλος ανακοινώνει την υποεργασία (task) με την οποία ασχολείται τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και αν αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Σκοπός της καθημερινής αυτής συνάντησης είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη των εργασιών χωρίς καθυστερήσεις ή απρόσμενα προβλήματα. Το τέλος του πρώτου διαστήματος (sprint) έχει ήδη έρθει και ο υπεύθυνος για το τελικό προϊόν (product owner) συγκαλεί μια συνάντηση (sprint review/demo), όπου η ομάδα καλείται να παρουσιάσει στον πελάτη την μέχρι τώρα πρόοδό της. Από την συνάντηση αυτή ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του για τα όσα έχει υλοποιήσει η ομάδα και να ζητήσει κάποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις αν αυτός κρίνει σκόπιμο. Τέλος ο αρχηγός (scrum master) συγκαλεί μια συνάντηση (sprint retrospective) αποκλειστικά μεταξύ των μελών της ομάδας. Στη συνάντηση αυτή το κάθε μέλος μπορεί να εκφράσει τις εντυπώσεις του σχετικά με πράγματα που δούλεψαν σωστά μέσα στην ομάδα, αλλά και να δώσει προτάσεις για όσα δεν πήγαν σωστά και έθεσαν σε κίνδυνο τον στόχο της ομάδας π.χ. έλλειψη τεχνογνωσίας σε κάποιο θέμα ή κακή επικοινωνία.

Καθώς τα διαστήματα (sprints) διαδέχονται το ένα το άλλο οι ίδιες διαδικασίες όπως αυτές του πρώτου διαστήματος λαμβάνουν χώρα με έναν επαναληπτικό χαρακτήρα. Σε κάθε διάστημα (sprint) η ομάδα παραδίδει και κάποια νέα χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν. Η παράδοση ενός νέου χαρακτηριστικού προϋποθέτει ότι αυτό έχει περάσει από το στάδιο του σχεδιασμού, της υλοποίησης, του ποιοτικού ελέγχου και ότι δεν θα υπάρχει καμία άλλη εκκρεμότητα σχετική με αυτό στο μέλλον. Π.χ. αρχικά ο σκελετός και οι λαμαρίνες, στη συνέχεια τα μηχανικά μέρη, τα ηλεκτρονικά, τα συστήματα ασφαλείας, τα καθίσματα, τα δερμάτινα μέρη, τα πλαστικά, τα τζάμια και στο τέλος οι ρόδες.

Χάριν του απλουστευμένου αυτού παραδείγματος το αυτοκίνητο αντικατοπτρίζει ένα οποιοδήποτε προϊόν που μπορεί να κατασκευάσει μια εταιρεία Πληροφορικής π.χ. ιστοσελίδα ή κάποια ηλεκτρονική υπηρεσία. 

Ποια είναι όμως η διαφορά σε σχέση με το πώς λειτουργούσαν πριν οι εταιρείες Πληροφορικής; Η διαφορά και άρα η επιτυχία του είναι ότι τώρα ο πελάτης παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του προϊόντος και αυτό του δίνει την δυνατότητα για οποιεσδήποτε αλλαγές ή παρατηρήσεις στο τελικό προϊόν πριν αυτό να είναι πολύ αργά. Το προηγούμενο μοντέλο εργασίας γνωστό και ως καταρράκτης (waterfall) δεν ευνοούσε σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία μεταξύ ομάδας και πελάτη. Επίσης όριζε ότι τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος θα έπρεπε να σχεδιαστούν όλα μαζί, μετά να υλοποιηθούν όλα μαζί και τέλος να ελεγχθούν όλα μαζί. Οποιεσδήποτε αλλαγές ή η ανακάλυψη ενός λάθους λίγο καιρό πριν από το τέλος μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά τον χρόνο παράδοσης. Το “agile scrum” ήρθε για να μετατρέψει τα τρία στάδια (σχεδιασμός, υλοποίηση, έλεγχος) σε ένα εστιάζοντας στο κάθε χαρακτηριστικό ξεχωριστά.    

Το “agile scrum” είναι ευρέως διαδεδομένο σε Αμερική (Google, Amazon, Microsoft, Yahoo, Intel, IBM) και Ευρώπη (Ericsson, Siemens, Nokia, Philips, ING) και αποτελεί μία από τις βασικές ερωτήσεις των εταιρειών στις διάφορες συνεντεύξεις. Παρ’ όλα αυτά η κάθε εταιρεία μεγάλη ή μικρή (start-up) το εφαρμόζει με βάση τα δικά της πλαίσια και την κουλτούρα που την  διέπει. 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Γίνε... OKALITEROS