Αποταμίευση ανάγκης

Σε περιόδους ευημερίας, πέρα από τις επενδύσεις, είναι απαραίτητο να διατηρώ και έναν λογαριασμό ως αποταμίευση ανάγκης. Ασφαλώς πρέπει να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμος γι αυτό επιλέγω την τράπεζα.

Για ποιο λόγο;

Περιεχόμενα [show]

Ο σκοπός αυτού του λογαριασμού αποταμίευση ανάγκης είναι να με βοηθήσει να επιβιώσω όταν όλα έχουν πάει στραβά ή κάτι μεμονωμένο είναι τόσο δυνατό που αλλάζει τα πάντα στο στρατηγικό μου πλάνο για οικονομική ανεξαρτησία.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την  σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

#1 Οι επενδύσεις μου έχουν πάρει τα κάτω τους

Είναι γεγονός πως βασική ζημιά μπορώ να πάθω όταν οι επενδύσεις μου έχουν πάρει τα κάτω τους. Θυμάμαι πως καμία επένδυση δε μου δίνει τη βεβαιότητα επιστροφής του κεφαλαίου μου ή της απόδοσης που υπόσχεται. Υπάρχει πάντα το ρίσκο να τα χάσω όλα. Τουλάχιστον αυτό πρέπει να έχω διαρκώς στο μυαλό μου για να παίρνω πάντα σωστές επενδυτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις. Και τι σημαίνει οι επενδύσεις μου πήραν τα κάτω τους; Σημαίνει πως οι P2P Lending, οι Crownfunding και Real estate crownfunding πλατφόρμες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισπράττω το επιτόκιο από το κεφάλαιο που τους έχω δανείσει. Επίσης μπορεί να αδυνατώ να ρευστοποιήσω το κεφάλαιό μου σε αυτές παρ όλη τη μεγάλη διασπορά που έχω κάνει. Έτσι τα χρήματά μου βρίσκονται όμηροι στις πλατφόρμες.

Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων είναι δυνατό να υπάρξει μεγάλη πτώση της αξίας τους. Είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια στις τιμές τους. Αυτή η μεταβλητότητα (volatility) μπορεί να μου εκμηδενίσει ένα κεφάλαιο που διατηρώ στα κρυπτονομίσματα και μέχρι τώρα το θεωρούσα υψηλό. Πέρα από αυτό, σε μια απότομη πτώση της τιμής του Bitcoin, όλοι οι επενδυτές θα θελήσουν να ρευστοποιήσουν. Αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις ρευστοποίησης ή σε υψηλά κόστη (fee) μεταφοράς κεφαλαίων κάνοντας ασύμφορη τη διαδικασία.

 

Ασφαλώς θα μπορεί να επηρεαστεί και το χρηματιστήριο. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου data driven απαγορεύσεις πώλησης μετοχών έχουν γίνει σε περιόδους χρηματιστηριακής κρίσης. Έτσι το κεφάλαιο δεσμεύεται και η ρευστοποίηση μπορεί να αργήσει.

#2 Παγκόσμια οικονομική κρίση

Στη φάση μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα δοκιμαστούν όλοι οι οικονομικοί οργανισμοί, θα υπάρξουν απολύσεις προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα εταιρειών που βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται. Μπορεί να χάσω τη δουλειά μου και τις πηγές εισοδημάτων μου.

#3 Πανδημία

Στη φάση μιας παγκόσμιας πανδημίας θα κριθούν για τις δυνατότητές τους όλες οι FinTech εταιρείες και οι P2P Lending πλατφόρμες. Το γεγονός ότι είναι ορισμένα μόνο χρόνια στην αρένα των αγορών, είναι και ο λόγος που κλονίζονται πρώτες. Αυτός ο κλονισμός θα ξεχωρίσει τις αδύναμες από τις δυνατές. Τα κρυπτονομίσματα ίσως να μην είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους. Έτσι δε θα μπορώ να τα πουλήσω. Θα χρειαστώ άμεσα χρήματα. Ασφαλώς και το χρηματιστήριο δεν θα μείνει ανεπηρέαστο. Για τις ανάγκες της αποφυγής ενός παγκόσμιου κραχ, νέοι κανόνες και δικλείδες ασφαλείας θα δημιουργηθούν. Δε θα μπορώ να ρευστοποιήσω.

Τι κάνω στην κρίση;

Ευτυχώς είχα προνοήσει και τώρα μπορώ να αξιοποιήσω τον λογαριασμό της αποταμίευσης ανάγκης ώστε να μπορέσω να επιβιώσω για έξι μήνες. Παράλληλα θα περιορίσω τα έξοδά μου στα βασικά. Αυτά είναι για διατροφή, ενοίκιο, φάρμακα, καύσιμα, δάνειο, λογαριασμούς. Ξεχνώ ψυχαγωγία, ταξίδια, ενδυμασία, συνδρομές (γυμναστήριο, netflix).

Τι κάνω μετά την κρίση;

Όπως γνωρίζουμε, η οικονομία δεν είναι ποτέ στάσιμη. Όλα τα στοιχεία που την απαρτίζουν (εισόδημα, ανεργία, τιμές, εξαγωγές) μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο. Αυτές οι οικονομικές διακυμάνσεις διέπονται από διάφορες φάσεις. Είναι γεγονός πώς όλοι έχουμε ζήσει περιόδους ανόδου και καθόδου. Η άνοδος μιας οικονομίας διακόπτεται από μια κρίση και τότε ξεκινά η κάθοδος που μας οδηγεί στο πάτο του βαρελιού. Αλλά και ο πάτος του βαρελιού έχει τέρμα και κάποια στιγμή ξεκινά πάλι η ύφεση της οικονομίας, το σημείο δηλαδή έναρξης της ανόδου.

οικονομική κύκλοι, άνοδος, κάθοδος, ύφεση, κρίση, οικονομική κρίση, καμπύλες οικονομίες, αποταμίευση ανάγκης, επενδύσεις, αποταμίευση

Όταν ανακάμψουν τα πράγματα, το πρώτο που θα σε σκεφτώ να κάνω είναι να δημιουργήσω το νέο μου λογαριασμό έκτακτης ανάγκης. Ίσως χρειαστεί να το τροφοδοτήσω με νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από την περίοδο της προσωπικής μου ή γενικής κρίσης. Αυτά μπορούν να έχουν να κάνουν με το ύψος της αποταμίευσης ή το είδος της. Η αποταμίευση, είτε για ώρα ανάγκης, είτε για επένδυση, είναι μια αέναη διαδικασία που δε σταματά ποτέ. Για το λόγο αυτό δεν γίνεται αυτοσκοπός αλλά ένας καλός προγραμματισμός.

Στρατηγική για αποταμίευση

  • Ξεκινάω με μικρά ποσά για να δω πόσο αντέχω
  • Σκοπός μου είναι σταδιακά αυτά τα ποσά να αυξάνονται σταθερά κάθε μήνα
  • Δεν αγγίζω τον αποταμιευτικό λογαριασμό για κανένα λόγο, δε μπαίνω σε πειρασμούς
  • Δε ξεχνάω ποτέ την μηνιαία αποταμίευση, είτε τα πάω καλά είτε όχι
  • Αν δυσκολεύομαι να αποταμιεύσω, ρίχνω μια ματιά εδώ και βρίσκω αυτό που μου ταιριάζει

Πως σου φάνηκε το άρθρο; Πιστεύεις είναι εφικτό κάτι τέτοιο;